Hlavní obsah

Úžasné koktejly, které zvládnete i doma!

Foto: mixnito.cz

Míchané nápoje k létu jednoznačně patříFoto: mixnito.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je v plném proudu a k němu neodmyslitelně patří také různé míchané nápoje. Že nevíte, jak je správně připravit? A že jsou jednotlivé ingredience příliš drahé? To všechno je omyl! Naučíme vás, jak je zvládnout lehce a bez nákupu speciálního nádobí nebo drahých dochucovadel!

Článek

Mojito je klasika, která nezklame a po níž většina lidí sáhne jako po prvním míchaném nápoji. Naučte se s námi připravit nejen mojito, ale i další vášnivé letní drinky!

Chystáte večírek? Vyzkoušejte také naše originální jednohubky!

Mojito

Potřebujete: 5 cl bílého karibského rumu (Havana, Bacardi), 1 dl sody, 2 lžičky třtinového cukru, šťávu z poloviny limetky, lístky ze 2 snítek máty, 5 kostek ledu.

Foto: Thinkstock

Mojito patří k legendárním míchaným drinkůmFoto: Thinkstock

Postup: Tohle je návod, jak si nachystat pravé kubánské mojito, jak jej tam pil i Ernest Hemingway! Do nachlazené sklenice vhoďte dvě čajové lžičky třtinového cukru, přidejte šťávu z limetky, doplňte lístky máty a vše zalijte sodou. Mátu rozdrťte drtítkem (dobře poslouží i vařečka :-)), aby se uvolnila její chuť a vůně. Pak je na řadě tříletá Havana, 5 kostek ledu a brčko, kterým hotové mojito lehce promícháte. Místo tříleté Havany můžete použít i jiný bílý třtinový rum, ale pozor na kvalitu, ta chuť ovlivňuje nejvíc a šetřit se nevyplatí ani na třtinovém cukru.

Sezonně můžete mojito doplnit kousky jahod nebo pomerančovou šťávou a sektem.

Cuba libre

Potřebujete: 5 cl bílého karibského rumu, 1,5 dl koly, 1/2 limetky a 5 kostek ledu.

Foto: Thinkstock

Nejjednodušší drink, a nejenom proto oblíbenýFoto: Thinkstock

Postup: Ne nadarmo je cuba libre jeden z nejoblíbenějších kubánských koktejlů na světě. Jeho příprava je totiž hříšně jednoduchá! Do nachlazené vysoké sklenky naplněné ledem nalijte kolu, přidejte velkého panáka bílého rumu a nakonec do sklenice vymáčkněte a vhoďte na měsíčky nakrájenou půlku limetky. Hotovo!

Jahody na pláži

Potřebujete: 15 cl Malibu, šťávu z 1/2 limetky, asi 10 jahod, 10 kostek ledu.

Foto: mixnito.cz

Zapomeňte na sex on the beach, teď letí jahodyFoto: mixnito.cz

Tip:Pokud nemáte šejkr, nachystejte si zavařovací sklenici s víčkem na drátek, kterou vidíte na fotografiích. „Tenhle nápad se zrodil z lenosti. Proč mít doma většinu roku zaprášený a zbytečně drahý šejkr, když zavařovačka stojí 40 korun a dá se použít i na leccos jiného?“ Vysvětluje princip přípravy míchaných drinků doma Dan Syrový z mixnito.cz.

Postup: Nemáte rádi Malibu, protože je příliš sladké? S tímhle koktejlem pochopíte, že patří k tomu nejlepšímu, co můžete na zahradní party koupit! Do sklenice nebo šejkru vhoďte pokrájené omyté jahody, zalijte je 3 panáky Malibu a trochou limetové šťávy a drtítkem (dřevěné koupíte za 20 korun v domácích potřebách) nebo vařečkou je nadrťte. Sklenici dosypte nadrceným ledem, zavařovačku (šejkr) zavřete, protřepejte a můžete podávat, klidně i přímo v zavařovací sklenici!

Tip: Led nadrtíte jednoduše v mixéru nebo jej zabalte do utěrky a nadrťte jej paličkou na maso.

Mako

Potřebujete: 10 cl hruškové vodky (například Absolut), 10 kuliček hroznového vína, 2–3 snítky čerstvého tymiánu, 1 snítku máty, 10 kostek ledu.

Foto: mixnito.cz

Ano, je tam víno... ale v kuličkách, a to s vodkou neublížíFoto: mixnito.cz

Postup: Hrst kuliček bílého hroznového vína zalijte vodkou, přidejte tymián a mátu a podrťte na dně zavařovací sklenice nebo šejkru. Přidejte drcený led, sklenici zavřete a protřepejte. Přidejte brčko a další skvělý koktejl je na světě!

Gin Tonic

Potřebujete: 5 cl dobrého ginu (Beefeater, Gordon's), 1,5 dl kvalitního toniku (Schweppes, River), 100 g salátové okurky, 5 kostek ledu.

Foto: Thinkstock

Do GinTonicu nemusíte dávat jen citron, zkuste okurku nebo jiná dochucovadlaFoto: Thinkstock

Postup: Že na „gintoniku“ nic není? Zkuste jej vylepšit o nějakou zeleninovou nebo ovocnou ingredienci, a uvidíte, že přátele okouzlíte i takovouto klasikou! Nachlazenou vysokou sklenici naplňte kostkami ledu, přilijte tonic a panáka ginu a vše promíchejte koktejlovou lžičkou a brčkem. Nakonec do koktejlu vložte silný plátek salátové okurky, pár malin či ostružin nebo třeba stonek řapíkatého celeru. Uvidíte, že to stojí za to!

Beehoney

Potřebujete: 1 dl dobrého ginu (abyste dostáli jménu koktejlu, tak nejlépe Beefeateru :-)), 1/2 limetky, 10 ostružin, 2 snítky máty, 2 lžičky medu a 10 kostek ledu.

Foto: mixnito.cz

Lesní plody, gin, trocha ledu, a zázrak je na světěFoto: mixnito.cz

Postup: Kombinace medu, ostružin, máty a ginu je stejně jako neobvyklá i osvěžující. Do zavařovací sklenice nebo šejkru vložte ostružiny, med, půlku nakrájené limetky, mátu a dva panáky ginu. Vše pomocí drtítka (nebo vařečky :-)) lehce podrťte, aby se uvolnila chuť ovoce a máty, přidejte nadrcený led a mixněte to v zavřené sklenici. Pokud chcete, aby koktejl zazářil i vzhledem, dozdobte jej čerstvými ostružinami i navrch.

Jameson Ginger

Potřebujete: 5 cl irské whiskey (například Jameson, Tullamore Dew), šťávu z 1/3 limetky, 1,5 dl zázvorové limonády (ginger tonic, Canada Dry), 2 plátky čerstvého zázvoru a 5 kostek ledu.

Foto: mixnito.cz

Silnější drink pro večery s dlouhými stínyFoto: mixnito.cz

Postup: Tenhle drink je spíš pro pány, osobně jej ale doporučuji i milovnicím silnějšího pití! Do nachlazené vysoké sklenice vhoďte kostky ledu, vymačkejte šťávu z 1/3 limetky, přidejte panáka whiskey a vše dolijte zázvorovou limonádou. Nakonec přidejte 2 plátky zázvoru, zapíchněte brčko a vše je připraveno. Tenhle nápoj je prostě úžasně jednoduchý!

Eden

Potřebujete: 1 dl vanilkové vodky (například Absolut Vanilia), 1 dl sody, 2 snítky bazalky, 1 limetku, 2 lžičky třtinového cukru a 10 kostek ledu.

Foto: mixnito.cz

S tímto koktejlem se budete cítit jako v ráji, pokud vám tedy chutná vanilkaFoto: mixnito.cz

Postup: Už název Eden, tedy ráj, jasně napovídá, jak moc dobrý tenhle koktejl je! Do zavařovací sklenice nebo šejkru vhoďte nakrájenou limetku, lístky bazalky a oboje podrťte. Přidejte dva panáky vanilkové vodky a sklenici do 3/4 naplňte drceným ledem. Sklenici zavřete, protřepejte a dolijte sodou a servírujte s brčkem. A když neseženete vanilkovou vodku? Použijte vodku bez příchuti a místo třtinového cukru použijte cukr vanilkový! A aby koktejl byl opravdu „rajský“, dozdobte ho kouskem kvalitní čokolády (s obsahem kakaa aspoň 70 %) a květinkou.

A na závěr dvě lahůdky bez alkoholu!

I love mattoni

Potřebujete: 1,2 dl minerální vody, 5 cl ananasového džusu, 3 cl jahodového pyré nebo džusu, 2 cl pomerančového sirupu, 1 cl vanilkového sirupu nebo 5 kapek vanilkové tresti (koupíte běžně v obchodech).

Foto: Mattoni

Jeden nealkoholický nejen pro těhotné a řidičeFoto: Mattoni

Postup: Do šejkru nebo zavařovací sklenice nalijte všechny suroviny – minerálku, ananasový džus, jahodové pyré, pomerančový a vanilkový sirup nebo tresť. Sklenici či šejkr uzavřete, důkladně protřepejte a můžete podávat ve vysokých nachlazených skelnicích. Jako ozdoba se hodí kousek pomeranče, zelené a červené jablko a máta.

Shudder

Potřebujete: 1 dl minerální vody s příchutí grapefruit, 2 cl jogurtu s příchutí mango a (nebo) broskev, 4 cl jahodového sirupu, 3 malé kousky celeru a 5 cl ananasového sirupu.

Foto: Mattoni

Alkohol za volant prostě nepatří, ani v létěFoto: Mattoni

Postup: Do šejkru nebo zavařovací sklenky vložte led. Přidejte jogurt jahodový a ananasový sirup a kousky celeru. Šejkr (sklenici) zavřete a vše důkladně protřepejte. Koktejl nalijte do vysoké nachlazené sklenky a dolijte grapefruitovou minerálkou. Na dochucení se hodí i dvě kapky balsamika! Sklenkám na ozdobu bude slušet zelené jablko, ředkev, angrešt nebo mango.

Máte rádi míchané koktejly? Děláte si je sami doma, nebo radši vyrazíte do baru?

Reklama

Související témata:

Načítám