Hlavní obsah

Souboj receptů: Lahodné dezerty s oříšky

Foto: Greta Blumajerová

Dnešní souboj byl opravdu těsný!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Ořechy jsou dokonalou surovinou, která se dá využít ve sladké i slané kuchyni. My vám přinášíme souboj, ve které je právě jejich chuť to nejdůležitější – dnes se totiž bojuje o nejlepší ořechový dezert!

Článek

V dnešním souboji si to rozdal Michal a sympatická čtenářka Šárka. Oba dva dezerty byly tak dokonalé, že se dalo jen velice těžko vybrat, který z nich je lepší. Soupeři si totiž pěkně šlapali na paty! Nečekejte těžké máslové dobroty, oba dnešní výtvory jsou lehké, nepřeslazené, krásně vypadají… jedním slovem božské! Vyberete si nepečené koláčky, nebo křehké bezé?

Lísko-oříškové bezé podle Šárky

Na 6 porcí potřebujete: 6 bílků, 100 g lískových ořechů, 150 g moučkového cukru, lžíci kukuřičného škrobu, sůl

Na náplně potřebujete: 500 g mascarpone, 100 g lískových ořechů, 150 g kvalitní hořké čokolády (minimálně 70 % obsah kakaa), 400 ml smetany ke šlehání, 50 g moučkového cukru

Na ozdobu: 10 g hořké čokolády, 6 jahod

Foto: Greta Blumajerová

Bezé vypadalo parádně, chutnalo však ještě lépeFoto: Greta Blumajerová

Postup:Nejprve si předehřejte troubu na 140 °C. Pak začněte šlehat sníh z bílků a špetky soli. Když začnou bílky tuhnout, pomalu přisypávejte moučkový cukr a následně vmíchejte kukuřičný škrob a drcená lísková jádra. Na dva plechy s pečicím papírem si podle mělkého talíře vyznačte kruhy (ty by měly být minimálně 2 cm od sebe) a do vyznačených kruhů natřete bílkovou hmotu. Dejte péct do trouby asi na hodinu.

V misce vyšlehejte smetanu, přidejte mascarpone, moučkový cukr a nadrcené lískové ořechy. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu – voda by neměla bublat klokotem, jen lehce perlit, a miska by se vody neměla dotýkat. Když je bezé upečené, nechte ho vychladnout, pak začněte vrstvit. Nejprve bílkovou placku, pak čokoládu a nakonec krémovou směs. Navrch dezertu naaranžujte jahody nebo jiné ovoce a dozdobte čokoládovými hoblinami.

Michalovy ořechové koláčky

Na 1 dávku potřebujete (asi 40 koláčků): 100 g vlašských ořechů, 100 g dětských piškotů, 70 g másla, 2 lžíce medu, 2 lžíce rumu, 100 ml smetany ke šlehání, 100 g mascarpone, 1 balení vanilkového cukru a ořechy na ozdobu

Foto: Greta Blumajerová

Koláčky byly super ořechové a super dobré!Foto: Greta Blumajerová

Postup:Ořechy společně s piškoty rozemelte na prášek a zalejte je směsí rozehřátého másla, medu a rumu. Z těsta pak na pečicí papír tvořte kolečka, která následně nechte pár minut ztuhnout v lednici. Mezitím vyšlehejte smetanu a po lžících v ní rozmělněte mascarpone s cukrem. Smetanovou směs stříkejte na ztuhlá kolečka, zdobte ořechy a může se mlsat.

Máte tip na nějaký ořechový dezert? Používáte při pečení mascarpone?

Reklama

Načítám