Hlavní obsah

Test pitíček pro děti: Víme, ve kterých není ovoce!

Foto: Greta Blumajerová

Tentokrát jsme se podívaly na dětská pitíčka. Která kupujete svým ratolestem vy?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Děti milují krabičková pití. Když už jim je ale koupíte, sledujte, co jim dáváte. Určující by pro vás měl být podíl ovocné složky. My jsme prozkoumali 7 různých nápojů. Jak dopadly? Čtěte dál!

Článek

Redaktorka Jana Chmelíková a odbornice na značení potravin Veronika Křepelková se v našem seriálu pravidelně zaobírají složením potravin tak, jak je výrobci deklarují. I když jsou ale některé potraviny řádně značeny, z popisu složení jde vyčíst ledacos – zda se například jedná o výrobek složený převážně z přírodních složek, nebo zda se jedná jen o tekutinu plnou aromat a barviv.

Co byste měli o testu vědět předem

I v dnešním testu musíme předem podotknout, že ani u jednoho z nápojů nebyl proveden laboratorní rozbor a u žádného výrobku nebyla provedena senzorická (chuťová) zkouška. Ve srovnání vycházíme jen ze složení deklarovaného výrobcem na obalu produktu.

Dále musíme upozornit, že značení na etiketách se řídí národní a evropskou legislativou, která také určuje, které přídatné látky a v jakém množství je možné do potraviny přidávat. V případě, že výrobce toto dodrží, je třeba brát potravinu v tomto směru za zdravotně nezávadnou.

Každý nápoj dostal svoje hodnocení jako známkou ve škole: Jednička je nejlepší, pětka nejhorší, přičemž za nejdůležitější kritérium jsme brali podíl ovocných složek a přídatných látek. Jednotlivé nápoje jsme seřadili podle našeho bodového hodnocení od jedničky do pětky.

Cappy junior

Nápoj z bílého hrozna a černého rybízu. Obsah ovocné složky minimálně 59 %. Vyrobeno z koncentrátu ovocných šťáv.

Deklarace na obale: Bez přidaných konzervantů a přidaného cukru. S kapkou medu.

Objem:250 ml

Cena: 13,90 Kč

Jednotková cena: 5,56 Kč/100 ml

Zakoupeno:Billa, ul. Koněvova, Praha

Výrobce: Coca-Cola HBC Česká republika s. r. o., P. O. Box 2, Českobrodská 1329, 198 21 Praha 9.

Složení: šťáva z bílého hrozna (55 %) , šťáva z černého rybízu (4,5 %), voda, regulátor kyselosti kyselina jablečná (E 296), aroma včetně výtažku z medu. Bez přidaného cukru. Obsahuje přirozeně se vyskytující cukry.

** z ovocného koncentrátu

Popis: Nápoj Cappy junior je jednoznačný favorit tohoto průzkumu. Výrobek obsahuje 59,5 % ovocné složky, největší podíl ve výrobku tvoří šťáva z bílého hroznu, pitná voda je v seznamu složek uvedena až na třetím místě, to znamená procentuálně je jí tam až třetí nejvyšší množství. Kromě kyseliny jablečné, která je běžně přítomna v jablkách, neobsahuje žádné další přídatné látky.

Hodnocení redakce: 1. Nápoj má vyšší množství ovocné šťávy než vody, není doslazovaný a neobsahuje ani jiné přídatné látky.

Sun Gold mrkev-jablko-malina

Nektar z mrkve, jablek a malin, částečně z koncentrátu, obohacený o vitamin C. Minimální obsah ovocné a zeleninové složky 55 %. Slazeno.

Objem: 330 ml

Cena:9,90 Kč

Jednotková cena:3 Kč/100 ml

Zakoupeno:Kaufland, ul. Spojovací, Praha

Prodávající:Kaufland Česká republika v. o. s., Pod Višňovkou 25, 140 00 Praha 4.

Složení:pitná voda, mrkvový protlak (33 %), jablečná šťáva (20 %) z koncentrátu, glukózo-fruktózový sirup, malinový protlak (2 %), regulátor kyselosti kyselina citronová (E 330), přírodní aroma, vitamin C.

Popis:Výrobek obsahuje 55 % ovocné a zeleninové složky, a je obohacen o vitamin C. Tento výrobek lze doporučit.

