Hlavní obsah

Úžasné Brusinky Báry Nesvadbové

Foto: 2media.cz

Bára Nesvadbová se nebojí muže kritizovatFoto: 2media.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatelka a novinářka Barbara Nesvadbová vydala svou novou knihu! Sbírka povídek, glos a fejetonů s názvem Brusinky je nabitá vtipem, ironií a občas i jízlivou škodolibostí. Bára se na svět dokáže dívat s obrovským nadhledem a muže rozhodně nešetří. Je feministka. No a?

Článek

Nová kniha Barbary Nesvadbové s názvem Brusinky se již několik dní drží na předním místě v žebříčku nejprodávanější beletrie v ČR. V pořadí je to její čtvrtá kniha. Barbara se narodila v roce 1975 do rodiny dvou lékařů. Otec Josef se později stal úspěšným českým spisovatel sci-fi literatury. Její literární prvotinou bylo dílko Řízkaři, pak ještě následovaly knihy Bestiář (podle které byl natočen stejnojmenný film Ireny Pavláskové) a Život nanečisto. Její současný život se točí kolem časopisu Harper´s Bazaar, v jehož čele stojí jako šéfredaktorka, a také kolem dcery Bibiany. A ostatně i kolem mužů, i když o nich své dceři s nadsázkou tvrdí, že vlastně neexistují.

O čem tedy Brusinky jsou? O životních postřezích, zábavě. O tom, jaké bizarní a absurdní situace nám život přináší. O ženách, které touží po mužské přítomnosti. O mužích, protože jsou ješitní a vlastně (ne)postradatelní. O kamarádkách. A hlavně o vztazích a rodičovství. Potenciální tatínci přicházejí a odcházejí, každý je jiný, každý něčím zvláštní a každý má chyby (no prostě muži). Nezapomíná ani na sex. Ne, ne, ne. Nepíše o tom, jak ho vnímají pánové, ale jak to vidíme my, ženy. Prostě o nás!

Foto: 2media.cz

Brusinky jsou jednou z nejprodávanějších knihFoto: 2media.cz

Publikace je navíc doplněna zábavnými kresbami s podtitulem „Muži jsou hračky", které pocházejí z dílny Miša Dúhy.

Ručím vám za to, že ve vás čtení místy vyvolá až nespoutaný smích. Bára píše čtivě a žensky. Je jízlivá, pragmatická, emotivní a přitom až neskutečně pravdivá. Brusinky vám určitě zachutnají! A tady je od nás malá ochutnávka:

„Ženy postupně vytlačují muže z hospod. Takový titulek jsem našla v jednom celostátním deníku.

Otázka číslo jedna zní: Jak je vytlačují?? Jestli svojí převahou, odvahou, či přesilou... Kolem čtvrté je kuchař jediný chlap v lokále, tvrdí majitel ostravské restaurace. Tento fenomén je prý dán rostoucí emancipací. To jako že už se nebojíme. Nebojíme se jít někam samy. Dokonce si můžeme na veřejnosti i zapálit. A sedět na baru, aniž by si nás někdo chtěl koupit. Prostě výhra. (...)

Kam je vytlačují? Nedokážu si představit, že za dalších pár let, až budou definitivně vytlačeni, budu muže pozorovat, jak zalézají na parkové lavičky, nebo do soukromí a pod záminkou společného zavařování meruněk si tiše šuškají s kamarádem, kolik snědli včera večer nugátových bonbonů.“

Barbara Nesvadbová: Brusinky Vydalo nakladatelství Brána 216 stran, 249 Kč

Reklama

Související témata:

Načítám