Hlavní obsah

Zbavte se špinavého prádla!

Foto: Thinkstock

Koš na prádlo má v každé domácnosti místoFoto: Thinkstock

Reklama

Znala jsem jednoho takového. Všechno měl černé – od slipů, přes trička a ručníky až po lyžařskou bundu. Když jsem se ho ptala proč, odpověděl: Protože když to ze sebe svlíknu, hned dám věci do pračky, zapnu a nikde se mi nic neválí ani neobarví. Poradila jsem mu, co my chytré ženy už víme: na tohle máme koše na prádlo!

Článek

Koš na prádlo mají v každé domácnosti. Zatímco někde si ho všimneme hned při první návštěvě koupelny, jinde ho nenajdeme, pokud nebudeme neslušně otevírat cizí skříně. I koše na prádlo totiž zasáhla móda vestaveb. Velmi často jsou výklopné koše součástí skříněk, ať už klasických nebo pod umyvadlo. Někdy může být zabudovaný i v kontejneru s kolečky. Zvlášť ve velkých koupelnách jde o praktické řešení, protože s košem dojedeme přímo k pračce.

Do kuchyně ne!

Většina z nás ale volí volně stojící koše. Snadno se přenášejí a hlavně v této kategorii firmy nabízejí nejvíce materiálů, tvarů i barev. A také největší cenové rozpětí. Zatímco některé koupíme i za stokorunu, jindy u nich visí cenovka i deset tisíc. Vybírat bychom ovšem měly podle zcela jiných parametrů. Patří mezi ně hmotnost, snadná údržba, ale i ohleduplnost k našemu prádlu.

Že netušíte, jak by koš mohl škodit? Některé majitelky těch ratanových a vyplétaných ano. Tím, jak jsou v teple a suchu, může proutí začít praskat. A o uvolněný prut uvnitř se snadno zatrhnou nejen jemné punčochy. Proto pokud právě o takovém uvažujeme, je dobré zvolit typy, které mají uvnitř plátěnou podšívku. Důležité ale je, aby byl koš čistitelný jak zvenku, tak zevnitř. A pokud ho nemáme hned vedle pračky a potřebujeme ho přenášet, je dobré se dívat i na hmotnost.

Umístění koše v bytě by mělo rozhodovat o tom, zda zvolíme „průvzdušný" materiál nebo raději typ, jenž lze uzavřít. Přecejen špinavé prádlo čas od času nevoní. A bude-li stát například ratanový koš v chodbě, kudy projdeme několikrát denně a kam se běžně dostanou i návštěvy, „vůně" špíny zde není na místě. Pozor, rozhodně bychom se měly vyvarovat tomu, aby stál v kuchyni. A to i tehdy, když zde máme pračku.

Foto: Newag

Shoz prádla vám ušetří místo v koupelněFoto: Newag

Vyhoďte ho do sklepa

Pokud plánujeme nebo právě začínáme se stavbou domu, můžeme si do něj ještě dopřát takový nadstandard, jako je shoz prádla. „Jak napovídá název, jde o velice jednoduché zařízení, které slouží k transportu špinavého prádla z vrchních pater domu přímo do prádelny nebo do jiné technické místnosti,“ říká Tomáš Najman ze společnosti Newag. Samozřejmě toto zařízení nám bude k něčemu pouze tehdy, když v suterénu budeme mít prádelnu. Pak se nemusíme obtěžovat kupováním košů na prádlo, ale špinavé svršky stačí pouze hodit do dvířek na stěně. Ony dojedou přímo k pračce.

Tento systém je samozřejmě třeba řešit už při stavbě domu, aby bylo potrubí ukryto ve stěnách. „Páteř celého systému tvoří šachta, která má něco přes třicet centimetrů. V každém patře pak najdeme takzvaný vhozový díl s dvířky, kterým dovnitř házíme prádlo,“ říká Tomáš Najman. Dole prádlo padá buď na podlahu, nebo na něj můžeme mít připravený koš. Systém je v koupelně, ale třeba i v šatně nebo ložnici uzavřený dvířky. Ty mohou maximálně ladit s interiérem, protože se vyrábějí buď v barvě dřeva, nebo mohou být lakovaná na téměř jakoukoli barvu. Žádané je i provedení nerez. A nejdůležitější informace pro zájemce – cena tohoto zařízení pro běžný dům je zhruba dvacet tisíc korun.

Je pravda, že shozy prádla mají jednu chybu – firma k nim nedodává robota, který by vše vypral, vyžehlil a donesl zase zpět do skříní. Tak vám aspoň přeji dlouhé léto a rodinu oblečenou jen do triček a kraťasů! Ty se perou raz dva!

Reklama

Související témata:

Načítám