Hlavní obsah

Souboj receptů: Pórek, jak ho neznáte? V těstovinách i palačinkách!

Foto: Mona Martinů

Lahodné těstoviny vás dostanou vychytanou kombinací chutí, palačinky zase jemností a voňavým sýremFoto: Mona Martinů

Reklama

Nevíte, co uvařit k obědu či večeři? Dnešní pórkové tipy se tak povedly, že by byla škoda nepřipravit si je oba! Vyzkoušejte lahodné palačinky i dokonalé těstoviny!

Článek

Pórek je zelenina, která se dá použít na sto způsobů a vždy chutná skvěle! Ať už dáte pórek jen na chleba s máslem, uděláte z něj polévku nebo ho zapečete, nikdo nepohrdne. Kamila a Sabina se dnes utkaly v pórkovém klání – jedna se pustila do báječných těstovin, druhá vyrazila do boje s pórkovými palačinkami se sýrem. Která byla lepší?

Kamiliny penne s pórkem, ořechy a gorgonzolouFoto: Mona MartinůDíky estragonu a gorgonzole byly těstoviny příjemně aromatické

Na 4 porce potřebujete:300 g penne, širší plátek másla, lžíci olivového oleje, jeden pokrájený pórek, dva prolisované stroužky česneku, 100 g mrazeného hrášku, lžičku nasekaného čerstvého estragonu, šťávu z půlky citronu, kelímek crème fraîche, 150 g gorgonzoly, 100 g vlašských oříšků, sůl

Postup:Rozpalte pánev, nechte na ní rozpustit máslo, a pak přilejte lžíci olivového oleje. Pokrájený pórek a prolisovaný česnek restujte asi pět minut, pak přidejte hrášek, posekaný estragon a šťávu z přibližně půlky citronu. Ještě chvilku restujte, a pak přimíchejte crème fraîche, skoro celou gorgonzolu nakrájenou na malé kousky (zbytek si dejte stranou) a většinu oříšků posekaných nahrubo. Důkladně promíchejte a počkejte, až se sýr rozpustí. Nakonec dosolte.

Penne uvařte podle návodu a přesypte je do zapékací misky. Promíchejte s pórkovou směsí, posypte zbytkem gongonzoly a pár oříšky. Dejte ještě do trouby na zhruba deset minut zapéct, a máte hotovo!

Pórkové palačinky se sýrem podle Sabiny

Na 4 porce potřebujete: asi 100 g hladké mouky, 1 vejce, větší špetku soli, mléko (dle potřeby – já mám raději řidší těsto), půl malého pórku, 120 g nivy, 100 g sýru Brie, olej na smažení

Foto: Mona Martinů

Palačinky naplňte sýrem, který máte rádi. Niva a sýr Brie však k pórku chuťově opravdu sedí!Foto: Mona Martinů

Postup:Nejdříve si připravte těsto na palačinky, které ozvláštníte pórkem. Do mísy vsypte mouku, přidejte vejce, sůl, vlejte trochu mléka a umíchejte těsto bez hrudek. Dle potřeby přidávejte další mléko, dokud nebudete s hustotou těsta spokojení. Když máte těsto hotové, přidejte do něho na tenká kolečka nakrájený pórek a vmíchejte. Na pánvi rozpalte olej a usmažte na něm spíše větší palačinky. Hotové palačinky plňte nastrouhanou nivou a na plátky pokrájeným brie, poté je složte na čtvrtiny a ihned podávejte.

Máte rádi pórek? V jaké formě ho jíte nejčastěji a nejraději? Napište nám do diskuse!

Reklama

Načítám