Hlavní obsah

Šťavnatá sekaná pečeně s křupavou slaninou: Jídlo do hodiny na stole!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Šťavnatá sekaná pečeně s omaštěnými bramborami posypanými pažitkou není zrovna dietní záležitost, ale občas se zahřešit musí. Hoďte pro jednou výčitky za hlavu a vychutnejte si tuhle lahodnou dobrotu i vy.

Článek

Sekanou pečeni jistojistě každý z vás zná a doma ji alespoň jednou zkoušel. Chci vám dnes představit recept, který děláme běžně u nás doma. Obsahuje tipy, jak zajistit, aby byla sekaná krásně šťavnatá, nepraskala a samozřejmě výborně chutnala. Jestli si k ní dáte brambory, nebo čerstvý chléb, to už záleží čistě na vašich preferencích.

Šťavnatá sekaná pečeně

Na 2 šišky potřebujete: 400 g hovězího mletého masa, 450 g vepřového mletého masa, 1 vejce, 1 lžíci sušené majoránky, 2 snítky čerstvé majoránky, drcený kmín, sůl, pepř, 3 rohlíky, trochu mléka, 2 lžíce oleje, 1 větší cibuli, 3 stroužky česneku, 6 plátků slaniny, strouhanku na případné zahuštění

Postup: Z rohlíků odkrojte konce a pokrájejte je na půlkolečka. Ta dejte do mísy, zalijte dostatečným množstvím mléka a zatěžkejte talířem, aby dobře nasákla. Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno a osmahněte ji na oleji, ke konci přidejte pokrájený česnek. Nechte vychladnout.

Mleté maso osolte, opepřete a přidejte k němu mlékem nasáklé rohlíky, které jste předtím lehce vymačkali. Neždímejte je ale úplně, trocha tekutiny by v nich měla zůstat. Do masové směsi přidejte vejce, vychladlou cibuli s česnekem, obě majoránky a kmín. Je-li hmota řídká, přisypte dle potřeby strouhanku, ale nepřehánějte to s ní. Vše pořádně propracujte a na závěr s masem párkrát hoďte z výšky do mísy. Zajistíte tím, že vám sekaná při pečení nepopraská.

Z masové směsi vytvořte dvě šišky. Vložte je do pekáče a na každou položte tři plátky slaniny. Podlijte trochou vody a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Maso potřebuje zatáhnout, proto troubu prvních dvacet minut neotvírejte. Poté snižte teplotu na 180 stupňů a sekanou začněte pravidelně polévat výpekem. Pečte dalších zhruba 25 až 35 minut, dokud nebude mít sekaná specifickou zlatohnědou barvu.

Tip: Pro dosažení opravdu šťavnaté sekané použijte větší podíl vepřového masa, které je prorostlejší, a pečení podpořte dalším tukem, v tomto případě plátky slaniny. Je možné použít i kostky špeku.

Víte, jakým netradičním druhem mouky můžete sekanou parádně zahustit?

Reklama

Načítám