Hlavní obsah

Souboj receptů: Ochutnejte naše dva dezerty s mákem!

Foto: Jakub Jurdič

Vyhraje dnes klasický makovec, nebo ricottový krém?Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Mák má v českých moučnících a dezertech dlouhou tradici a není divu, jeho typická chuť je prostě okouzlující. Vyzkoušejte dva recepty plné máku, které si pro vás připravily Lucka a Diana.

Článek

Pokud čekáte recept v kombinaci kynuté těsto a mák, pak se podívejte do tohoto článku, kde najdete recept na úžasné makové švýcarky (a další dva skvělé recepty jako bonus). Dnes se spolu s námi pusťte do klasického makovce na plech nebo do Dianina dezertu se švestkovou omáčkou.

Lucčin makovec s čokoládovou polevou

Potřebujete: 400 g mletého máku, 250 g hrubé mouky, 150 g cukru krystal, špetku soli, 1 kypřicí prášek do pečiva, 2 čajové lžičky skořice, 2 vejce, asi 500 ml mléka a tuk a mouku na vymazání a vysypání plechu

Foto: Jakub Jurdič

Makovec je klasika jako od babičkyFoto: Jakub Jurdič

Postup:Ve velké misce smíchejte suché ingredience a přidejte žloutky z vajec. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a přimíchejte ho k suchým ingrediencím se žloutky. Pak postupně přidávejte mléko a mixujte do hladka tak, aby vzniklo trochu řidší těsto, které následně nalejte na vymazaný a vysypaný plech. Pečte na 200 stupňů asi 15 až 20 minut. Vylepšit moučník můžete čokoládovou, případně citronovou polevou (jak na ně, se dozvíte tady).

Dianin ricottový krém s mákem a ovocnou omáčkou

Na 4 porce potřebujete: 500 g ricotty, 4 lžíce medu, 2 vejce, 1 vrchovatou lžíci škrobu, 4 lžíce nemletého máku a kůru z 1 citronu

Foto: Jakub Jurdič

Ricottový krém s mákem a ovocnou omáčkou nadchl velkou část redakceFoto: Jakub Jurdič

Na omáčku si připravte:300 g švestek nebo třeba blum, 2 lžíce třtinového cukru (podle toho, jak jsou švestky či blumy sladké, můžete trochu cukru ubrat nebo naopak přidat), šťávu z 1 citronu, 1 tyčinku skořice a 1/2 lžičky směsi sladkého koření (jak si ji připravit, se dozvíte v článku Sladké pečení s Dianou: Ořechový věnec z kynutého těsta)

Postup: Troubu zapněte na 150 stupňů. Ricottu dejte do misky a postupně do ní všlehejte jedno vejce po druhém, med, škrob, citronovou kůru a nakonec do ní vmíchejte mák. Připravenou směs nalijte do skleniček nebo do dortové formy (uvedené množství vyjde na tu o průměru 22 centimetrů) a dejte ji na 45 minut péct. Skleničky je dobré vložit do pekáčku, ve kterém jsou asi 3 centimetry vody – tedy zhruba stejně, jako je směsi v nich. Po dopečení nechte krém pomalu zchladnout v troubě, a pak i v lednici.

Švestky či blumy nakrájejte na kousky, použít můžete i švestky kompotované či mražené, nezapomeňte vždy ale upravit množství cukru. Ovoce dejte do hrnce, přidejte šťávu z 1 citronu, skořici a další sladké koření a vše povařte doměkka. Hotovou omáčku rozmixujte a nechte ji vychladnout. Pak ji rozdělte do skleniček, v případě, že jste krém pekli ve formě na dort, ten nakrájejte a přelijte ho omáčkou.

V jaké kombinaci máte mák nejraději vy?

Reklama

Načítám