Hlavní obsah

Trápí vás afty? Už nemusejí! Co na ně platí?

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Reklama

Nemůžete jíst, pít, bolí vás i mluvit. O slovo se opět hlásí afty, které se rozhodly znepříjemnit vám život minimálně na několik dní. Máme tipy, jak se aft zbavit i jak jim předcházet!

Článek

Afty neboli stomatitis aphtosa jsou drobounké nažloutlé nebo bělavé vřídky, které postihují sliznici úst a jazyka a projevují se palčivou bolestí při dotyku. Dobře to věděl i otec lékařství Hippokrates, který si s nimi zažil své a také jim dal název. Dnes aftami trpí více než pětina lidí. Dá se s nimi vůbec něco dělat?

Co způsobuje afty

Příčin může být mnoho. Za aftami totiž není třeba hledat žádný nebezpečný či přenosný virus. Mohou se objevit, trpíte-li sníženou imunitou (stačí nachlazení nebo prostá únava), čelíte stresu, tělu chybí železo nebo kyselina listová, očekáváte menstruaci, jste citliví na konzervanty (kyselina benzoová, sorbová), konzumujete výrazná jídla (nejen čínské polévky, ale třeba i aromatickou zeleninu či citrusy), vaše BMI je podprůměrné, kouříte nebo požíváte nadměrné množství alkoholu.

Problémem mohou být i některé složky zubních past (např. fluor) či příliš tvrdý zubní kartáček, nebo když ústní dutinu narušuje zubní protéza a rovnátka anebo jste se kousli do tváře. Opakované afty mohou být i příznakem potravinové alergie či autoimunitních zánětů střev.

Prevence aft: imunita a ústní hygiena

Odborníci se shodují, že důležité je mít silnou imunitu, dostatek důležitých látek a dodržovat vhodnou ústní hygienu.

Foto: Thinkstock

Cibule zabraňuje uvolňování zánětlivých látekFoto: Thinkstock

Jak vyléčit afty

Způsobů léčení aft je snad ještě více než příčin jejich vzniku. Smutným faktem je, že každému pomáhá něco jiného, a proto je nezbytné zkoušet. Které metody jsou nejúčinnější?

1. Cibule

Jezte cibuli v jakékoli podobě. Zabraňuje uvolňování zánětlivých látek v organismu a tím přispívá k lepší obranyschopnosti. Cibulová šťáva je univerzální všelék!

2. Alkohol a řepík

Velice účinnou první pomocí je aftu „vypálit“. Kousek vaty nechte nasáknout francovkou nebo silným alkoholem, přiložte na vřídek a čekejte, dokud nepřejde palčivá bolest. Poté přiložte několik sušených lístků řepíku lékařského. Má dezinfekční a zároveň zklidňující účinky. Bylinky můžete vložit do zadní části úst za zuby a ponechat jako obklad celou noc – afta bude do dvou dní pryč.

3. Bylinková domácí tinktura

Vynikající při léčbě aft jsou šalvěj, třapatka (echinacea) nebo lékořice. Recept na bylinnou tinkturu: čerstvé bylinky zalijte šedesátiprocentním alkoholem a louhujte v uzavřené nádobě na světle alespoň několik hodin. Poté proceďte. Vatou potírejte postižené místo, afta se zhojí mnohem dřív.

4. Pivovarské kvasnice

Dají se sehnat ve formě tablet jako doplněk stravy za pár desítek korun v každé lékárně. Obsahují hodně vitaminů skupiny B, esenciální kyseliny, minerály a stopové prvky. Mají vynikající účinky při léčbě zánětů a jsou rovněž vhodné jako prevence aft.

5. Borůvky a mrkev

Nemálo lidí, které afty často sužují, k jejich léčbě používají kompotované nebo čerstvé borůvky. Stejně tak pomáhá i čerstvá šťáva z mrkve. Tuto vitaminovou bombu je potřeba opakovat denně, afty by se měly vytratit během pár dní. Borůvky a mrkev zároveň slouží jako výborná prevence.

6. Propolis

Propolis je vedlejší produkt při výrobě medu a na afty má zázračné účinky. Speciální tinktura k vyplachování úst je k dostání bez předpisu v lékárně a můžete si ji jednoduše vyrobit i doma.

7. Domácí ústní voda proti aftám

Recept na domácí léčivou ústní vodu je snadný a levný: smíchejte 0,5 dl vody s polévkovou lžící jedlé sody a špetkou soli. Vyplachujte dle potřeby několikrát denně, afty by měly do tří dnů zmizet.

Foto: Thinkstock

Pokud máte afty, jezte borůvky každý denFoto: Thinkstock

Vyzkoušejte techniku a lékárnu

Někomu na afty pomáhá léčba červeným světlem a laser – údajně jsou pupínky do osmačtyřiceti hodin pryč. Laser odstraní veškeré bakterie na postiženém místě a je velká šance, že se vřídky už nikdy neobjeví. V lékárně lze koupit gely na afty, které afty pokryjí ochranným filmem, ubrání je před drážděním a urychlí hojení.

Afty

  • Popis - Drobné pupínky v ústech a na jazyku. Příčina není známá, hovoří se o virové infekci, alergiích, přecitlivělosti na různé látky, dráždivé stravě či mechanickém podráždění sliznice úst. Nejsou přenosné z člověka na člověka.
  • Příznaky - Silná bolest, pálení, ztížený příjem potravy
  • Léčba - Léčí se různými lokálními přípravky. Při častém výskytu aft je třeba pomýšlet na celiakii, alergii na potraviny a autoimunitní střevní záněty.
  • Statistika - Postihují až pětinu lidí.
  • Prevence - Posilování imunity, dostatek vitaminů a minerálů a vyhýbání se spouštěčům

Reklama

Načítám