Hlavní obsah
3,4
(65)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Dostali jste chuť na něco sladkého se švestkami? Zkuste švestkový koláč s vanilkovým krémem!

25 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 270 g hladké mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 120 g másla
  • 1 ks vejce
Náplň
  • 250 ml mléka
  • 3 ks vejce
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 g smetany na vaření 12%
  • 70 g másla
  • 100 g cukru
  • 500 g švestek
Článek

Postup

01.

Všechny ingredience na těsto smíchejte dohromady a vypracujte tuhé těsto. To zabalte do potravinářské fólie a nechte jej v lednici asi 20 minut odpočinout. Pokud se vám s ním nechce dát tu námahu, kupte si v obchodě už hotové křehké těsto!

02.

Těsto rozválejte na asi 0,5 cm silný plát a dno formy i její boky asi do výše 2 cm jím vystelte. Na dno naskládejte vedle sebe půlky švestek řezem nahoru.

03.

V 0,5 dl mléka rozmíchejte všechna vejce, pudinkový prášek a hladkou mouku. Zbylé mléko nalijte do rendlíku, přidejte smetanu, máslo a cukr a přiveďte k varu. Pak za stálého míchání přidejte rozmíchaná vejce s pudinkem a ještě asi minutu vařte, až směs zatuhne.

04.

Pak ji nalijte na švestky, rovnoměrně rozprostřete a asi 50–60 minut pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů Celsia.

Také, když slyšíte vanilkový krém, si vzpomenete na dětství a buchtičky se šodó? Pokud ano, vyzkoušejte je s námi.

Reklama

Související témata:

Načítám