Hlavní obsah

Ovládněte triky řeči těla

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rozumíte tomu, co říká tělo?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

1. díl - Naše tělo dost často mluví prostřednictvím rukou a gest znakovou řečí našeho podvědomí. To, co lidé říkají, se často velmi liší od toho, co si myslí nebo cítí. Jak porozumět druhým z jejich gest, mimiky a postojů těla? Vybrali jsme pro vás pár základních neverbálních projevů, abyste se zorientovaly v džungli znaků.

Článek

Sexuální signály a gesta dvoření

Palce zaseknuté za opasek nebo za okraje kapes symbolizují sexuální vyzývavost. U mužů se dá toto gesto vykládat ve smyslu „Jsem chlap a zkrotím tě". U ženy je sexuální výzvou prohrábnutí vlasů, zejména sepnutí prsty vlasů na zátylku a vyzvednutí je (jako když se češe culík). Ale stačí i pouhé pohození hlavou, aby se vlasy srovnaly. Otáčení zápěstí směrem vzhůru nebo jemné dotyky druhou rukou na zápěstí signalizují, že žena vnímá protějšek především po sexuální stránce. Obdobným gestem u muže je upravování kravaty, v případě že ji nenosí, stačí uhlazování límečku nebo upravování manžety či okraje rukávu. Když jste si toho u muže ve svém okolí všimla, jste pro něj sexuální objekt.

Sepnuté ruce s překříženými prsty

Říká se tomu také pozice ježka, která signalizuje ostražitost nositele tohoto gesta k okolí i k lidem. Je to něco mezi obranou a útočnou pozicí. Když si gesta všimnete u svého protějšku, snažte se být uvolněná a přátelská, abyste bodlinky otupila.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Znalost řeči těla se hodí u projevůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Hraní si s předmětem

Může to být tužka, kancelářská sponka, kousek papírku, jakmile si s ním delší dobu pohráváte, sdělujete svému okolí, že jste nejistá. Nejedná se o lichotivý znak, rozhodně si nepohrávejte s předmětem, když jdete žádat o práci.

Otevřené ruce (dlaně vzhůru)

Je to jedno z nejhezčích gest, vypovídá o tom, že jste otevřená, přátelská a nic neskrýváte. Odkrýváte totiž nejcitlivější část rukou, kdo je otevřeně ukazuje, naznačuje svému protějšku důvěru a věří, že nebude odmítnutý, ale pochopený. Vyjděte takové osobě vstříc.

Palec schovaný v dlani

Je známkou potlačených pocitů. Mačkání palce v dlani představuje nahromaděnou energii a nesplněná přání. V tomto případě se snažte se svým protějškem mluvit a dodat mu odvahu k otevřenému vyjádření.

Kuřák a cigaretový kouř

Pozitivně naladěný člověk vyfukuje kouř směrem vzhůru, mírně zakloní hlavu a kouř vypustí. Naopak negativní stanovisko a podezíravost nutí kuřáka vyfukovat kouř směrem dolů. Jakmile si kuřák pohrává s cigaretou, opět to vypovídá o nesoustředěnosti a nejistotě nebo přinejmenším o tom, že je duchem lehce vzdálený.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ruce za hlavu dávají sebevědomí lidéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Překřížené ruce za hlavou

Většinou toto gesto uplatňují muži. Říká „ jednou budeš tak dobrá(ý) jako já". Dělají ho lidé, kteří překypují sebedůvěrou a cítí se lehce nadřazeni. Je to prostě pozice šéfů.

Ruce zkřížené na prsou

Jsou naopak obranným reflexem. Vypovídají o obavách, vyčkávání na nepříjemná slova nebo situaci. Ve chvíli, kdy máte pocit, že vás někdo slovně napadá, říká, co nechcete slyšet, založíte si ruce na hrudi.

Gesta jsou symboly, které se nedají z kontextu řeči vytrhnout, ale nepřikládat jim vůbec žádný význam, by bylo chybou.

Reklama

Související témata:

Načítám