Hlavní obsah

Souboj receptů: Na čočce si můžete pochutnat!

Foto: Jakub Jurdič

Lucka i Jana si s čočkou umí poraditFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Luštěniny by neměly chybět v žádném jídelníčku, málokoho ale baví jíst pořád dokola stejné recepty. Vyzkoušejte i vy tyhle dva báječné tipy na čočku, jak ji dozajista ještě neznáte!

Článek

Čočka patří i díky jednoduché přípravě, kdy ji není potřeba namáčet dopředu, k nejoblíbenějším luštěninám. Červená čočka navíc nenadýmá vůbec, klasická hnědá nadýmat nebude, když ji budete vařit s trochou jedlé sody nebo snítkou saturejky.

Lucčina čočka se zakysanou smetanou

Na 4 porce potřebujete: 500 g čočky, 2 kelímky (400 g) zakysané smetany, 2 cibule, plnotučnou hořčici, sůl, pepř a kousek másla. Hodí se k ní vajíčko nebo dobře propečená klobása.

Foto: Jakub Jurdič

Zkuste jíšku a ocet vyměnit za hořčiči a zakysanku, vyplatí se toFoto: Jakub Jurdič

Postup: Čočku uvařte v osolené vodě podle návodu, a poté ji sceďte. V hlubší pánvi na másle osmahněte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Tu smíchejte s uvařenou čočkou a zakysanou smetanou. Vše chviličku povařte, dokud směs nehoustne, a mezitím dochuťte hořčicí, solí a pepřem, zejména množství hořčice záleží jen na vás. Podávejte s vajíčkem nebo klobásou.

Janina polévka z červené čočky s kari

Na 4 potřebujete: 300 g červené čočky, 200 ml zeleninového vývaru, 1 plechovku kokosového mléka 1 konzervu loupaných rajčat, 1 cibuli, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, 1 lžičku kari koření, 1/4 lžičky mletého římského kmínu, 1 hrst čerstvého koriandru, 1 červenou chilli papričku, rostlinný olej, sůl, pepř, bobkový́ list

Foto: Jakub Jurdič

Polévka z červené čočky a rajčat nadchne vás i vaši rodinuFoto: Jakub Jurdič

Postup: Cibuli nakrájejte najemno, mrkev na kolečka, loupaná rajčata na kousky. V hrnci zpěňte na oleji cibuli, pak přidejte mrkev a sypké koření a vše nechte rovněž zpěnit, aby i koření pustilo chuť. Nakonec přidejte čočku a ještě chviličku restujte.

K připravené směsi přidejte plechovku rajčat, bobkový list a vše zalijte zeleninovým vývarem a plechovkou kokosového mléka, přidat můžete podle chuti i jemně nasekanou chilli papričku. Čočku uvařte doměkka, trvá to asi 20 minut. Na závěr polévku dochuťte prolisovaným česnekem a nasekaným koriandrem.

Tak co, vyzkoušíte naše recepty také?

Reklama

Související témata:

Načítám