Hlavní obsah

Souboj receptů: Zapékali jsme těstoviny!

Foto: Greta Blumajerová

Naše zapečené těstoviny si zamilujete na první ochutnání!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Těstoviny jsou nejen v létě oblíbeným lehkým obědem nebo večeří. Jsou jich desítky druhů a omáček na těstoviny je ještě několikanásobně více. Dnešní souboj jsme proto vyhradili zapečeným těstovinám. Dáte si taky?

Článek

O svoje oblíbené recepty se tentokrát podělily Kamila, Jana F. a Jana Ch. a všechny stojí za hřích! Záleží už jen na vás, jestli dáte přednost těstovinám farfalle s lososem, špenátem a kapary, zapečeným se zeleninou nebo těstovinám cannelloni s boloňským ragú.

Kamiliny mašličky zapečené s lososem, špenátem a šalotkou

Na 2 porce potřebujete: 400 g těstovin, 300–400 g lososa, 4 šalotky, 450 g mraženého listového špenátu nebo 500 g čerstvého špenátu (ten je teď v plné sezoně, takže ho snadno seženete na trzích), kapary dle chuti, půlku citronu, 200 ml 30% smetany, asi 1 dcl bílého vína, olivový olej sůl, pepř, parmezán.

Foto: Greta Blumajerova

Kamila zvolila klasické chutě v podobě lososa a špenátuFoto: Greta Blumajerova

Postup: „Na olivovém oleji orestujte pokrájenou šalotku, pak přidejte lososa zbaveného kůže i kostí a krátce opékejte. Podlijte bílým vínem, restujte, přidejte rozmražený špenát, podle chuti kapary, osolte, opepřete, podlijte smetanou a ještě chvíli restujte. Nakonec zakápněte šťávou z poloviny citronu a promíchejte s uvařenými těstovinami. Směs přendejte do zapékací misky, posypte parmezánem a nechte chvíli zapéct. Ti, kteří neradi čekají, mohou těstoviny slupnout i nezapečené :-).“

Těstoviny s mrkví a brokolicí od Jany F.

Na 2 porce potřebujete:300 g těstovin, 2 lžíce olivového oleje, 200 g brokolice, 2 mrkve, 1 menší pórek, 100 g žampionů, 200 ml zeleninového vývaru, 200 ml 12% smetany na vaření, 100 g sýru (ideálně parmezánu nebo mozzarelly) a sůl.

Foto: Greta Blumajerová

Těstoviny od Jany F. jsou plné jarní zeleninyFoto: Greta Blumajerová

Postup:„Tyhle těstoviny jsou hrozně jednoduché, ale vždycky jich sníme snad kilo :-). Na olivovém oleji zlehka osmahněte pokrájenou zeleninu (dávám brokolici, mrkev, o pár minut později žampiony a pórek), poté podlijte trochou zeleninového vývaru a nechte změknout. Promíchejte s uvařenými těstovinami (nechte je tvrdší, více než al dente), zalijte trochou smetany (na velkou zapékací misku asi 200 ml), posypejte strouhaným sýrem (mozzarelle stačí na zapečení asi 7 minut) a dejte na 15 minut zapéct.“

Cannelloni s boloňským ragú a bešamelem podle Jany Ch.

Na 2 porce potřebujete: asi 7 kusů těstovin cannelloni (jsou to velké široké trubky), 250 g hovězího masa (hodí se kýta nebo prostě jen pupek či ramínko), 1 středně velkou cibuli, 2 lžíce olivového oleje, 1 středně velkou mrkev, 2 velké lžíce rajčatového protlaku, 2 velká rajčata nebo plechovku krájených sterilovaných rajčat (v tomto případě můžete vynechat protlak), sůl, pepř, bazalku a dobromysl, 100 g parmezánu nebo gran moravie. Na bešamel je potřeba ještě 200 ml 12% smetany na vaření, 200 ml mléka, 1 lžíci másla, 2 lžíce hladké mouky a muškátový oříšek.

Foto: Greta Blumajerová

Cannelloni od Jany Ch. byly naplněné jemnou boloňskou omáčkouFoto: Greta Blumajerová

Postup: Tyhle těstoviny už dají trochu práce, ale výsledek je excelentní. Jestliže nemáte cannelloni nebo se vám je nechce plnit, můžete zvolit o něco jednodušší variantu – lasagne (jak je vrstvit se dozvíte třeba v článku Souboj receptů: Dobroty z čerstvého špenátu).

Hovězí maso můžete koupit už namleté, pokud ale chcete mít opravdu jemné ragú, nechte si ho namlít u řezníka nebo to udělejte sami doma jako já, je totiž potřeba maso namlít dvakrát. Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte ji na oleji. Pak přidejte jemně namleté maso a najemno nastrouhanou mrkev. Maso pustí hodně šťávy, kterou nechte za častého míchání všechnu zredukovat. Pak přidejte oloupaná a na kousky pokrájená rajčata a rajčatový protlak nebo plechovku krájených rajčat i se šťávou, sůl a pepř a opět nechte všechnu přebytečnou tekutinu vyvařit. Maso duste, dokud není úplně měkké a podle potřeby ho případně podlijte trochou vody. Důležité je, aby na závěr bylo ragú opravdu husté. Asi 10 minut před koncem dušení přidejte nasekané bylinky.

Pokud nevíte, jak se připravuje bešamel, návod najdete v následujícím videu. Já jen část mléka nahrazuji smetanou nebo šlehačkou, aby byl jemnější.

{stream-video}

Zapékací misku vymažte trochou oleje nebo kouskem másla a na dno dejte trochu bešamelu, aby cannelloni lépe držely místo. Jednotlivé trubky těstovin naplňte lžičkou boloňským ragú a skládejte je vedle sebe do misky. Nakonec je přelijte zbytkem bešamelu, posypejte nastrouhaným sýrem a dejte na 20 minut zapéct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia, aby sýr zezlátl.

Recept na neodolatelné boloňské těstoviny najdete taky v článku Souboj receptů: Špagety 4x jinak.

Které zapečené těstoviny vyhrávají u vás doma? Svoje recepty můžete posílat na e-mail jana.ch@proženy.cz nebo do zpráv na našich facebookových stránkách.

Reklama

Související témata:

Načítám