Hlavní obsah

Tyhle nápoje vás zaručeně zahřejí!

Foto: Petr Makovička

V zimních měsících je potřeba zahřát se něčím pořádnýmFoto: Petr Makovička

Reklama

Zimní období každoročně svádí k pití svařáku, grogu či punče. Z podobně dostupných surovin lze ale vykouzlit i jiné skvělé horké nápoje – alkoholické i nealkoholické třeba pro děti. Pár tipů, jak se zaručeně zahřát i doma, pro vás dnes máme!

Článek

Úžasné koktejly, které zvládnete i doma, jsme vám přinesli už za horkých letních dní. Nyní jsou na řadě tedy „koktejly“, které provoní váš byt nebo chatu i uprostřed zimy! Po domácku lze kromě horkých nápojů vyrobit i skvělé likéry, recepty na ně najdete třeba zde.

Sněhová pusa

Na 1 hrnek potřebujete: 4 cl Becherovky, 1 cl Malibu, 15 cl mléka a muškátový oříšek

Postup: Becherovku a Malibu smíchejte s horkým mlékem a našlehejte podobně jako třeba pěnu na cappuccino (tato „šlehátka“ koupíte za pár korun v domácích potřebách a uvidíte, že ladem vám v kuchyni ležet nebudou!) Směs slijte do hrníčku, navrch lžící navrstvěte mléčnou pěnu a dozdobte mletým muškátovým oříškem.

Foto: becherovka.cz

Sněhová pusa zahřeje i pořádného chlapaFoto: becherovka.cz

Bylinkový punč

Na 1 hrnek potřebujete: 4 cl bylinného likéru (Becherovka, Cordial nebo pomerančový Gran Marnier), 16 cl horké vody, 1 lžičku třtinového cukru, 1/8 citronu

Postup: Do hrnku nalijte alkohol a zalijte ho svařenou vodou nebo džusem. Podle chuti přidejte třtinový cukr, zamíchejte a dozdobte měsíčkem citronu. Na přípravu můžete použít i řadu jiných alkoholických nápojů, omezovat se na „tuzemák“ by ale byla přece jen škoda!

Foto: becherovka.cz

Bylinkový punč je obdobou klasického groguFoto: becherovka.cz

Pravé italské bombardino

Na 1 hrnek potřebujete: 1 dcl vaječného koňaku, 4 cl mléka, 5 cl whiskey nebo bourbonu (nemusí být samozřejmě dvanáctiletá! :-)), šlehačku na ozdobení

Postup: Pokud jste na alpských sjezdovkách, zejména těch italských, propadli legendárnímu horkému Bombardinu, máme tu pro vás jeden poctivě italský recept! Slijte vaječný koňak s mlékem a whiskey a vše prohřejte, ale nesvařujte! Opravdu jen ohřejte na požadovanou teplotu! Směs nalijte do hrníčku, dozdobte šlehačkou a ihned podávejte, než se šlehačka rozteče. A opravdu nepoužívejte rostlinnou ze spreje, nebude to dobré!

Foto: Petr Makovička

Bombardino je stálicí nejen alpských sjezdovekFoto: Petr Makovička

Hančin vánoční punč

Na 1 hrnek potřebujete: 4 cl kvalitní vodky (Absolut, Ruský standard, Finlandia…), 15 cl jablečného moštu (případně džusu), podle jeho kyselosti 1/2–1 vanilkový cukr, 1/2 tyčinky celé skořice, 2–3 hřebíčky, půlměsíček pomeranče a půlměsíček citronu

Postup: Svařte jablečný mošt nebo džus s cukrem, skořicí a hřebíčkem. Horkou tekutinu přelijte do sklenky z varného skla, zalijte panákem dobré vodky, dovnitř vložte tyčinku skořice a sklenku dozdobte citronem nebo pomerančem nebo obojím. Vodku můžete nahradit také calvadosem!

Foto: Petr Makovička

Hančin vánoční punč zahřeje i díky vodceFoto: Petr Makovička

Nealko varianty pro ty, kterým je taky zima a pít nechtějí nebo nemohou

Poctivá horká čokoláda

Na 1 hrnek potřebujete: 70 g kvalitní čokolády (hořkost nebo příchuť záleží jen na vás), podle chuti vanilkový nebo třtinový cukr, 2 dl mléka a šlehačka na ozdobení

Postup: Proč si dělat instantní horkou čokoládu, když tahle jako čokoláda opravdu chutná! Čokoládu nalámejte na kousky a ve vodní lázni ji rozpusťte. Když je úplně měkká, za stálého míchání přilévejte horké mléko, dokud se do sebe vše nespojí.

Množství mléka záleží na tom, jak moc hustý nebo řídký nápoj chcete mít. Stejně tak množství cukru záleží na tom, jak moc sladké pití chcete a jak moc je sladká používaná čokoláda. Pokud ji máte radši hustější, můžete přimíchat i jemně nasekané oříšky!

Nakonec vše přelijte do hrnku a případně dozdobte poctivou šlehačkou a čtverečkem čokolády.

Foto: Petr Makovička

Příprava téhle horké čokolády nezabere víc času než té instantníFoto: Petr Makovička

Domácí pečený čaj

Na 1 dávku (celkem asi 20 hrnků čaje) potřebujete: 500 g ovoce podle vaší chuti, čerstvé nebo mražené, je to jedno! Použít můžete třeba jablka, hrušky, maliny, jahody, ostružiny, mango, pomeranče… Fantazii se meze opravdu nekladou. Na 500 g ovoce (ideálně několika druhů) potřebujete ještě 600 g pískového cukru, 1/2 citronu, 1 lžičku skořice, 3–4 hřebíčky a hvězdičku nalámaného badyánu

Postup: Ovoce nakrájejte na malé kousky a smíchejte s cukrem, citronem a kořením. Množství cukru a citronu berte trochu s rezervou, sladké měkké hrušky nepotřebují tolik cukru, jako kyselé pomeranče. Promíchanou směs vložte do trouby vyhřáté na 220 stupňů (horkovzdušnou v tomto případě doporučujeme spíš nepoužívat) a pečte asi 30–40 minut, až všechno ovoce pustí šťávu.

Takto připravenou směs naskládejte do menších zavařovacích skleniček, zavřete osušeným a nemastným víčkem a otočte na 20 minut dnem nahoru – čaj tak jednoduše zakonzervujete.

Při přípravě konkrétního nápoje pak stačí kdykoli otevřít sklenku, do hrníčku si dát asi 3 lžičky a zalít horkou vodou! Otevřené skleničky uchovávejte v lednici.

Foto: Petr Makovička

Milovníci ovocných čajů, připravte si je podle svých chutí!Foto: Petr Makovička

Za nápad moc děkuji naší čtenářce Janě Burešové. Její recept na belgický nepečený dort krok za krokem najdete v tomto článku.

Čím tekutým se zahříváte vy? Děláte jen klasiky v podobě svařáku, horké griotky a grogu, nebo rádi experimentujete i s jinými nápoji?

Reklama

Související témata:

Načítám