Hlavní obsah

Tajemství vůní: Která vás zahřeje nebo zbaví rýmy?

Foto: Thinkstock

Olej zdaleka není jen k jídlu! Éterické druhy vám pomůžou s nachlazením, rýmou i únavouFoto: Thinkstock

Reklama

Magické slovo aromaterapie v doslovném překladu znamená „léčba pomocí vůní“. Jak mohou vonné oleje ovlivňovat vaši duševní pohodu či zdraví? Poradíme, co zabere na kašel nebo rýmu!

Článek

Aromaterapie využívá éterických olejů k ovlivnění lidské mysli i těla, pomocí různých vůní a postupů lze dosáhnout nejrůznějších účinků. Teď na podzim se například skvěle hodí pro boj s rýmou, kašlem, nachlazením i špatnou náladou. Jak můžete vůně používat a sami se v pohodlí domova léčit?

Je libo koupel či masáž?

Asi nejklasičtější metodou použití éterických olejů je jejich inhalace, nejčastěji prostřednictvím aromalampy. Několik kapek zvoleného oleje stačí nakapat do mističky s vodou, pod ní pak zapálit svíčku a počkat, až se vonné esence začnou odpařovat a naplní příjemnou vůní celou místnost.

Není to však možnost jediná. Většina klasických olejů, které se dají běžně zakoupit například v obchodech s nábytkem či dárkovým zbožím, se dá používat i do koupele. Pomocí několika kapek si tak vytvoříte relaxační lázeň nebo příjemné povzbuzení sobě na míru.

Pokud máte poblíž někoho s šikovnýma rukama, můžete využít i masáže, kdy se oleje nejlépe vstřebávají přímo do kůže. Samozřejmě není vhodné pro jedince s citlivou pokožkou.

Foto: Thinkstock

Provonět byt vám mohou i čerstvé květyFoto: Thinkstock

Jakou vůni zvolit?

Základem éterického oleje bývá zpravidla olej rostlinný – slunečnicový, olivový i další – s příměsí aromatické esence. Jak na vás můžou působit nejzákladnější vůně? A co se hodí pro chladnou podzimní atmosféru?

Eukalyptus bojuje s nachlazením

Podzimní klasika, působí zaručeně při obtížích s dýchací soustavou, uklidňuje překrvené sliznice, usnadňuje dýchání. Též napomáhá hojení ran, uplatní se i při kvasinkových či jiných plísňových infekcích. Některé varianty svou vůní odpuzují komáry i další hmyz. Člověka spasí i při nenadálé migréně.

Proti stresu s meduňkou

Uklidňující, příjemně citronová vůně je záchranou každého nespavce i malých neklidných dětí. Odbourává i stres a napětí, snižuje krevní tlak a hojí a harmonizuje organismus. Je zázračným pomocníkem i během horečky nebo jakékoli bolesti, masáž nebo koupel se zaručeně postarají o menstruační křeče.

Máta řeší nevolnost

Objevuje se v několikerých podobách, obecně ale pročišťuje vzduch, usnadňuje dýchání a je pomocníkem v boji proti rýmě. A nejen proti ní, léčí i kašel a celkově rozpouští zahlenění. Funguje jako tišící prostředek při bolestech hlavy či žaludku, který celkově stabilizuje. Přísahají na ni některé nastávající maminky jako na záchranu při ranních nevolnostech.

Foto: Thinkstock

Po mátě sáhněte ve chvíli, kdy jste zahlenění nebo na sobě pociťujete žaludeční nevolnostFoto: Thinkstock

Jasmín pro dobrou náladu

Energetizující bomba, která vleje do žil příliv nové síly a optimismu. Působí jako antidepresivum a obecný stimulant – přináší nejen obecně chuť do života, ale je též mocné afrodiziakum. Nakopává srdeční aktivitu a povzbuzuje celkový krevní oběh, prokrvuje a vyhlazuje pokožku. Silná sladká vůně však některým jedincům nevyhovuje.

Klidný spánek s levandulí

Taková aromatická ukolébavka – levandule zklidňuje mysl, odbourává napětí a stres, uvolňuje svaly. Snižuje tlak a celkově zpomaluje organismus, navíc funguje antisepticky a urychluje hojení. Masáže spánků a čela mohou pomoci při bolesti hlavy. Má i praktické využití – v šatních skříních spolehlivě odpuzuje moly.

Mateřídouška pro zahřátí

Celkově utužuje zdraví, pomáhá na posílení obranyschopnosti organismu, zahání únavu i depresi. Nahrává správnému prokrvení, je skvělá do zahřívacích koupelí. Dezinfikuje a léčí i hnisavá, zanícená místa. Ale pozor, lidé s vysokým tlakem by se jí měli vyhnout.

Představili jsme vám jen ty nejzákladnější vůně, jaké patří mezi vaše oblíbence?

Reklama

Načítám