Hlavní obsah

Souboj receptů: Velké velikonoční klání. Vyhrál beránek, nebo jidáše?

Foto: Jakub Jurdič

K Velikonocům patří beránek i jidáše!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Velikonoce už ťukají na dveře, a tak je na čase rozehřát troubu a pustit se do tradičních sladkých dobrot. Že nevíte, jak je připravit? Tak čtěte dál!

Článek

V Čechách se na Velikonoce tradičně pečou sladké dobroty. Mazanec (který minulý týden pekla Diana v tomto článku), beránek nebo jidáše by během svátků jara rozhodně neměly chybět na vašem stole!

Právě poslední dvě zmíněné dobroty se pro vás rozhodly upéct naše redaktorky. Klára se pustila do jidášů s medovo-rumovou polevou, Lucka zase do tvarohového beránka. Která z dobrot byla lepší? Tentokrát to bylo opravdu nerozhodně!

Jidáše s polevou

Na 10 jidášů potřebujete: 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 250 ml vlažného mléka, 1 kostka droždí, 2 vanilkové cukry, 2 vejce, 1 lžíci cukru krupice, hrst rozinek, hrst ořechů (Klára použila vlašské)

Na polevu: 50 g másla, 2 lžíce medu, 40 ml rumu, moučkový cukr na posypání

Foto: Jakub Jurdič

Rumovo-medová poleva jidáše krásně ovoní a osladíFoto: Jakub Jurdič

Postup: Do hrnku s teplým mlékem rozdrobte kostku droždí, nasypte lžíci cukru a nechte vyběhnout. Mezitím v misce smíchejte mouku, rozehřáté máslo, vanilkové cukry a žloutky. Vsypte rozinky a ořechy nasekané nahrubo, promíchejte, vlijte kvásek a vytvořte hladké těsto. To přikryjte teplou utěrkou a nechte minimálně 30 minut kynout.

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Z nakynutého těsta uřezávejte kusy a tvořte z nich uzly, copy a šneky. Na plech dejte pečicí papír, jidáše na něj vyskládejte a nechte ještě 10 minut kynout. Pak je potřete bílky a dejte péct na 10–15 minut dozlatova.

Zatímco se jidáše pečou, připravte si polevu z rozehřátého másla, rumu a medu. Hned, jak jidáše vyndáte z trouby, je potřete polevou a nechte vychladnout. Podávejte je poprášené moučkovým cukrem.

Lucčin tvarohový beránek

Potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 250 g margarínu, 3 vejce, 250 g měkkého tvarohu, 50 g mletých oříšků (nejlepší jsou vlašské), moučkový cukr na posypání, lentilky, rozinky nebo čokoládu na ozdobu, máslo a hrubou mouku na vysypání, případně půl sáčku kypřicího prášku pro větší nadýchanost

Foto: Jakub Jurdič

Tvarohový beránek je neuvěřitelně vláčnýFoto: Jakub Jurdič

Postup: V misce smíchejte mouku, cukr a oříšky a promíchejte. Pak vložte margarín, tři celá vejce i tvaroh, případně kypřicí prášek a vyšlehejte hladké tekuté těsto. Směs nalejte do vymazané a vysypané formy (v případě, že máte silikonovou, můžete tuto proceduru vynechat) a dejte péct do rozehřáté trouby na 180 °C na zhruba 40 minut.

Beránek by měl být na povrchu krásně zlatavý a špejle by po píchnutí do nejvyššího bodu beránka měla být suchá. Až beránek vychladne, opatrně ho vyklopte, pocukrujte a libovolně dozdobte čokoládou, rozinkami nebo lentilkami.

Pečete doma některé z dnešních dobrot? A jak slavíte Velikonoce?

Reklama

Načítám