Hlavní obsah

Utíká vám teplo okny i dveřmi? Poradíme, co s tím!

Foto: Velux

S dobře těsnícími okny má byt příjemné klimaFoto: Velux

Reklama

Zatopili jste? Máte-li v nepořádku okna, mohou nastat problémy s únikem tepla nebo s rosením oken a stěn. A tomu zamezí správné těsnění. Poradíme vám, co s tím.

Článek

Otázka řešení netěsností oken a dveří se s příchodem chladna stává velmi naléhavou. Dochází k rosení oken a k šíření plísní.

Proč se rosí okna nebo některá místa na stěnách? Jde o fyzikální jev, při kterém dochází ke kondenzaci vodních par na nejchladnějším povrchu v místnosti, což mohou být rohy místnosti, plochy na nezateplené stěně, skla oken nebo střešní okna v podkroví. Příčinou je většinou vysoká vlhkost vzduchu v místnosti a jeho nedostatečná výměna, spojená se špatně zvoleným zdrojem tepla.

V případě vysoké vzdušné vlhkosti se nejen rosí okna, ale vytváří se ideální líheň pro vývoj plísní v bytě. Chcete se o nich dozvědět více? Přečtěte si článek Plísně: Zatočte s nimi doma i na chalupě. Možná, že vás bude zajímat i tip Jak mít doma čistší a zdravější vzduch.

Foto: tesa tape

Tesamoll odolné samolepicí kartáčové lišty pod dveře chrání před průvanem, chladem a prachem. Vysoce kvalitní nylonové štětiny zaručují dokonalé těsnění. Cena okolo 189 Kč/ks (1 m x 12 mm)Foto: tesa tape

Těsnění je zásadní

Spoustu problémů vyřeší těsnění. Interiér se může lépe vytopit (a tím i sušit) a zabrání se nejen únikům tepla, ale i přisávání nadměrného dalšího vlhkého vzduchu zvenčí. Jaké těsnění se ale kam hodí? V domácích podmínkách použijte samolepicí variantu. K dispozici jsou výrobky ze silikonu, gumy nebo EPDM pryže, která je mimořádně odolná proti stárnutí, ozónu, ultrafialovým paprskům, vodě a teplu. K dostání jsou i levné molitanové pásky, ty mají životnost přibližně dva roky. Profily mají tvary písmen K, D, P a V a výšku od 2 do 12 milimetrů.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): silikonové těsnění do drážky, samolepicí gumové těsnění profil P a profil D, samolepicí těsnění pro okna s velkými mezerami od 3 mm do 7 mmFoto: Archiv firem

Co kam a jak na to

K instalaci stačí obyčejné nůžky. „Těsnění použijte na rámy, v nutných případech to jde i na křídlo okna. Lepí se po obvodu rámu na volnou drážku – ujistěte se, že plocha není nikde přerušena panty a podobně," radí Jan Dub ze společnosti Tesa tape s. r. o., která je také na trh dodává.

A jak je tomu na straně, kde jsou panty? „V tomto případě lze těsnění jednoduše přerušit a odříznout okolo pantů či jiných prvků. V rozích se těsnění lepí tak, aby na sebe navazovalo hranou. Jen tak dobře přilne k rámu," dodává Jan Dub. Těsnění nenalepujte při teplotě nižší než pět stupňů Celsia.

Foto: tesa tape

Umyjte, odmastěte a osušte rámy. Z pásu, spojeného z výroby, oddělte jeden pruh. Pak odměřte délku jednotlivých hran a odstřihněte potřebný rozměr. Postupně oddělujte krycí papír a těsnění lepte na místoFoto: tesa tape

Těsnění do drážky

K osvědčeným metodám utěsnění oken a dveří patří také těsnění, určené do frézované drážky. Šikovný kutil to zvládne sám, ale odborníci instalaci provádějí s průběžným odsáváním, takže nevznikne velký nepořádek. A jaká je cena? Jedno okno vyjde asi na 600 korun – započítává se průměrná cena 1 bm těsnění včetně montáže, která činí asi 60 korun, a doprava stojí 10 korun/kilometr.

Foto: Velux

Aby se okna nerosila, naučte se správně větrat. Otvírejte okna naplno, ale na krátkou dobuFoto: Velux

„Drážka se frézuje do první spáry mezi křídlem a rámem nebo zárubní co nejblíže místnosti, aby se zabránilo unikání tepla z místnosti, a tím i eventuálně rosení oken,“ říká Pavel Kroužil ze společnosti Apollo, která tento typ těsnění na trh dodává.

Jak jste si s těmito problémy poradili doma vy? Poraďte ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám