Hlavní obsah

Šťávy z ovoce a zeleniny: Jsou zdravé, ale mohou i ublížit!

Foto: thinkstock

Sklenička freshe je zdravá, ale jen do jisté míryFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vymačkáváte třikrát denně čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny v domnění, že svému zdraví děláte dobře? Ale ono to tak být nemusí! Ublížit můžete nejen svému žaludku, ale i postavě!

Článek

Fresh je čerstvá šťáva z ovoce a zeleniny, chutná i léčí. „Ano, konzumace těchto šťáv je zdravá, protože jsou plné vitaminů,“ uvádí Lada Nosková z Diet Plan a dodává, že na rozdíl od zakoupených v tetra paku jsou fresh džusy „super čerstvé“, bez pasterizace, konzervantů a díky okamžité spotřebě u nich nedochází k významným ztrátám antioxidantů, zejména vitaminu C, který je velmi citlivý na oxidační proces. Ale mají i svá rizika!

Nejdřív hůř, pak lépe

Co by vás však mohlo překvapit, je skutečnost, že při každodenním pravidelném pití ovocných šťáv se tělo začne čistit, detoxikovat. „Při tomto očistném procesu je běžné, že může docházet k různým stavům zhoršení zdraví, vzniku vyrážek, slabosti a pocitu menší vitality,“ uvádí výživový specialista Martin Škába a radí vydržet. „Po čase to přejde, a naopak se vaše tělo dostane do jiných dimenzí svěžesti zdraví,“ dodává.

Foto: thinkstock

Čisté v čistém: jedině tak neznehodnotíte vitaminy a cenné látkyFoto: thinkstock

Pití, nebo jídlo?

Zpozornět byste měli také v případě, že chcete fresh brát jako svačinku či jím zkrátka zahnat hlad. „Fresh obsahuje jednoduché, takzvané rychlé cukry,“ upozorňuje Lada Nosková a vysvětluje dále: „Tedy ty, které vám rychle dodají energii, ale také vám po nich rychle stoupne a následně klesne hladina cukru v krvi a dostanete brzy hlad.“

Podle ní má obecně ovoce střední až nižší glykemický index díky vláknině ze slupek – ale o ty při freshování přijdete. „Z tohoto pohledu je výhodnější zvolit si čerstvě udělané smoothie – protože tady jde o rozmixované ovoce s troškou vody, jogurtu, včetně slupek, takže po něm hlad mít nebudete tak jako po čisté šťávě,“ vysvětluje odbornice.

Foto: thinkstock

V ovoci je síla, jen s ním zacházejte opatrněFoto: thinkstock

Opatrně při hubnutí

Pokud se snažíte shodit nějaká kila, dejte si na každodenní konzumaci freshů pozor. „Nezanedbatelným problémem je nepochybně cukr – ten přirozený cukr z ovoce,“ uvádí Lada Nosková a přidává příklad pro srovnání: 1 kostka cukru váží 4,5 g. Průměrný fresh má okolo 10–12 g cukrů/100 ml – podle zralosti (sladkosti) daného ovoce. Takže 100 ml freshe má asi 2 až 3 kostky cukru/220 kJ/100 ml, 500 ml kotel pak 1100 kJ! „To už pak musíte započítat ne do pitného režimu, ale mezi jídla,“ upozorňuje.

Pokud chcete i při redukci váhy pít fresh, tak odbornice radí zvolit zeleninové (fresh mrkev – 153 kJ/100 ml – 7 g sacharidů), popřípadě kombinace ovocno-zeleninové a v omezeném množství, a ještě lépe je naředit ho vodou. A to pouze jako zpestření pitného režimu 2 dcl denně, ne jako hlavní zdroj tekutin.

Podtrženo, sečteno

Zkrátka čerstvé šťávy rozhodně mají spoustu kladů a pít je je chvályhodné, jen to s pravidelností a množstvím berte s mírou. Pokud neprovádíte detoxikaci těla, kdy se pije až litr šťáv za den, ale jen chcete vylepšit své zdraví, stačí vám maximálně tři decilitry týdně. Kromě výše uvedených důvodů se odborníci totiž shodují v tom, že u některých lidí můžou koncentrované šťávy nalačno velmi podráždit žaludek. A také poškozovat zubní sklovinu.

Co vy na to?

Reklama

Načítám