Hlavní obsah

Stres jako zabiják krásy: Způsobuje akné i tloustnutí na břiše!

Foto: Profimedia

Kvůli nadměrnému stresu utrpí vaše pleť, vlasy i postavaFoto: Profimedia

Reklama

Dnes už je všeobecně známo, že psychika je skutečně mocná věc. Zvláště pokud trpí, dává o sobě nahlas vědět. Nejenže velké psychické vypětí a stres odnáší zdraví, bez újmy nezůstane ani váš vzhled.

Článek

Stresu se nedokážete nikdy absolutně vyhnout. Nebylo by to ani normální, protože jde o přirozený obranný mechanismus, který vás varuje před potenciálním nebezpečím.

Stav stresu je však také stavem vysokého napětí organismu, které je únosné jenom chvíli. Po delší době začne tělo vyčerpávat, což se samozřejmě začne nepříjemně projevovat.

Takhle poznáte nadmíru stresu na svém vzhledu...

1. Zvyšuje se výskyt akné

Zmíněný stav vypětí způsobuje v první řadě větší produkci takzvaného stresového hormonu kortizolu. Spolu s tím pak dochází také k nadprodukci kožního mazu, což je jasný předpoklad pro vznik pupínků.

Pokud jste tedy zpozorovali, že vám pupínky vyskakují vždy, kdy vás čeká pro vás důležitá událost, jako je pracovní pohovor, schůzka, svatba, ples a podobně, skutečně to není náhoda.

Foto: Profimedia

Stresový hormon kortizol způsobuje větší produkci kožního mazu, a tedy i vznik aknéFoto: Profimedia

2. Tloustnete hlavně na břiše

„Když se při stresu do krve vyplaví kortizol, tak si mimo jiné také vyžádá okamžitý přísun energie. A to zejména ve formě tučného a sladkého jídla. Pokud tuto přijatou energii nevyužijete, logicky se uloží ve formě tukových zásob, a to zejména v oblasti břicha,“ popisuje výživová poradkyně Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně. Stres navíc zpomaluje metabolismus, čímž se množství uloženého tuku ještě násobí.

Jestliže patříte mezi ty, kteří při velké zátěži trpí nechutenstvím, a proto naopak hubnou, vězte, že je to ještě horší varianta. Jedná se o hodně nezdravou formu hubnutí, při níž tělo ztrácí především svalovou hmotu, a naopak tuk může i tak přibývat. Navíc ve chvíli, kdy zase začnete normálně jíst, budete hodně rychle tloustnout.

3. Vypadáte starší

Další neplechou, kterou způsobuje hormon kortizol, je zvýšená hladina krevního cukru. Molekuly cukru se pak vážou na proteiny kolagenových vláken, a když jich je hodně, tak způsobují jejich praskání.

Foto: Profimedia

Psychické zhroucení se na vašich vlasech může projevit i s půlročním časovým odstupemFoto: Profimedia

Mimo to stres odvádí z kůže nejen vodu, ale i krev. Kůže je totiž periferní oblast a tělo automaticky dává přednost tomu, aby zásobilo energií svaly a orgány. Takto ochuzená pokožka je pak citlivější, bez jasu a samozřejmě více vznikají kruhy pod očima, což mladistvému vzhledu také nepřidá.

4. Zhoršuje se kvalita vlasů

„Jakékoli problémy vlasů a vlasové pokožky bývají se stresem velmi často a úzce spojeny. Stres sice většinou nebývá jejich jedinou příčinou, avšak figuruje v pozici hlavního spouštěče,“ uvádí tricholožka Lenka Kašpaříková z vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair.

Vlasových problémů, které může spustit stres, je pak opravdu široké spektrum. „Od padání či řídnutí vlasů, různé typy alopecií, až po zvýšenou tvorbu lupů či vysoké maštění pokožky a vlasů. Viditelné známky zmiňovaných problémů se mohou dostavit klidně i půl roku po velké stresové zátěži,“ upozorňuje Lenka Kašpaříková.

Opravdu velký stres zkrátka udělá ve vašem těle hotovou spoušť a je jasné, že pak chvíli trvá, než se s tím tělo úplně vyrovná.

Máte zkušenosti s těmito problémy?

Reklama

Načítám