Hlavní obsah

Tihle muži čtou ženské časopisy!

Foto: Thinkstock

Muži čtou dámské časopisy z různých důvodůFoto: Thinkstock

Reklama

Každý ženský časopis má své mužské obdivovatele i příznivce. Kdo jsou ti pánové? Proč se chodí odreagovat nebo vybouřit nad magazíny, které pro ně nejsou určené? Našli jsme 6 důvodů!

Článek

„Jak tenhle nesmysl můžeš vůbec číst?“ zeptá se snad každý muž, který přistihne svoji partnerku nad některým z mnoha ženských časopisů – ať už v on-line nebo v tištěné verzi. Přitom stačí, aby sám brouzdal na internetu nebo se nudil na WC, a už se pídí po tom, jaký text skrývá titulek: Láká vás volný vztah? nebo Proč muži myslí tak, jak myslí?

Ano, muži se budou vždycky tvářit, že je ženský svět nezajímá, aby neshodili své mužské ego do morální žumpy, ale tajně nepohrdnou dozvědět se o nás něco víc.

Svému „nepříteli" buď nablízku!

Taky kde jinde by se k tak cenným informacím měli dostat? V hospodě? V práci? Ani náhodou! To by vypadali jako slaboši, co si neumí poradit s tak „banálním“ problémem, jako je sbalení své kolegyně či vybrání dárku partnerce k narozeninám. „Co je teď v kurzu? Mrknu se na ProŽeny.cz, za to nic nedám,“ zamumlá si Pepča z Dolní Lhoty. A pěkně si u nás počte, protože zrovna ten den vyšel článek Co dělat, když penis vyklouzává. A Pepču zrovna tohle dlouho trápí...

Pro svoji sondáž ale může mít i víc důvodů. Tak proč ještě muži chodí na ženské portály a nakukují do dámských časopisů?

Současné články zajímají obě pohlaví

„Je to jednoduše konzumní záležitost. Naše doba je přesexualizovaná, všude jsou k vidění fotografie, akty. Časopisy jsou plné témat o sexualitě, vztazích včetně rad a doporučení. Samozřejmě to leckteří lidé konzumují, pokud se to nabízí,“ vysvětluje psycholožka Kristina Březinová, která za typický příklad uvádí jistý internetový server, který je živ z článků a fotografií o partnerských vztazích, ženách, zlepšení sexu a podobně. „Čtou jej jak muži, tak i ženy, a jedná se spíše o unisex portál. Koneckonců, dnes se rozdíl mezi ženskou a mužskou rolí výrazně stírá a hodně v tom mimo jiné hrají média, která produkují čím dál více článků stravitelných a atraktivních pro obě pohlaví,“ dodává psycholožka. Podle ní však na vysloveně ženský portál zavítají nejspíše muži následujících typů.

Foto: IsifaInternetové servery pro ženy jsou také častým cílem mužůJací muži konzumují ženské časopisy?

1. Takoví, kteří se nudí, nemají co dělat, surfují po síti a hledají rozptýlení.

2. Teenageři objevující svět žen, jež mají chuť provokovat opačné pohlaví.

3. Muži, kteří se v oblasti partnerských vztahů necítí jistí.

„Zde jsou různé podtypy mužů: jedni chodí kritizovat, zejména vzhled žen na fotografiích, zaujímají expertskou pozici, radí, stavějí se do popředí, ale zpravidla zakrývají vlastní nejistotu. Jiní ironicky komentují práci redaktorek, obsah článků, vyjadřují se kriticky o postojích žen ve článcích a podobně. Může se jednat o muže, kteří si prošli negativními zkušenostmi v partnerských vztazích a na internetu ventilují své emoce a frustrace. Každopádně ve vztahu k ženám budou také, stejně jako první skupina v osobním kontaktu nejspíše nejistí. Tyto muže může ženský svět provokovat, proto ho mají tendenci ironizovat, schovávat se za ženské přezdívky a podobně,“ objasňuje psycholožka Březinová.

4. Muži, kteří se o klasické ženské časopisy opravdu zajímají.

Takový typ pánů pravděpodobně studuje i články na internetu týkající se ženských témat. Můžeme si ledacos myslet o jejich osobnostní submisivitě, přizpůsobivosti, pasivitě až empatii, „partnerka to čte, budu ji následovat, také se do toho podívám“, „chci druhého člověka lépe pochopit, proto čtu o vztazích“ a tak dále. „Tito muži mohou být v určitých parametrech trochu zženštilí, poddajní, ale nelze úplně zevšeobecňovat,“ dodává psycholožka.

5.Zvědaví partneři toužící zjistit, co se na ně zase chystá (a co že to ženy vlastně chtějí).

6. Muži „u konce s dechem“ hledající inspiraci pro koupi dárku, vytvoření překvapení k výročí či jubileu…

Všichni se chceme něco dozvědět

Muži ženskými tématy zkrátka navenek pohrdají, ale když jim teče do bot nebo mají chuť na kontakt s něžnějším pohlavím, je jim ženský časopis dobrý! „Je třeba si obecně uvědomit, že muže, který nemá problém se ženami, najdeme buď v partnerském vztahu, nebo přinejmenším čas od času obklopeného ženami. Muže, co problém má, nejspíš na některém serveru, jak čte a také často komentuje články o ženách,“ trefně uzavírá psycholožka Březinová.

Ovšem ruku na srdce: Která z nás si někdy ráda neprohlédne nějaký časopis vyloženě pro muže? Vždyť je to pro nás oddechové čtení, které pobaví!

A co vy? Taky se ráda podíváte „na druhý břeh“? A už jste někdy přistihla svého bratra, syna nebo partnera, kterak si prohlíží ženský časopis?

Reklama

Související témata:

Načítám