Hlavní obsah

Tři báječné přílohy ke kachně nebo huse

Foto: Greta Blumajerová

Neobvyklé přílohy vám zpestří klasické obědyFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Podzim s sebou mimo jiné nese i vůni pečených hus a kachen. Klasická česká jídla jsou v tomto období velice oblíbená. Nevíte už, co ke kachně přidat, abyste ji trochu odlišili? Zkuste tyhle tři přílohy!

Článek

K pečené drůbeži se tradičně připravují bramborové nebo houskové knedlíky, zelí nebo špenát. Chcete příště svoji pečínku trochu ozvláštnit? Zkuste některý z našich dnešních tipů! Ke kachně, huse, kuřeti i krůtě se totiž báječně hodí i kedlubnové zelí, perníkový knedlík nebo bramborové šišky s mandlemi. Nevěříte? Připravte je v neděli k obědu a uvidíte, že vám rodina bude vděčná!

Perníkový knedlík

Na 1 šišku potřebujete: 2 bílé rohlíky (použít můžete i veku nebo toastový chleba), 2 vajíčka, 2 hrnky mléka, 100 g perníku na strouhání, 2 hrnky hrubé mouky, sůl

Foto: Greta Blumajerová

Knedlík s perníkem chutná ke kachně přímo fantastickyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Rohlíky nakrájejte na kostky a dejte je do misky. Perník rozdělte na půlky, první polovinu nastrouhejte a druhou nakrájejte na stejně velké kostky, jako rohlík. Perník přidejte k pečivu, přisypte mouku, žloutky a mléko. V jiné nádobě vyšlehejte nadýchaný tuhý sníh z bílků a opatrně ho vmíchejte k hmotě. Nakonec těsto zlehka osolte a nechte chvíli odpočinout.

Látku nebo utěrku namočte ve vodě a rozprostřete ji na pracovní ploše. Těsto na ni přendejte, upravte jej do tvaru knedlíku a opatrně, ale pevně utěrku zabalte. Po stranách ji zavažte kuchyňským provázkem a dejte vařit do osolené vroucí vody asi na 12 minut. Knedlík vyndejte, nechte trochu vychladnout, sundejte z něj utěrku a nakrájejte na plátky.

Tip: Tento lehce aromatický knedlík se báječně hodí i ke svíčkové nebo šípkové omáčce a ke zvěřině!

Kedlubnové zelí

Na 4 porce potřebujete: 3 kedlubny, 1 velkou cibuli, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, pepř, 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce vinného octa, 100 ml vody

Foto: Greta Blumajerová

Kedlubnové zelí má jemnou chuť a dělávaly ho už naše prababičkyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Kedlubny oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Na oleji nechte zesklovatět cibuli nakrájenou najemno. Když změkne, přidejte k ní nastrouhané kedlubny, promíchejte a za občasného míchání nechte společně restovat. Pak směs zalejte 100 ml vody a nechte probublávat, dokud se přebytečná voda nevyvaří. Nakonec kedlubnové zelí dochuťte solí, pepřem, cukrem a vinným octem, promíchejte, nechte pár minut odpočinout a podávejte.

Bramborové šišky s mandlemi

Na 4 porce potřebujete: 500 g brambor uvařených ve slupce, 1 vajíčko, 1 žloutek, 200 g hrubé mouky, sůl, hrubou mouku na vyválení těsta, 100 g loupaných nasekaných mandlí, 1 lžíci oleje nebo másla

Foto: Greta Blumajerová

Mandle klasické bramborové těsto ozvláštní a krásně v něm křupajíFoto: Greta Blumajerová

Postup: Brambory uvařené ve slupce nechte vychladnout a oloupejte je. Pak je pomocí šťouchadla rozmačkejte na kaši, přidejte vajíčko, žloutek a důkladně propracujte. Následně začněte přisypávat mouku. Její množství závisí na typu brambor, proto je údaj 200 gramů pouze orientační. Mouku přisypávejte, dokud těsto nebude krásně pevné a snadno zpracovatelné. Pak přisypte nasekané mandle a důkladně propracujte.

Pracovní plochu pomoučněte a z těsta tvarujte dlouhé šňůry, ze kterých usekávejte jednotlivé šišky. Ty pak dejte vařit do vroucí osolené vody. Až šišky vyplavou na hladinu, nechte je ještě zhruba 3 minuty vařit, pak je vyndejte a nechte oschnout. Na grilovací pánvi rozehřejte olej nebo máslo a šišky na ní dejte dozlatova opéct.

Jaké přílohy volíte k drůbeži vy? Napište nám do diskuse nebo přidejte recept do sekce Vaše recepty!

Reklama

Načítám