Hlavní obsah

Tři štrúdly, které si zamiluje celá vaše rodina

Foto: David Háva

Sladké i slané záviny se v našich kuchyních zcela zabydlely a dnes je mnozí považují za české národní jídloFoto: David Háva

Reklama

Jsou rychlé a chutnají skvěle. Slaný závin se špenátem a sýrem, sladký se švestkami nebo marcipánem a klasika s jablky mají jedno společné. Chutnají totiž božsky!

Článek

Přestože pochází štrúdl z Rakouska, našel u nás takovou oblibu, že jsme si ho tak trochu přivlastnili a považujeme ho za náš národní dezert. Ten klasický, poctivý se připravuje z taženého těsta a je plněný jablky.

Jeho příprava vyžaduje zručnost i trpělivost. Proto se často uchylujeme k malým kuchyňským podvodům a klasické těsto, co lístkuje, nahrazujeme různými alternativami.

Jablková klasika

Na 1 závin potřebujete: 1 balení chlazeného listového těsta, 4 větší jablka, 2 lžičky mleté skořice, 2 lžíce třtinového cukru, špetku drcené vanilky, hrst nasekaných vlašských ořechů, 2 lžíce sušených brusinek, 1 vejce na potření, moučkový cukr na posypání

Foto: David Háva

Takhle vypadá dokonalé nedělní odpoledneFoto: David Háva

Postup: Jablka zbavte slupky a jádřinců a nastrouhejte. Trochu z nich vymačkejte šťávu. Pak přidejte cukr, skořici, vanilku, brusinky a vše dobře promíchejte.

Plát listového těsta rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete náplní. Závin zatočte, potřete rozšlehaným vejcem a posypte nadrcenými ořechy. Pečte je 30 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Po vychladnutí pocukrujte a podávejte.

Tip: Závin podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Se švestkami a marcipánem

Na 2 záviny potřebujete:450 g hladké mouky, 200 ml světlého piva, 200 g změklého másla, špetku soli, 500 g švestek, 100 g marcipánu, 1 lžičku skořice, 1 vanilkový cukr, 1 vejce na potření, nasekané mandle na posypání, moučkový cukr na posypání

Foto: David Háva

Švestky s marcipánem chutnají dokonaleFoto: David Háva

Postup: Z mouky, másla, piva a špetky soli vypracujte hladké těsto. Zpracovávejte ho tak dlouho, dokud nepřestane lepit. Pak ho rozdělte na 2 díly a zabalte je jednotlivě do fólie. Mezitím vypeckujte švestky a dejte je do mísy. Přidejte skořici, vanilkový cukr, nastrouhaný marcipán a promíchejte.

Z vychlazeného těsta vyválejte dva obdélníky. Na každý dejte vrstvu náplně, zatočte a pevně přimáčkněte okraje. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a dejte péct asi na 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí pocukrujte.

Tip: Marcipán můžete nahradit nahrubo nastrouhanou hořkou čokoládou.

Se špenátem a mozzarellou

Na 2 záviny potřebujete: 400 g hladké mouky, 200 g tuku (například Hera), 4 lžíce bílého jogurtu řeckého typu, 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli, 500 g listového špenátu, 100 g anglické slaniny, 1 mozzarellu, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 1 vejce na potření, sezamové semínko na posypání

Foto: David Háva

Slaný štrúdl chutná za tepla i za studenaFoto: David Háva

Postup: Z mouky, tuku, jogurtu, tuku, prášku do pečiva a špetky soli vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dva díly a každý zabalte do fólie a nechte asi půl hodinky v chladu. Mezitím si připravte náplň.

Na pánvi orestujte na kostičky nakrájenou slaninu dokřupava. Vyberte ji děrovačkou a nechte stranou. Tuk slejte, nechte ho na pánvi jen trochu na orestování nadrobno nakrájené cibule a česneku. Ke směsi pak přidejte propláchnutý špenát a nechte ho zavadnout. Vmíchejte na kousky nakrájenou mozzarellu, slaninu a směs osolte a opepřete.

Z těsta vyválejte dva obdélníky, dejte na plech s pečicím papírem a na každý rozprostřete špenátovou náplň. Záviny zatočte, přimáčkněte okraje, potřete je rozšlehaným vejcem a posypte sezamovým semínkem. Pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Mozzarellu můžete nahradit balkánským sýrem nebo vmíchejte do směsi kelímek ricotty.

Jaké štrúdly se pečou u vás doma? Podělte se s námi o svoje oblíbené recepty.

Reklama

Načítám