Hlavní obsah

Stop skvrnám: od potu i make-upu!

Foto: Thinkstock

Co dělat, aby skvrny na vašem prádle zmizely?Foto: Thinkstock

Reklama

Jak zařídit, aby byly bílé ponožky opravdu bílé? Co si počít se zašlým a zašpiněným límečkem košile? A jak se konečně zbavit nevzhledných fleků od potu a deodorantu v podpaží? To jsou jen některé z problémů se skvrnami a zapraným oblečením. Pozor, my známe řešení každého z nich!

Článek

Členové redakce prozradili, s jakými skvrnami si neví rady. Konzultovali jsme vše s odborníky, a nakonec jsme našli i způsob, jak se těch zpropadených fleků nadobro zbavit!

Lucie Müllerová: Jak vrátit původní bílou barvu zašlým ponožkám a prostěradlům?

Pokud jste při praní vytrvale neužívali speciální prostředky určené pro bílé prádlo, nevěste hlavu, i se zašlými ponožkami a prostěradly se dá pracovat. „Pochopitelně pokud se v ponožkách projdete v létě po nataveném asfaltovém povrchu, tento postup vám už stejně nepomůže,“ otevírá problematiku Petr Nasadil z Textilního zkušebního ústavu a pokračuje: „obdobně je to i v případě, kdy barva obuvi zapustí do ponožek, což opravdu není neobvyklé. Pak je potřeba s ohledem na materiálové složení ponožek vyzkoušet razantnější metodu, například oxidační bělení chlornanem sodným či přípravkem Savo.“

V případě, že se rozhodnete pro chlornan sodný, měli byste mít stále na paměti, že jeho nesprávné, a zejména časté používání tkaninu ničí. Zcela nevhodné je přidávat ho k prádlu do automatické pračky, při teplotách vyšších než 40 stupňů totiž rapidně stoupá nejen jeho bělicí, ale i ničivá síla. Doporučujeme tedy vlažný roztok (20 stupňů Celsia o síle 1,3 % tedy stačí pouze velmi malé množství látky; přípravek pořídíte v technické drogerii nebo v potřebách pro úpravu bazénu) a po dobu 2 hodin v něm prádlo nechat ponořené, pak vše vymáchat v roztoku peroxidu vodíku, aby se z tkaniny odstranil chlor (1 ml látky na litr vody), vyždímat a vyprat v pračce.

Foto: Thinkstock

Zjistili jsme, jak na to, aby prádlo zůstalo sněhobíléFoto: Thinkstock

Pokud jste se předchozího chemického výkladu lekli, bude pro vás jistě vhodnější metoda se Savem. Přípravek Savo Perex (cena 36 Kč za balení) nalijte do vlažné vody v poměru 1 : 10, prádlo v něm na 1 až 2 hodiny namočte, poté důkladně vymáchejte v čisté vodě a vyperte. Savo Perex lze použít i pro praní v automatické pračce, používá se pak program s předpírkou a přípravek se lije přímo do bubnu pračky, ve které máte prádlo, které chcete vyčistit. Savo perex je bělidlo, používejte ho tedy pouze na čistě bílé prádlo. Pokud chcete odstranit skvrny z barevného nebo bílého s barevnými pruhy, použijte řadu Savo Perex Oxi, která neobsahuje chlor.

Sabina Trnková: Mě i mé známé trápí žluté skvrny od potu a deodorantu v podpaží...

I na skvrny od potu existují účinné zbraně. Jednou z nich je tradiční mýdlo s jelenem. Kýbl naplňte horkou vodou a nastrouhejte do něj nahrubo mýdlo s jelenem (je k dostání běžně v drogeriích a opravdu je na něm jelen). Prádlo namočte do mýdlového roztoku a nechte zhruba půl dne odpočívat. Poté tkaniny vyždímejte a klasicky vyperte v pračce. Stejnou službu udělá i balení mýdlových vloček.

Pro chemiky-amatéry opět existuje i jiné řešení – čpavek. Čpavkovou vodu (přesný název zní Čpavková voda technická a prodává se v lahvích o hmotnosti 450 g o síle 24 % zhruba za 30 Kč) ještě zřeďte, aby síla roztoku dosahovala 5–10 %, skvrny od potu jí potřete, ještě přežehlete přes plátno, taktéž namočené ve čpavkové vodě, a vyperte. Na pot zachycený v záhybech oděvů platí hadřík namočený v lihu.

Michal Snížek: Nemůžu dostat špínu z límce u košile!

„Límce u košilí a manžety před každým praním potíráme speciálním čistírenským prostředkem,“ říká Jakub Lohniský, zástupce společnosti Lepremier.cz, která se přímo specializuje na praní a žehlení košil, „v domácích podmínkách by mělo stačit potřít zašpiněná místa žlučovým mýdlem.“ To seženete běžně v drogeriích od 30 korun výše (dle balení). V „babských radách“ se k tomu přidává zázrak jménem obyčejný šampon. Zašlý límeček jím důkladně promněte a košili vyperte.

A jakými skvrnami bojujete vy? Jak jste si s nimi poradili? Podělte se o své zkušenosti s ostatními v diskusi a poraďte si navzájem!

Reklama

Související témata:

Načítám