Hlavní obsah

Tuhle domácí pekárnu musíte mít!

Foto: thinkstock.com

Upečte si chléb podle své chutiFoto: thinkstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není nad domácí pekárnu! Objevte i vy její kouzlo, vždyť takové delikatese, jako je čerstvý křupavý chléb, se nic nevyrovná. Ale víte, jak vybrat tu nejlepší pekárnu? Poradíme vám a k tomu navíc přidáme osvědčené recepty na chleby, které vám jistě zachutnají!

Článek

Začínáme s výběrem

Pokud si zadáte do internetového vyhledávače heslo „domácí pekárna“, vyjede vám seznam stovek výrobků. Ale jak správně vybrat tu nejlepší? Na to jsme ze zeptali odborníka Jiřího Hladila z internetového obchodu Alza.cz. „Nejdůležitějším kritériem je obsah pečicí nádoby,“ začíná Jiří Hladil, „obvykle rozhoduje počet osob, pro 4člennou rodinu je nejvhodnější chléb o hmotnosti 1200–1300 g.“

Dalším kritériem jsou funkce pekárny. Některé kromě hnětení a pečení chleba umí připravit i marmelády či těsto na pizzu a langoše. „Dražší výrobky dokonce disponují automatickým dávkovačem surovin pro přípravu těsta,“ upozorňuje Jiří Hladil. U dalších pekáren může být výhodou i možnost odložení doby startu nebo množství nabízených programů pečení.

Čeho si určitě všimnout

  • hmotnosti celé pekárny – budete ji mít stále na jednom místě (není moc velká a nebude překážet?), nebo ji budete uklízet (není moc těžká na přenášení?)
  • kolik má hnětacích háků – jeden hák uhněte těsto stejně dobře jako tři. Proto se řiďte pravidlem – čím méně háků, tím méně děr v chlebu (háky totiž zůstávají v chlebu i po dobu pečení, vyndat je musíte těsně po vyjmutí chlebu z pekárny)
  • jazyk nápisů – některé pekárny mají sice návod v češtině, jejich panel je však popsaný v angličtině, mohlo by vám to vadit a zbytečně ubírat čas
Foto: Míla Kadlecová

Není nad křupavý čerstvý chlébFoto: Míla Kadlecová

Ne vždy ovšem platí rovnice čím větší cena, tím kvalitnější výrobek. Domácí pekárnu pořídíte už za 1000 korun, pokud chcete investovat více, dá se sehnat i dražší za 6000 Kč. Další informace a tipy najdete v článku Test domácích pekáren: Tahle vyhrála!

A teď vzhůru na recepty! A pozor – vždy platí, že nejdříve dáváme všechny tekuté suroviny a potom ty tuhé!

Klasický kmínový

Potřebujeme: 350 ml vlažné vody, 2 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 350 g hladké mouky, 350 g chlebové mouky (lze koupit běžně v supermarketech), 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, kmín podle oka a chuti, 1 sáček sušených kvasnic. Pečeme na 3hodinový program.

Foto: Míla Kadlecová

Chléb ochutíte česnekem, cibulkou, sýrem...Foto: Míla Kadlecová

Česnekový chléb s nivou

Potřebujeme: 350 ml vody, 1500 g hladké mouky, 2 lžičky oleje, 2 lžičky soli, 3 lžičky cukru, 2 lžičky sušeného česneku, hrst rozdrobené nivy, 1 sáček sušeného droždí.

Cibulový chléb

Potřebujeme: 500 ml vody, 1 a půl kávové lžičky soli, 1 lžičku cukru, 75 g smažené cibule, 750 g chlebové mouky, 1 balení suchého droždí.

Formagi chléb

Potřebujeme: 350 ml vody, 350 g celozrnné pšeničné mouky, 350 g hladké mouky, 2 lžíci oleje, 1 lžíce bazalky, 1 lžičku soli, 1 sáček sušeného droždí, hrst strouhaného eidamu, hrst krájeného uzeného sýra.

Dobrou a křupavou chuť!

Reklama

Načítám