Hlavní obsah

Trápí vás vaginální mykózy? Toto léto jim nedejte šanci!

Foto: shutterstock

Také léto co léto opakovaně trpíte ženskými onemocněními? Víme, jak se z tohoto kruhu vymanit!Foto: shutterstock

Reklama

Nic neotráví dovolenkové radovánky tak, jako nepříjemné svědění „tam dole“. Dá se mykózám předejít? Zjišťovali jsme to a máme pro vás účinné tipy!

Článek

Problémy v oblasti intimních partií potrápí alespoň jednou za život dvě třetiny žen a pravidelně jimi trpí žen pětina.

Poševní infekce (kandidóza) je způsobena přemnožením kvasinek rodu Candida albicans. Kvasinky jsou ve vašem těle (a nejen ve vagině) v určitém množství běžně přítomné, pokud ale dojde k narušení přirozeného pH a k jejich přemnožení, na problém je zaděláno. Většinou to neomylně poznáte samy – infekci signalizuje svědění, pálení při močení, bělavý, hrudkovitý výtok, zarudlost, bolest v podbřišku nebo při pohlavním styku i nepříjemný zápach.

Právě léto je krizové období, neboť pro kvasinky neexistuje přátelštější prostředí, než je teplo a vlhko. Zbystřit byste měly také, pokud máte oslabený imunitní systém, jste dlouhodobě ve stresu nebo pociťujete únavu, berete antibiotika či kortikosteroidy, trpíte cukrovkou, obezitou nebo žilním onemocněním nohou.

Foto: shutterstock

Teplo a mokro vytváří živnou půdu pro kvasinky. Stejně tak je nebezpečná příliš špinavá, nebo naopak přechlorovaná vodaFoto: shutterstock

Minimalizujte rizika a infekci se vyhnete

  • Pokud jste si v minulosti kvasinkovou infekci již vytrpěly a letos byste se bez ní ráda obešla, myslete na prevenci.
  • Nepařte se v létě v těsném oblečení, obzvláště to platí pro hutné tkaniny, jako jsou džíny.
  • Noste bavlněné spodní prádlo, nikdy ne syntetiku, která neumožňuje pokožce dýchat.
  • Dbejte na přiměřenou intimní hygienu, zároveň to však nepřehánějte, ať si nerozhodíte přirozené pH.
  • Na intimní partie není vhodné používat mýdlo a parfemované sprchové gely, pozor také na parfemované vložky a toaletní papír.
  • Pokud se rády chodíte v létě koupat, omezte dobu strávenou v mokrých plavkách na minimum, předejte tak zapaření. Pozor na chlorované bazény, agresivní chlor intimní rovnováhu narušuje, stejně jako „kvetoucí" přírodní koupaliště, proto sledujte údaje o kvalitě tamní vody.
  • Pijte dostatek tekutin – vhodné jsou kromě čisté vody nápoje s pročišťujícím účinkem (zelený čaj, zeleninové šťávy).

Jak mykózu léčit?

Léčba není nikterak složitá, pokud k ní budete přistupovat svědomitě. Máte na výběr ze širokého množství přípravků: ať už se jedná o kapsle či tablety, které se vkládají do vaginy, anebo o vnější masti a léčebné koupele. Většinu z nich seženete v drogerii či lékárně bez předpisu.

K lékaři určitě zamiřte, pokud příznaky neustupují, jste těhotné nebo těhotenství plánujete. „Aby byla léčba účinná, je vhodné používat prostředky, které obsahují laktobacily a kyselinu mléčnou, jež obnovují přirozenou mikroflóru, eliminují růst patogenních bakterií či kvasinek a redukují nepříjemné příznaky,“ doporučuje doc. MUDr. Martin Procházka, Ph.D.

Foto: shutterstock

V lékárně lze koupit prostředky obsahující laktobacily. Tak zajistíte správným místům ideální pH.Foto: shutterstock

Bakterie, nebo kvasinky?

Z laického hlediska je těžké rozlišit bakteriální infekci od kvasinkové. Obě mohou mít společné příznaky, zejména zmiňované svědění, výtok a zarudnutí. „Dnes jsou dostupné produkty redukující symptomy jak bakteriálních, tak i kvasinkových infekcí, které mohou být vaší první pomocí ještě před návštěvou gynekologa,“ radí ostýchavým farmaceutka PharmDr. Jana Doleželová.

Jestliže ženskými potížemi trpíte chronicky, je nutné zaměřit se na příčinu, opakované potíže mají co do činění s oslabenou imunitou. Zkuste vsadit na úpravu jídelníčku (omezte bílé pečivo, cukr, konzervanty i ovoce a zařaďte více čerstvé zeleniny), navyšte pitný režim, rozhýbejte metabolismus pravidelným pohybem, vyzkoušejte i bylinky či doplňky stravy pro návrat k přirozené mikroflóře a posílení přirozené obranyschopnosti (více ve článku 4 překvapivé věci, kterými zbytečně oslabujete svoji imunitu).

Pečujete v létě o intimní oblast více než po zbytek roku?

Reklama

Načítám