Hodnocení redakce: 1. Výrobek má vysoký podíl ovocné složky a jedinou přídatnou látkou je kyselina citronová, kterou běžně najdete v mnoha druzích ovoce a zeleniny.

Kubík mrkev-malina-jablko

Nektar vyrobený z ovocných a zeleninových protlaků, zdroj vitaminu C, s vysokým obsahem vitaminu A a C, zdroj vlákniny. Obsah ovoce a zeleniny 41 %.

Deklarace na obale: Bez konzervantů

Objem:300 ml

Cena:13,90 Kč

Jednotková cena:4,63 Kč/100 ml

Zakoupeno: Billa, ul. Koněvova, Praha

Prodejce: Maspex Czech s. r. o., Sokolovská 100/94, 186 00 Praha 8. Vyrobeno v EU.

Složení:voda, protlaky (41 %) z: mrkve (34 %), maliny (4 %) a jablka (3 %), glukózo-fruktózový sirup, regulátor kyselosti kyselina citronová (E 330), kyselina L-askorbová (vitamin C [E 300]), aroma.

Popis:Tento nápoj obsahuje 41 % ovoce a zeleniny, pokud preferujete raději nápoje s obsahem zeleniny, je Kubík pro vaše děti dobrou volbou. Obsahuje vitamin A v množství 50 % a C v množství 30 % DDD*.

* DDD doporučená denní dávka

Hodnocení redakce: 2. Nápoj má vysoký podíl ovocné složky, oproti srovnatelnému nápoji Sun Gold mrkev-jahoda-malina je o něco dražší.

Sun Gold Apple

Jablečný nápoj nesycený se sladidly, ovocný podíl 50 %

Objem: 5 x 200 ml

Cena: 16,50 Kč (prodává se v balení po 5 krabičkách à 200 ml)

Jednotková cena: 1,65 Kč/100 ml

Zakoupeno: Kaufland, ul. Spojovací, Praha

Prodejce: Kaufland Česká republika v. o. s., Pod Višňovkou 25, 140 00 Praha 4. Vyrobeno v Německu.

Složení: jablečná šťáva z koncentrátu, pitná voda, regulátor kyselosti: kyselina citronová (E 330), přírodní jablečné aroma, sladidla: cyklamát sodný (E 952) a sacharín sodný (E 954), antioxidant: kyselina askorbová (E 300).

Popis: Výrobek obsahuje 50 % ovocného podílu, ale zároveň je doslazován dobře známými takzvanými náhradními sladidly. Například cyklamát byl v ČR před vstupem do EU zakázán. Z důvodu harmonizace legislativy s Evropskou unií byl zařazen do seznamu povolených přídatných látek. Náhradní sladidla jsou sladší než cukr. Nevýhodou bývá přítomnost různých pachutí. Právě kvůli přítomnosti umělých sladidel nápoj doporučujeme dětem, které mají diabetes, jinak nápoj spíše nedoporučujeme.

Hodnocení redakce: 3. Kladné body má nápoj za vysoký podíl ovocné šťávy, záporné za umělá sladidla.

Relax jablko, broskev, jahoda

Nesycený ovocný nápoj částečně vyrobený z koncentrátů a protlaků několika druhů ovoce

Deklarace na obale: zdroj vit. B6, B12, niacin, biotin, kyselina listová, kyselina pantotenová. Podíl ovocné šťávy: 20 %.

Objem: 200 ml

Cena: 8,90 Kč

Jednotková cena: 4,45 Kč/100 ml

Zakoupeno: Billa, ul. Koněvova, Praha

Prodejce: Maspex Czech s. r. o., Sokolovská 100/94, 186 00 Praha 8. Vyrobeno v EU.

Složení: voda, šťáva (20 %) z koncentrátů a protlaků z: jablek, broskví, jahod, glukózo-fruktózový sirup, regulátor kyselosti kyselina citronová (E 330), barvivo košenila (E 120), vitaminová směs (vitaminy: B6, B12, niacin, biotin, kyselina listová, kyselina pantotenová, aroma.

