Hlavní obsah

Speciál o pocení: Po kterých potravinách jste nepříjemně cítit?

Foto: thinkstock

Káva vás ve vedru zalije potem, volte raději svěží ovocný čajFoto: thinkstock

Reklama

Které potraviny a nápoje způsobují nadměrné pocení, a tedy i zápach? Jaké ho naopak snižují a pomohou vám tak být i v létě svěží? Pátrali jsme a známe odpovědi!

Článek

Na tom, že ve vedrech není nic příjemného cítit kolem sebe nejrůznější odéry a zápachy, se určitě shodneme. Co ale udělat pro to, abyste takhle na okolí nepůsobili vy sami?

Kromě klasické hygieny, o které jsme psali zde, určitě upravte i to, co jíte a pijete. „Specifický nepříjemný zápach způsobují kořeněná jídla, která obsahují zázvor, cibuli, pepř, anýz nebo česnek. Všechny tělo zahřívají, a způsobují tak nadměrné pocení,“ uvádí nutriční specialistka Mgr. Michaela Özdogan Schafferová ze Světa zdraví.

Ještě větší horko, než je

Co ještě vám neprospívá? „Za nepříjemný zápach může také nadměrná konzumace živočišných bílkovin, tedy masa včetně ryb a vajíček,“ uvádí MUDr. Ondřej Nývlt. „Tyto potraviny vedou k přemnožení hnilobných bakterií ve střevech. Některé hnilobné látky se vstřebávají ze střev do krevního oběhu a tělo se jich proto snaží zbavit všemi možnými způsoby. Využívá k tomu všechny detoxikační orgány, tedy i plíce a kůži. A tyto vydýchané a vypocené látky jsou zodpovědné za nepříjemný zápach jak těla, tak z úst,“ vysvětluje lékař.

Foto: thinkstock

Nadměrné jedení živočišných bílkovin včetně ryb a vajíček také může za nepříjemný zápachFoto: thinkstock

Není snesitelné všechno

Co se pití týče, terapeutka čínské medicíny Marta Tovtová upozorňuje na nadměrné pití alkoholu: „Velké množství, a hlavně tvrdého, je hodně zahřívací a generuje horko,“ uvádí a doplňuje, že pak v kombinaci s ostrým kořením (pepř, sůl, kurkuma, chilli…) a oblíbeným letním grilováním přinese do organismu horko až příliš velké. „Aby to pak pro vás nebylo na slunci velmi náročné, doporučuji ke grilovanému masu čerstvé listové saláty, ochlazující nápoje, a tím nemyslím nápoje s ledem, ale třeba zelený čaj, případně pivo, vodu, minerálky s citronem.“

Pijte vodu, ne rum

Samostatnou kapitolu pak tvoří cola-cola, káva, a především (oblíbené mezi mladými) energetické nápoje. Ty nejsou kvůli obsahu povzbuzujících látek (guarana, kofein, taurin…) vhodné vůbec na běžnou spotřebu a pitnému režimu v létě ubližují obzvlášť – odvodňují tělo. Ve vedru jsou tedy nevhodné, ba dokonce nebezpečné! Zvyšují krevní tlak a laicky řečeno rozpumpovávají nadměrně srdce, tím spouští i zvýšení tepu, tělesnou teplotu... S těmito nápoji opatrně za normálních okolností, ve vedru tedy raději bez nich…

Foto: thinkstock

Čerstvé ovoce i ve formě lisovaných šťáv tělo ochlazuje, aniž by bylo chlazené či s ledemFoto: thinkstock

Ochlazujte, ale ne ledem

A co vám tedy může naopak s pocením a zápachem pomoci? „Dobré je do jídelníčku zařadit více syrových potravin, jako je čerstvé ovoce – třešně, moruše, brusinky, borůvky, dále pak hroznové víno, melouny a nenadýmavou zeleninu,“ uvádí Marta Tovtová. „Z bylinek tělo ochlazuje například máta, petržel nebo fenykl,“ uvádí propagátor zdravého životního stylu a lektor powerjógy Václav Krejčík. Účinné jsou také fazole mungo, adzuki, kukuřičná polenta, bílé jogurty, tzatziki...

Které ještě ochlazují?

Hodně: bambusové výhonky, banány, grapefruity, mořské řasy, kiwi, moruše, sójová omáčka

Mírně:ananas, celer, citrony, černý čaj, čínské zelí, hlávkový salát, hrušky, jablka, jahody, ječmen, králičí maso, lilek, mango, okurky, pomeranče, pšenice, rajčata, tofu, špenát, žampiony.

A jaké zkušenosti máte vy? Podělte se o ně v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám