Hlavní obsah

Tuky, které urychlují hubnutí? Jezte dostatek omega-3!

Foto: Profimedia

Esenciální kyseliny, kam patří i omega-3 a omega-6, si tělo nedokáže vyrobit, proto je potřeba je přijmout ze správných potravinFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi bývaly diety často založené na vyloučení tuků z jídelníčku. Vlastnosti tuků omega-3 ale ukazují, že to byla hloupost. Nejenže jsou spolu s omega-6 nezbytné pro zdraví, ale také hubnutí urychlují!

Článek

Aby bylo jasné, proč je důležité přijímat omega-3 a omega-6, je třeba se na to podívat malinko z hlediska chemie. „Omega-3 a omega-6 jsou polynenasycené mastné kyseliny, které patří mezi esenciální kyseliny, což znamená, že je musíte přijímat stravou, tělo si je neumí samo vytvořit,“ říká Kristýna Báčová, DiS., nutriční specialistka ze Světa zdraví 4Life Praha 6.

Omega-3 nebo omega-6 jsou jako jing a jang

Rozdíl mezi kyselinami omega-3 a omega-6 spočívá v jejich chemické struktuře. Ačkoli jsou obě dvě zásadní pro vaše zdraví, abyste se setkali s jejich pozitivními účinky, musíte zjednodušeně řečeno zvýšit příjem omega-3.

V průměrném jídelníčku je totiž omega-6 dostatek, často spíše přebytek. Je to tím, že se nachází jak v mase, mléku, sýrech, vajíčkách, tak v margarínu a všemožných dalších rostlinných zdrojích. Aby tělo fungovalo správně, je důležité dosáhnout vyrovnaného poměru omega-3 a omega-6, což je právě ten problém. Drtivá většina Čechů má mezi těmito hodnotami nepoměr.

Foto: Profimedia

Avokádo je výborným zdrojem omega-3, ale i dalších cenných látekFoto: Profimedia

Dlouhodobý nepoměr je rizikový

„Vysokým přijímáním omega-6 mastných kyselin vůči nízkému přijímání omega-3 mohou vzniknout některé zdravotní potíže. Například se zvyšuje riziko srdečních onemocnění, vzniku zánětů nebo problémů s klouby,“ upozorňuje hlavní trenérka fitness center pro ženy Contours Markéta Brožová a dále dodává: „Problémem je ale i opačný poměr, kdy se mohou objevit poruchy imunity nebo nižší srážlivost krve. Vyplatí se tedy dbát na vyváženost.“

Druhá varianta u Čechů opravdu příliš nehrozí. Ze sociálního hlediska je rizikem především pro mladé lidi nastupující generace. Někteří se totiž často snaží pedantně dodržovat zásady zdravé životosprávy, přičemž zapomínají na pravidlo všeho s mírou.

S omega-3 je hubnutí rychlejší

„Nenasycené mastné kyseliny hojně využívají sportovci, a to hlavně kvůli prohloubení regenerace. Tyto zdravé tuky zároveň také bojují s velkým namožením svalstva po intenzivním tréninku,“ říká trenérka Markéta Brožová s tím, že pokud chodíte pravidelně cvičit, omega-3, které zlepšují sportovní výkon, by měly být vaším nejlepším parťákem. To ale není všechno.

„Stejně tak pomáhají omega-3 s redukcí nadváhy a nadbytečného podkožního tuku. U osob, které je pravidelně doplňovaly, bylo spalování tuků o 20 procent účinnější. Díky nim také tělo dokáže při nějaké aktivitě lépe využít energii z tuků,“ dodává Markéta Brožová.

Foto: Profimedia

Pokud budete mít vyváženou hladinu omega-3 a omega-6, velmi to prospěje vašemu sportovnímu výkonu. Zároveň budete i rychleji spalovatFoto: Profimedia

Jak omega-3 doplnit?

„Doplnit je můžete v podobě mořských ryb a jiných mořských živočichů, také prostřednictvím řepkového oleje, chia semínek, konopného a lněného semínka a ořechů,“ říká Kristýna Báčová.

Jedním z nejlepších zdrojů je také avokádo. Podívejte se na 8 tipů, jak avokádo jíst.

Reklama

Načítám