Hlavní obsah

Super vychytávky do sprchy

Foto: Ceremony

Sprchování ve dvou může být příjemnou relaxacíFoto: Ceremony

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní osvěžující deštík, harmonická hra barev, pohodlné posezení, láskyplné splynutí s vaším miláčkem... Kam jsme vás to zavedli, říkáte si? No přece do vašeho sprchového koutu. Stačí několik šikovných doplňků a tohle všechno můžete mít i vy! Které to jsou? To vám dnes povíme...

Článek

Podle několika průzkumů z posledních let je to právě sprcha, která pro mnohé představuje kromě pomůcky při ranní a večerní hygieně také účinný způsob příjemného osvěžení a relaxace po náročném dni. Právě zde se fyzicky i psychicky uvolníte a patřičně „dobijete baterie“ do dalšího dne. Co byste ve svém sprchovém koutu rozhodně měli najít, abyste se po několika minutách zde strávených cítili opět jako znovuzrození?

Foto: Kludi a Aqua Therm

Klasická ruční sprcha (vlevo). Soffi, hlavová sprcha z trojvrstvého muránského skla (vpravo)Foto: Kludi a Aqua Therm

Velikost XXL

Pokud vám to vaše domácí koupelna dovolí, nešetřete centimetry a zvolte velký sprchový kout, jenž poskytne dostatek místa nejen vám, ale třeba i vašemu partnerovi, takže se budete moci sprchovat spolu, kdykoli se vám zachce. Místo klasické sprchové vaničky si raději vyberte plochý model bez zvýšených okrajů, které by vám při vstupu kladly překážky pro nohy. Dbejte také na to, aby byla vanička vybavena povrchem s protiskluzovou úpravou. Zda zvolíte půlkruh, čtvrtkruhovou výseč, čtverec či obdélník, záleží už jen na vašem vkusu a prostorových možnostech koupelny. Spoustu rad jak vybrat sprchový kout nabízí tento článek.

Foto: Hansgrohe

Otevřený sprchový kout Axor Starck Shower Collection lze dát i do ložniceFoto: Hansgrohe

V péči vodních paprsků

Praktická ruční sprcha by měla být samozřejmostí každého sprchového koutu nebo boxu – snadná manipulace s ní vám osobní hygienu maximálně usnadní. Ovšem zapomeňte na černou plastovou hlavici, kterou koupíte spolu s černou hadicí za stokorunu v hobbymarketu. K wellness sprchování patří i krása. „Trendem jsou ruční sprchy v novém designu – takzvaném soft purismu – vyznačujícího se jednoduchými liniemi a odlehčeným designem,“ říká jednatel společnosti Kludi Petr Janda.

Tím však výčet zdaleka nekončí. Rozhodnete-li se pod sprchou relaxovat, pak určitě rádi přepnete na sprchu hlavovou, umístěnou v horní části koutu nad vámi, která na vás bude vysílat paprsky osvěžujících proudů vody, aniž byste ji museli držet v ruce. Zde samozřejmě platí, čím rozměrnější, tím slastnější požitek ze sprchování vám dopřeje. Sprchové hlavice jednotlivých výrobců se však neliší pouze tvarem – nejčastěji jde o kruh, čtverec či obdélník – a velikostí, ale zejména nabídkou sprchových programů, pomocí nichž můžete řídit směr a počet vodních paprsků i jejich intenzitu.

Na výběr máte dokonce z několika typů masážních módů, kterými může být osazena také sprcha ruční (více o masážních sprchách a boxech se dočtete zde). Jestliže si však stěny sprchového koutu necháte osadit navíc ještě několika bočními tryskami – a to v různých úrovních, ucítíte, že masáž vašich unavených končetin či svalstva na zádech či na šíji bude o to dokonalejší.

Foto: Aqua Trade

Vodopád i drobný déšť umí nasimulovat hlavová sprcha NaturalFoto: Aqua Trade

Déšť místo sprchy

Rozměrnější modely hlavových sprch vám pak nabídnou velkorysé sprchování, jež svou intenzitou i velikostí připomíná letní dešťové nebe. Kdo již jednou vyzkoušel tento luxusní sprchovací program – třeba v některém z wellness studií –, jistě bude souhlasit, že se jedná o vskutku nevšední zážitek.

Nemusíte se však bát závratných částek za spotřebu vody. Jejich spotřeba je deset až dvacet litrů za minutu, čímž se moc neliší od těch „obyčejných“.

„U luxusních sprchových hlavic vyrobených z vysoce ceněného muránského skla si zákazník může objednat, aby mezi jednotlivé vrstvy skla výrobce zatavil plátky zlata,“ nabízí jednu z možností, za co utratit peníze, Roman Kalousek ze společnosti Aqua Trade.

Foto: Kaldewei

Trendem jsou super ploché vaničky velikosti XXLFoto: Kaldewei

Světelná hra

Zážitek ze sprchování můžete umocnit také barevným osvětlením. Různě barevné LED diody, které se zabudovávají přímo do sprchové růžice nad vaší hlavou, obarví vodní paprsky přesně podle vašeho přání, přičemž jednotlivé odstíny se mohou vzájemně prolínat nebo plynule přecházet jeden ve druhý. Konkrétní barvy vás mohou uklidnit, uvolnit, nebo naopak probudit k větší aktivitě. Obdobný systém chromoterapie možná znáte už z koupelí ve vanách, kdy se právě barevná vodní hladina již po léta využívá především k harmonizaci těla i ducha v alternativních medicínských směrech.

Foto: Kreiner Exklusiv

Výklopné sedátko Aquagate od Villeroy & BochFoto: Kreiner Exklusiv

Ještě větší pohodlí

Sprchový kout můžete vybavit i dalšími doplňky, které se postarají o ještě větší pohodlí během pobytu pod sprchou. Proč byste třeba po celou dobu měli jen stát? Pohodlné posezení vám nabídne sklopné sprchové sedátko, které po dokončení hygieny opět přiklopíte ke stěně koutu, aby vám nepřekáželo v dalším pohybu. Šikovná jsou také přidržovací madla různých tvarů a velikostí, která oceníte v momentě, kdy na kluzké podlaze na okamžik ztratíte stabilitu.

Že na něco takového nemáte? Omyl! Cena designových wellness koutů se sice pohybuje v desetitisících, ale kvalitní ruční hlavici nebo sedátko koupíte už za tisícikorunu. A ve sprše vám bude hned lépe!

Reklama

Související témata:

Načítám