Hlavní obsah

Trápí vaše mimčo bříško? Ulevte mu

Foto: Thinkstock

Udělejte vše pro spokojenost vašeho miminkaFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usedavý pláč, neklid, křeče a záchvaty. To všechno může trápit novorozence, kteří mají problémy s nadměrnou plynatostí nebo se u nich projeví takzvané kojenecké koliky, tedy urputné bolesti bříška. Jak ale miminkům v takových situacích pomoci? S tím se vám pokusíme poradit.

Článek

Na začátku je důležité u miminek určit, zda trpí pouze „prdíky“, tedy větší plynatostí, nebo zda už se jedná o koliku, což je bolestivý stav v oblasti bříška. Ten se může projevit už v druhém týdnu novorozence, ale většinou do čtvrtého měsíce věku dítěte zmizí.Pokud však miminka nepřetržitě pláčou přes tři hodiny v přibližně stejnou dobu a více než tři dny v týdnu, dá se říci, že už jde o koliku. Pak je vhodné se poradit s pediatrem.

Jak poznat koliku?

  • Koliky se ve většině případů poznají podle toho, že vaše miminko vydrží křičet déle než tři hodiny v kuse a obvykle více než tři dny v týdnu.
  • Dalšími příznaky je také nápadné napínání svalů miminka, přitahování nožiček k bříšku, křečovité prohýbání do luku, někdy i rudnutí v obličeji.
  • Pediatr Tomáš Honzík upozorňuje, že koliky nejsou spojeny s neprospíváním a s přítomností hlenu a krve ve stolici a děti při nich nemívají průjmy.

Pozor, co jíte a pijete

Příčinou „prdíků“ či kolik může být někdy nevhodná strava kojících maminek, takže je potřeba si hlídat, co jíte. Dále může být miminko alergické na některou složku potravy maminky a u nekojených dětí na druh umělého mléka.

„Na prvním místě je třeba zvážit možnost alergie na bílkovinu kravského mléka. Při významných obtížích je proto doporučené zkusit zavést u kojících matek přísnou bezmléčnou a bezvaječnou dietu nebo u nekojených dětí do stravy zavést speciální umělé mléko s extenzivně hydrolyzovanou kravskou bílkovinou,“ říká pediatr Tomáš Honzík. Dále je možné zkusit vynechat z jídelníčku kojící ženy nejčastější nadýmavá jídla a dráždivé produkty jako třeba výrazné koření či citrusové plody. „Naši Marušku nejvíc nadýmala vajíčka, která ji nadýmají trochu dodnes. Trvalo mi ale docela dlouho, než jsem na to vůbec přišla. Poctivě jsem si totiž zapisovala, co jím,“ vzpomíná maminka Petra z Prahy.

Dalším tipem, který často maminky zkouší, je pití kojících a fenyklových čajů a občas kmínového odvaru. S tím se to ale nesmí přehánět, aby naopak miminku neškodil. Podávat fenylkový čaj přímo dítěti se však podle Honzíka nedoporučuje.

Masáže, gely i polohy

Vynechaly jste v jídle vše, co by mohlo vaše miminko nadýmat, a ono přesto pláče kvůli bolavému bříšku dál? Vyzkoušejte masáže i úlevové polohy. Některým maminkám občas pomohly, přestože podle doktora Honzíka jednoznačný efekt manipulační léčby charakteru masáží, včetně použití postelových vibrátorů, stejně jako efekt podávaného simethiconu v preparátu Lefax či Sab Simplex, nebyl ve studiích prokázán.

Foto: Thinkstock

Zkuste masáž bolavého bříška s pomocí geluFoto: Thinkstock

Gely na bříško – gely Fytona či Pupík se prodávají v lékárnách a obsahují protinadýmavé látky, které se dostávají k trávicímu traktu přes kůži pomocí vtírání a masírování bříška ve směru hodinových ručiček. To můžeme provádět i pomocí nahřáté plínky či pod teplou sprchou. Existují i speciální nahřívací polštářky a pytlíky s jadérky, které jsou za pár korun k dostání i v drogerii.

Polohování dětí – Aby se miminkům od nadměrné plynatosti a křečí ulevilo, doporučují se různé cviky včetně „jízdy na kole“ i takzvané úlevové polohy. Nejčastější je klubíčko, kdy si dítě jakoby svinete zády k sobě a přitisknete mu skrčené nožičky pod bradu, nebo poloha „na tygříka“, kde si miminko položíte bříškem na pokrčené předloktí.

Na řadě jsou kapičky

Obvykle se předepisuje Sab Simplex anebo Lefax a Baby Calm. „Jedině prokázaný efekt v určitých případech však mají probiotika.Ve standardním dávkování nepředstavují pro dítě žádné riziko," říká pediatr Tomáš Honzík. Zvýšené opatrnosti je třeba dbát pouze u dětí se závažným onemocněním střeva, u dětí narozených předčasně a u dětí starých méně než 1 měsíc. „Při indikaci probiotického léčiva u dětí hraje také významnou roli, v jaké formě je probiotikum nabízeno. Do 3 let věku by neměly být podávány tabletové či kapslové formy,“ upozorňuje dále doktor s tím, že první efekt léčby lze pozorovat prý již po několika dnech.

A probiotické kapky si chválí i hodně zkušených maminek. „Nám zabíraly dlouhodobě hlavně probiotické kapičky, na usínání nahřátý gelový pytlík, a když byl syn vzhůru, tak polohování do klubíčka a cvičení na bříšku. Když bylo nejhůř a nevěděla jsem si rady, použila jsem rektální rourku a byl klid hned,“ směje se už dnes maminka Ivana a dodává, že její syn Ondra trpěl bolestmi bříška a „prdíky“ téměř od porodu až do 2,5 měsíce.

Rektální rourka

Jedna z nejlevnějších pomůcek, které mohou vašemu miminku ulevit, je měkká gumová trubička. Ta se zavádí do naolejovaného zadečku miminka pár centimetrů a pak se s ní kroutí a povytahuje. Po chvilce začnou odcházet plyny a obvykle se miminko i pokaká. Bývá to rychlá úleva, ale rourka by se neměla používat moc často. „Rektální rourku musíme chápat jen jako občasnou pomoc a v žádném případě se nemá aplikovat vícekrát denně,“ dodává MUDr. Honzík. Důvod je celkem jednoduchý. Zaprvé by mohlo při častém používání rektální rourky dojít k podráždění konečníku a zadruhé by se miminko mohlo začít na tuto pomoc příliš spoléhat. Jednoduše řečeno, nemělo by potřebu se naučit dostat ze sebe plyny vlastními silami.

Také jste bojovali u svých dětí s bolestmi bříška? Poraďte, co vám zabíralo a podělte se o své zkušenosti s ostatními maminkami v diskusi.

Reklama

Související témata:

Načítám