Popis: Tento nápoj obsahuje vitaminy skupiny B, a to pyridoxin (vit B6), kobalamin (vit B12), niacin (vit B3), biotin (vit B7), kyselinu listovou (vit B9), kyselinu pantotenovou (vit B5), avšak podíl ovocné šťávy je pouhých 20 %. Navíc obsahuje barvivo košenila (E 120), které dá sice výrobku krásnou barvu, pro děti jsou ale vhodnější nápoje bez něj – podle některých zdrojů může u dětí vyvolat hyperaktivitu. Toto tvrzení však není v EU podloženo žádnou legislativou, tudíž barvivo E 120 je povoleno do potravin přidávat a výrobce jeho použitím dodržuje platné zákony.

Hodnocení redakce: 3. Nápoj je bohatý na vitaminy a další zdraví prospěšné látky, nemá ale příliš vysoký podíl ovocné šťávy, a navíc obsahuje barviva.

Hello Kitty

Multifruit. Ovocný nápoj vyrobený z koncentrátu z několika druhů ovoce. Podíl ovocné složky nejméně 30 % hm.

Objem: 200 ml

Cena:10,90 Kč

Jednotková cena: 5,45 Kč/100 ml

Zakoupeno:Billa, ul. Koněvova, Praha

Výrobce/Prodejce: Z obalu není jasně patrné, zda je společnost Magic Drinks Sp. z. o.o. Poland výrobcem, nebo distributorem.

Složení: pramenitá voda, cukr, jablečná šťáva z jablečného koncentrátu (27,5 % hm.), vícedruhová ovocná báza (2,5 % hm) (maracuja, mango, banán, ananas, pomeranč, citrón), regulátor kyselosti kyselina citronová (E 330), aroma, antioxidant kyselina askorbová (E 300), barvivo ß- apo-8-karotenal (E 160e).

Popis:Tento výrobek jistě hlavně malé slečny zaujme hned na první pohled svým obalem. Při bližším zhlédnutí zjistíme, že výrobek obsahuje 30 % ovocné složky, z toho je 27, 5 % šťávy z jablečného koncentrátu, zbytek tvoří ovocná báza, čím je zřejmě myšleno ovocná báze. Jinak je v něm ale dost přídatných látek, kterých se soudě podle jiných výrobků i s nižší cenou lze vyvarovat.

Hodnocení redakce: 4. Výrobek nemá příliš vysoký podíl ovocné složky, obsahuje přídatné látky a jeho značení na obale také není zcela srozumitelné.

Sponge Bob

Bubble Drink Ananas, Nealkoholický nápoj ochucený, obohacený vitaminy B, sycený

Objem: 250 ml

Cena:18,90 Kč

Jednotková cena:7,56 Kč/100 ml

Zakoupeno:Kaufland, ul. Spojovací, Praha

Prodejce: The Drinks, Ostružinová 9, 106 00 Praha. Vyrobeno v Rakousku.

Složení:pitná voda, cukr, oxid uhličitý, kyselina: kyselina citronová (E 330), stabilizátor arabská guma (E 414), antioxidant kyselina askorbová (E 300), aroma, stabilizátor glycerolester borovicové pryskyřice (E 445), acetát-isobutyrát sacharózy (E 444), niacin, vitamin B6 (pyridoxin), barvivo karoteny (E 160a), vitamin B12 (kobalamin).

Vhodné pro děti od 5 let.

Popis:Tento nápoj oproti předešlým obsahuje větší množství přídatných látek, především stabilizátorů, a navíc je výrazně dražší. Neobsahuje ovocnou složku a je sycený.

Hodnocení redakce: 4. Vzhledem k tomu, že v nápoji není snad nic přírodního, dopřejte dětem radši Cappy junior, Kubík mrkev-malina-jablko nebo Sun Gold mrkev-jablko-malina.

Jak dětské nápoje hodnotíme?

V našem testu zvítězily nápoje Cappy junior, Gold Sun mrkev-jablko-malina a Kubík mrkev-malina jablko, které mají vysoký podíl ovocné složky a neobsahují žádnou chemii. V tabulce uvedené níže najdete sledované položky u všech nápojů přehledně seřazené.

Jak vidíte, krabičkových a lahvičkových pití určených dětem se nemusíte z hlediska složení bát. Na trhu je dostatečný výběr těch, které obsahují vysoký podíl ovocné složky a jsou obohaceny o různé vitaminy a podobně.

Kupujete dětem malá krabičková (lahvičková) pití? A které jim chutná nejvíc? Napište nám do diskuse pod článkem!

Vizáž: Alžběta Fleglová (MA-DA Makeup Network)

Reklama

Související témata:

Načítám