Hlavní obsah

Soutěž o kuchyň za 100 tisíc: Co říkáte na proměnu linky po babičce?

Foto: Archiv

Rodina Vazačových z Liberce by novou kuchyň ocenilaFoto: Archiv

Reklama

Čtyřicet let stará kuchyňská linka si jistě zaslouží výměnu! Právě s tím šli do naší soutěže první finalisté z Liberce. Pojďte se s námi podívat do jejich současné, a možná i budoucí kuchyně!

Článek

Kuchyňská linka v jednom z paneláků libereckého sídliště už pamatuje hodně. Rodina Vazačových – automechanik Radek, zdravotní sestra Eva a jejich dvě děti – ji před lety zdědila, stejně jako byt, po prarodičích. Po čtyřiceti letech každodenní služby si jistě celá linka zaslouží výměnu.

I proto se ocitla mezi kuchyněmi, ucházejícími se o novou podobu za 100 000 Kč. Přihlásily ji děti majitelů. Dvacetiletá Gábina a patnáctiletý Milan přiznávají, že tím chtěli udělat radost mamince, ale současně si i zajistit dalších pár let její skvělé kuchařské péče.

Návštěva profesionálů

Protože se kuchyň rodiny Vazačových dostala do užšího výběru soutěže o novou linku za sto tisíc, vypravili se na prohlídku odborníci z firmy Oresi, která je partnerem naší soutěže.

„Každého našeho zákazníka bohužel před zahájením práce na projektu nové kuchyně nestihneme navštívit přímo v jeho bytě, ale úvodní rozhovor s návrhářem v našem kuchyňském studiu takovou návštěvu plně nahradí. Dobrého prodejce kuchyní poznáte podle toho, jak pečlivě se vás vyptá na všechny vaše potřeby, zvyklosti a požadavky. Náš úvodní rozhovor trvá obvykle déle než hodinu,“ říká Dušan Všelicha, ředitel marketingu Oresi.

Stejné to bylo i v Liberci. Přes mnoho vrstev laku nebylo ani poznat, z jakého materiálu linka je. Odborníci objevili spoustu prvků, které už mají muzeální charakter – panty, úchopy nebo naprosto unikátní digestoř. Pro historiky kuchyní je to jistě zajímavé, ale komfort při vaření taková kuchyně neposkytuje.

Foto: Archiv

Téhle lince už je čtyřicet let a odborníci na ní našli několik až muzeálních detailůFoto: Archiv

Návrhář David Fryml se zaměřil i na dispozici linky. „Kuchyň má nevýhodné postavení z hlediska využití přirozeného světla. Přízemní byt obklopený vzrostlými stromy moc světla nemá, ale i to málo chceme v kuchyni využít. Plynovou varnou desku posuneme k oknu tak, aby na ni dopadalo přirozené světlo a kuchař si nestínil.“

Odborníky samozřejmě zajímalo i to, jaký je v kuchyni provoz, jak moc a často se v ní vaří. Ukázalo se, že v tomto ohledu je maminka Eva velmi vytížená – vaří hodně, například na Vánoce tradičně připravuje nejméně sedm druhů masa! „Většinou si kvůli tomu beru dovolenou, abych to všechno stihla. A zbytek rodiny si zas bere volno, aby měl čas to sníst," směje se maminka Eva. I proto je jasné, že nová kuchyň musí mít co nejvíc pracovní plochy a velké úložné prostory.

Podoby nové kuchyně

Návrhář David Fryml ví, že pro mnoho rodin je hlavní cena, tudíž jako první přináší nejlevnější návrh značky kuchyní ekonomické třídy Dolti. Kompletní kuchyň přesně na míru liberecké domácnosti má základní vybavení, tedy varnou deskou, troubu, dřez a digestoř. Její cena je 45 000 Kč.

Foto: Archiv

Nejlevnější varianta kuchyně přijde na 45 tisícFoto: Archiv

Druhá varianta počítá s cenou 100 000 Kč. Vychází také z prvků Dolti. Proti levnější verzi je vybavena vyspělejším kováním a výsuvy. Obyčejné skříňky jsou nahrazeny zásuvkovými moduly. Vybavení spotřebiči je kompletní – plynová varná deska, horkovzdušná trouba, vestavná lednice s mrazákem, úsporná myčka, vestavná mikrovlnka i atraktivní nerezový dřez a baterie.

Foto: Archiv

Varinata nové kuchyně za 100 tisíc korun s kompletním vybavenímFoto: Archiv

Součástí obou kuchyní je i sladěný zádový panel.

Pro zajímavost návrhář připravil i třetí návrh, variantu za 135 00 Kč. Ten pracuje se značkou Livanza s nejmodernějšími dekory a pokročilými technologiemi. Vyrábí se v Německu. Také tato atraktivní kuchyň je vybavená samozřejmě i všemi vestavnými spotřebiči.

Všechny tři varianty kuchyní jsou velmi kvalitní, liší úrovní vybavení, výběrem dekorů, povrchů a dalšími detaily, jako je například nábytkové kování.

Vazačovi by v případě výhry rádi investovali – a k poukázce na 100 000 Kč, která je hlavní cenou, by si rádi doplatili právě na dražší variantu, což podmínky soutěže také připouštějí.

Foto: Archiv

Nejdražší varianta by přišla na 135 tisíc korunFoto: Archiv

Jak se vám návrhy nové kuchyně líbí? Napište nám!

Reklama

Načítám