Hlavní obsah

Je libo bábovku? Zkuste naše tři recepty!

Foto: Petr Makovička

Tentokrát se Jana vyřádila k radosti redakce na bábovkáchFoto: Petr Makovička

Reklama

Bábovky jsou vděčným a chutným moučníkem, který vždy potěší a ani jeho příprava nebývá kdovíjak zdlouhavá. Tři takové jsme si pro vás připravili i na dnešek – příprava žádné z nich netrvá déle než patnáct minut plus pečení.

Článek

Když jsem před několika týdny ochutnala u přítelovy maminky Hanky její vyhlášenou bábovku à la Sachr, málem jsem se rozplynula blahem. Nejen o tento její recept se s vámi dnes podělím – Hanka je svými moučníky a dorty vyhlášená po celém městě, a ne nadarmo. Kdo neochutnal, nepochopí moji závislost na nich!

Šenovská olejová bábovka

Potřebujete: 4 celá vejce, 30 dkg cukru krupice, 2 dcl oleje, 1 dl vody, 1 vanilkový cukr, 40 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, citronovou kůru a případně 2 lžíce kakaa na mramorování, tuk a hrubou mouku na formu.

Postup: V jednoduchosti je síla! Všechny uvedené suroviny vyjma prášku do pečiva a kakaa dejte do mísy a vymíchejte hladké těsto. Kdo chce, může zvlášť vyšlehat sníh z bílků a zamíchat jej až dodatečně, není to ale potřeba. Když je těsto hotové, přimíchejte ještě prášek do pečiva.

Pokud chcete jen světlou bábovku, nalijte všechno těsto do vymazané a vysypané formy. Pokud chcete mramorovanou, nalijte do připravené formy polovinu těsta, do zbytku přidejte kakao a tmavé těsto nalijte navrch. Pak jen vidličkou či stěrkou projeďte kolem dokola formy těstem, aby se trochu promísilo, a bábovku dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia zhruba na 40–50 minut.

Foto: Petr Makovička

Důležitou přísadou je prášek do pečiva, bez něj může bábovka „zkamenět"...Foto: Petr Makovička

Milovníci klasických moučníků si přijdou na své v článku Babiččiny recepty: Třená bábovka.

Bábovka s jablky à la Sachr

Potřebujete: 4 celá vejce, 25 dkg cukru krupice, 125 g (1/2) hery, 3 lžíce oleje, 2–3 lžíce kakaa, 30 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1–2 jablka (podle velikosti), asi 1 dl mléka, tuk a hrubou mouku na formu.

Postup: Jablko (nebo 2 menší) nastrouhejte nahrubo a smíchejte se zbytkem uvedených surovin kromě prášku do pečiva a mléka, vajíčka můžete klidně použít rovnou celá. Podle tuhosti těsta přidejte trochu mléka (těsto by mělo být husté, ale tekuté), a teprve na závěr přisypte prášek do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi 1 hodinu. Díky jablkům je těsto krásně vláčné a měkké, ale musí se také déle péct – je hodně mokré.

Foto: Petr Makovička

Jana upekla bábovku podle rodinného receptuFoto: Petr Makovička

Nedovedete si představit bábovku bez ovoce? Skvělá je také z článku Recepty od čtenářů: Bábovka s kompotovaným ovocem.

Šlehačková bábovka

Potřebujete: 4 vejce, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 200 ml šlehačky, 1 prášek do pečiva, tuk a hrubou mouku na vysypání formy.

Postup: Z vaječných bílků vyšlehejte sníh. Žloutky utřete s cukrem to pěny, přidejte cukr a mouku (podle velikosti vajec můžete trochu mouky přidat), přilijte šlehačku a nakonec vmíchejte i sníh z bílků a prášek do pečiva. Těsto nalijte do bábovkové formy, kterou jste předem vymazali a vysypali, vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 30 minut.

Foto: Petr Makovička

Šlehačková bábovka je dalším ze způsobů, jak obohatit tradiční postupFoto: Petr Makovička

Zkoušíte rádi nové recepty? Pak vám určitě zachutná také Sabinina bábovka z článku Souboj receptů: Tři úžasné moučníky z jogurtu.

Kterou z bábovek byste si dali vy? A jaká je ta nejosvědčenější vaše domácí?

Reklama

Související témata:

Načítám