Hlavní obsah
3,3
(31)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Stromy se pomalu obalují švestkami a vy stále nemáte nápad, co si s nimi počnete? Vyzkoušejte náš tip – křehký, voňavý a příjemně nakyslý koláč! Dáte si?

2 hod., 10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Koláč
  • 1 kg švestek
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 ks vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g perníku na strouhání
Na vymazání plechu
  • 1 lžíce tuku
  • 2 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Na kuchyňskou linku nebo vál nasypte mouku, cukr krupici, trochu soli a promíchejte. Doprostřed sypké směsi udělejte důlek. Do něj vyklepněte celé vajíčko a nastrouhejte nebo nakrájejte máslo tak, aby se dalo snadno vmíchat do těsta. Těsto propracovávejte, dokud není jednotné a pružné. Udělejte z něj kuličku, zabalte do potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku a dejte aspoň na dvě hodiny odpočinout do lednice.

02.

Když je těsto odleželé, vyválejte z něj tenkou placku a vyplňte jím vymazanou a vysypanou plech o velikosti 25 x 25 cm. Celou plochu hustě poklaďte vypeckovanými švestkami pokrájenými na čtvrtky. Švestky zasypejte většinou moučkového cukru a celou plochu koláče pokryjte většinou nastrouhaného perníku.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Koláč propíchejte vidličkou a dejte péct na 200 °C asi na 20 minut. Když je hotový, pocukrujte ho zbylým cukrem a jemně poprašte zbytkem perníku. Koláč můžete podávat teplý i studený.

Reklama

Související témata:

Načítám