Hlavní obsah
3,5
(37)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Slovo šibřinky je půvabné – označuje žerty a taškařice o masopustním veselí a z dávné minulosti pochází i tenhle recept. Jednoduché taštičky z nudlového těsta s tvarohovou nádivkou jsou vylepšené mákem a povidlovou omáčkou a jsou stejně hravé jako šibřinky.

40 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 5 ks vejce
  • 1 špetka soli
Tvarohová náplň
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 1 ks žloutků
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce cukru moučka
Povidlová omáčka
  • 3 lžíce švestkových povidel
  • 80 ml jablečného moštu
  • 1 lžička skořice
K dokončení
  • 4 lžíce máku
  • 4 lžičky másla
  • 4 lžičky cukru moučka
Článek

Postup

01.

Do velké mísy prosejte mouku se špetkou soli a uprostřed udělejte důlek. Rozklepněte do něj vajíčka a vidličkou je rozmíchejte a postupně spojte s moukou. Když se začne tvořit těsto, opřete se do něj rukama. Vytáhněte ho na vál a pořádně propracujte, aby vzniklo hladké a pružné nudlové těsto. Chvíli to potrvá. Z hotového těsta vytvarujte kouli, zabalte do fólie a nechte chvíli odležet v lednici.

02.

Mezitím si připravte náplň a povidlovou omáčku. Na tvarohovou náplň smíchejte okapaný tvaroh s jedním žloutkem, citronovou kůrou a vanilkovým extraktem. Přidejte moučkový cukr podle chuti a dobře promíchejte.

03.

Na povidlovou omáčku dejte do malého rendlíku švestková povidla, podlijte moštem, ochuťte skořicí a na mírném plameni zahřívejte, až se vše spojí v hladkou omáčku. Hustotu případně dolaďte dalším moštem nebo povidly. Pomelte najemno mák.

04.

Do velkého hrnce dejte vařit vodu se špetkou soli. Těsto rozválejte na opravdu tenkou placku a tvořítkem na taštičky z něj vykrájejte kolečka. Na každé dejte lžičku tvarohové náplně, okraje navlhčete vodou a pevně uzavřete.

05.

Když jsou všechny taštičky hotové, vsypte je do vroucí vody, vařečkou opatrně nadzvedněte ode dna a vařte asi sedm minut.

06.

Uvařené taštičky sceďte a ihned podávejte přelité rozpuštěným máslem a povidlovou omáčkou, posypané mletým mákem a trochou moučkového cukru.

Tip: Na povidlovou omáčku můžete použít místo moštu červené víno.

Nudlové taštičky jsou oblíbenou součástí mnoha národních kuchyní. Jestli vám chutnají, vyzkoušejte pelmeně s mletým masem a zakysanou smetanou.

Reklama

Načítám