Hlavní obsah

Tři jídla pro milovníky indické kuchyně: Zkuste variace z jednoho hrnce

Foto: Jakub Jurdič

Tahle tři indická jídla jsou jednoduchá na přípravu, ale velmi chutnáFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Vyzkoušejte recepty s příchutí Orientu, můžete se s nimi blýsknout třeba na party pro kamarády. Lahodně krémový saag paneer, brambory s květákem nebo skvěle dochucená rýže je zajisté příjemně překvapí.

Článek

Indická kuchyně je lahodná, pestrobarevná a na přípravu velmi jednoduchá. Pokud zrovna nemáte chuť na složité vyvařování a máte rádi kořeněná jídla, jsou tyto recepty pro vás tou pravou volbou. Na každý pokrm vám postačí jeden hrnec, pár surovin a špetka vašeho času. Tak hurá do toho!

Saag paneer (špenát s indickým sýrem)

Na 4 porce potřebujete: 0,5 dl rostlinného oleje, 250 g indického sýru Paneer, 1 červenou cibuli, 250 ml rajčatového pyré, 0,5 kg baby špenátu, 125 ml nízkotučné smetany, 125 ml polotučného mléka, 1 zelenou chilli papričku, 2 stroužky česneku, 1 lžíci nastrouhaného zázvoru, 1 lžíci směsi koření (kari, kurkuma, garam masala), 1 lžičku římského kmínu, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Kdo má rád špenát, jistě si oblíbí tento receptFoto: Jakub Jurdič

Postup: Do rozehřátého oleje přidejte na kostky nakrájený paneer a opečte ho ze všech stran dozlatova. Pokud neseženete paneer (ve specializovaných prodejnách), lze ho nahradit sýrem halloumi vhodným ke grilování nebo například tofu. Opečené kostky sýru vyjměte z pánve a nechte na papírové utěrce okapat.

V pánvi po vyjmutí sýru nechte lehce osmahnout římský kmín, poté přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne. Následně přidejte prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, najemno nakrájenou chilli papričku a směs koření. Chilli paprička by měla být jen lehce pálivá, pokud ale neholdujete pálivějším pokrmům, nemusíte ji použít. Vmíchejte rajčatové pyré, snižte teplotu a chvilku povařte. Přidávejte po hrstech nahrubo nasekaný špenát, nechte ovadnout a následně vmíchejte smetanu, mléko a paneer.

Na mírném plameni povařte asi 5 minut, dokud nedosáhnete lahodně krémové konzistence. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s rýží.

Tip: Saag je indický pokrm založený na listové bázi a znamená zelený. To znamená, že baby špenát můžete nahradit jinými zelenými listy, například hořčičnými, listy řeřichy, klasickým špenátem, nebo dokonce nasekanou brokolicí.

Aloo gobi (brambory a květák)

Na 4 porce potřebujete: 4 lžíce rostlinného oleje, 500 g brambor, 1 středně velký květák, 2 cibule, 250 ml loupaných rajčat, 1 červenou chilli papričku, 4 stroužky česneku, 1 lžíci nastrouhaného zázvoru, 1 lžičku koření garam masala, 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku římského kmínu, ½ lžičky chilli koření, velkou hrst čerstvého koriandru, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Květák s bramborami může mít jinou podobu než smažený v trojobaluFoto: Jakub Jurdič

Postup: Rozehřejte olej na pánvi a osmažte v něm pokrájenou cibulku doměkka. Poté přidejte prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a nadrobno nakrájenou chilli papričku (tu opět můžete vynechat, pokud nejste jejími milovníky). Po spojení všech chutí vložte na kostky nakrájené brambory a na růžičky rozebraný květák. Brambory a květák chvilku restujte, poté ztlumte plamen, přikryjte pokličkou a poduste, dokud brambory s květákem nezměknou. V případě potřeby podlejte trochou vody. Přidejte loupaná rajčata a dle potřeby ještě do změknutí orestujte.

Přidejte všechny druhy koření, osolte, opepřete a vše dobře promíchejte, aby se chutě pěkně propojily. Na závěr vmíchejte čerstvý koriandr. V tomto orestovaném a sušším stavu je pokrm hotov.

Tip: Aloo Gobi posypte ozdobte koriandrem, můžete podávat s rýží nebo zkuste indické placky chapati. Můžete si je koupit v obchodě nebo si je udělat doma. K jejich výrobě vám postačí pouze mouka a voda.

Zeleninové biryani

Na 4 porce potřebujete: 2 lžíce rostlinného oleje, 2 hrnky rýže basmati, 4 hrnky vody, 2 velká rajčata, 50 g čerstvého hrášku, 2 středně velké mrkve, 5 ks bobkového listu, 3 ks kardamomu, 1 celou skořici, 5 ks hřebíčku, koření garam masala, kurkumu, 2 lžičky soli, hrst kešu ořechů. Na omáčku: 4 stroužky česneku, malý kousek zázvoru v celku, hrst mátových lístků, hrst lístků koriandru, 3 rajčata, 2 středně pálivé chilli papričky, 1 hrnek vody

Foto: Jakub Jurdič

Tahle variace je pro ty, kteří milují hrášek a mrkevFoto: Jakub Jurdič

Postup: Nejprve si připravte omáčku. Do mixéru vložte česnek, zázvor, lístky máty a koriandru, rajčata, chilli papričky, hrnek vody a vše rozmixujte.

Na pánvi rozpalte olej a osmahněte v něm bobkový list, kardamom, rozlomenou skořici, hřebíček. Ke koření přidejte rozmixovanou omáčku a promíchejte. Postupně k omáčce přidejte nakrájená rajčata, mrkev a hrášek, propláchnutou rýži, vodu, koření garam masala, kurkumu a sůl. Vše dobře promíchejte, ochutnejte, případně ještě dochuťte. Pokud používáte tlakový hrnec, nechte vařit 5–10 minut. V normálním hrnci vařte o asi 10–15 minut déle.

Po dovaření musí být všechna zelenina a rýže měkká, nechte odležet, poté ještě jednou promíchejte. Na suché pánvičce opražte kešu ořechy a posypte jimi rýži, můžete podávat.

Tip: Pokud máte rádi kokos, můžete do omáčky přidat také čerstvý nebo strouhaný kokos. Do zeleninového Biryani můžete použít zeleninu dle libosti, například brambory, lilek, cuketu a podobně.

Máte rádi indickou kuchyni?

Reklama

Související témata:

Načítám