Hlavní obsah

Stejně čisté prádlo, ale vyprané levněji? Máme rady!

Foto: thinkstock

Praní je věda. To pochopil každý, kdo do pračky vložil nový svetr a posléze vytáhl obleček na medvídka. Jak prát šetrně? ČtěteFoto: thinkstock

Reklama

Jak prát šetrně k oděvům, a přitom ještě ušetřit peníze? Vsaďte na ekologické programy, studené praní a šikovné triky, díky kterým bude vaše peněženka zase o něco plnější. Tady jsou!

Článek

Pokud chcete šetřit, začněte u prohlídky své pračky. Modely totiž často umožňují nastavení pro velmi, středně a lehce špinavé prádlo – podle toho zkrátí nebo prodlouží cyklus, a tím případně šetří energii. Jiné modely mohou prát poloviční dávky. Ale je toho mnohem víc, co sledovat...

Všímejte si spotřeby

Při nákupu nové pračky hledejte modely, které patří do třídy spotřeby energie A+++. Ty nejúspornější navíc mohou vykazovat dokonce až o 30 % nižší spotřebu, než je standard této třídy!

Náplň a spotřebu vyřeší také speciální funkce, kdy senzory dle váhy rozpoznají množství prádla a automaticky upraví parametry doby praní.

Jak naplnit buben?

Nespouštějte pračku poloprázdnou, ani ji nepřeplňujte. Když je buben příliš plný, prádlo se nevypere dobře, bude pomačkané a obtížně se žehlí. Mezi prádlem a bubnem má být prostor na výšku dlaně.

Foto: thinkstock

Dávkujte prací prostředky podle náplně pračky a tvrdosti vody. Množství najdete na zadní straně obalu přípravkuFoto: thinkstock

Studená voda šetří peněženku

Hitem poslední doby jsou ekologické programy a pračky i přípravky, díky kterým můžete prádlo vyprat i ve studené vodě. Principem jedné z technologií je například generování bublin. „Smícháním vody, pracího prostředku a následného vstřikování vzduchu se vytváří bohatý pěnový polštář," vysvětluje Kateřina Holíková, produktová manažerka společnosti Samsung. „Pěna proniká do tkanin rychleji, hlouběji a rovnoměrněji, takže zaručuje perfektní vyprání i na nízké teploty.“

Pračky také mohou být vybavené ekologickým programem, který pere třeba až 4 hodiny, ale při nízké teplotě. Prádlo se vypere stejně, jako při 60 °C, ale uspoříte až 40 % energie. Výhodný je pak i program pro denní praní prádla z různých tkanin. Pere na 40 °C pouhých 60 minut, nebo lze zvolit krátký program pro méně znečištěné prádlo. Ten vypere při teplotě 30 nebo 40 °C za pouhých 30 minut.

Foto: thinkstock

Chcete mít oblečení stále funkční a hezké? Nepoužívejte jeden univerzální prášek, ale speciální prostředky pro konkrétní materiályFoto: thinkstock

Materiály si žádají své, nechybujte

Před použitím pracího prostředku je nutné vědět, jaký typ prádla budete prát a do jaké míry je zašpiněné. Stačí jedno chybné vyprání a můžete kupovat nové oblečení:

  • Speciální prostředky žádá funkční sportovní a outdoorové oblečení (Sport Wash, Perwoll Sport & Active, Base Wash).
  • Vlnu může univerzální prášek zničit. Použijte prostředky s obsahem lanolinu (Norit, Imse Vimse, Lavax, Wool Balsam).
  • Džíny, obrácené naruby, perte až když jsou propocené, nebo hodně špinavé. Hodí se tekuté prostředky (Jeanser, Coral Jeans, nebo Dreft, Perwol Black, Woolite Extra Dark Protection na tmavé prádlo).
  • Zvláště perte i hedvábí, jemné prádlo a podobné oblečení (Klar, Sonett, Lana, Frosch), které se také ošetřují samostatně.

Prostředku nedávejte víc, ani míň

Jedna prací dávka je stanovená jako množství pracího prostředku potřebného na vyprání standardního množství středně znečištěného prádla, a to při použití středně tvrdé vody. Velikost jedné prací dávky se uvádí buď v litrech, gramech nebo v počtu kusů, a to v závislosti na formě pracího prostředku. Zjistěte si, jakou máte doma vodu. Pokud je měkká, vystačíte si s menším množstvím prostředku.

Informace vždy najdete na obalu přípravku, například pro jednu pračku středně zašpiněného prádla při použití středně tvrdé vody vám postačí 100 g pracího prášku. Nechce se vám nic odměřovat? „Nejsnadnější je použití předdávkovaných prostředků v podobě tablet nebo gelových kapslí,“ radí Juraj Králík, zástupce společnosti Procter and Gamble.

A jak perete vy?

Reklama

Načítám