Hlavní obsah

Užijte si léto bez pocení! Pomohou bylinky i botox

Foto: Just dance, Shutterstock.com

Foto: Just dance, Shutterstock.com

Reklama

S létem přijdou ještě vyšší teploty než teď a s nimi i problém nadměrného pocení, které umí pěkně znepříjemnit život i ovlivnit sebevědomí. Víte ale, že se ho můžete jednoduše zbavit? Poradíme, jak na věc.

Článek

Konečně si užíváte letních teplot, ale běda, když jedete přeplněným MHD. V tu ránu máte propocené podpaží, a navíc sami sobě nevoníte. Na tohle jsou deodoranty, antiperspiranty i parfémy krátké. Nemusíte však propadat panice, zjistili jsme, jak se dá pocení zbavit pomocí koupelí nebo díky aplikaci botulotoxinu.

Ale aby bylo jasno, úplně se ho zbavit nelze. Pocení je pro tělo důležité kvůli termoregulaci, neboť se díky němu nepřehřívá. Kdy je tedy zdravé a kdy je známkou nemoci, můžete poznat podle jistých příznaků. Dnes bude bude řeč o zmírnění či odstranění pocení jen v určitých částech těla, především podpaží, které trápí ženy i muže ze všeho nejvíce.

Proč se tak potíme

Zvýšené pocení (hyperhidróza) má víc důvodů. Na vině může být obezita, stres, strach či jisté napětí, ale také větší konzumace kofeinu, alkoholu a nikotinu, ba dokonce špatná životospráva. Jindy může být příčinou onemocnění. Nadměrné pocení často souvisí třeba s cukrovkou, poukazuje na problémy se štítnou žlázou anebo se objevuje při neurologických typech onemocnění.

„Tento problém je nejen tělesně obtěžující, ale často dotyčného společensky hendikepuje, ať už se jedná o podání upocené ruky, obavy z mokrých kruhů na košili nebo rizika zápachu. Nejedná se častokrát o reakci na teplo, ale o hyperaktivitu nervového systému,“ vysvětluje dermatolog MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Stále více mužů řeší pocení v podpaží botulotoxinemFoto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Pomohou i koupele

Zakoupení účinnějšího antiperspirantu, který pocení omezuje, je prvním krokem. Ten můžete podpořit i bylinnými koupelemi. „K omezení pocení vřele doporučuji koupele ve slabém odvaru z dubové kůry nebo slabě růžovém roztoku hypermanganu či roztoku octanu a vínanu hlinitého, který se ředí teplou vodou v poměru 1 : 15 až 1 : 30,“ uvádí MUDr. Katarína Třísková, korektivní dermatoložka z Medicom Clinic, s tím, že vše je k dostání v lékárnách. Tam zakoupíte rovněž některé léky, například Plegomazin či Prothazin, které pocení dokážou zmírnit.

Bylinky proti pocení

Vsadit můžete i na odvar ze šalvěje: „K pití je nutné šalvěj převařit minimálně dvě minuty, kvůli obsahu neurotoxinu thujonu,“ vysvětluje fytoterapeutka Monika Poledníková. Thujon obsahuje například dříve zakázaný absint. Množství neurotoxinu je v něm však tak nízké, že je neškodné. „V žádném případě šalvěj neužívejte dlouhodobě, pouze při potížích a maximálně 14 dní v kuse.“ Bylinka je také nevhodná pro kojící ženy, protože zastavuje laktaci.

Na pocení nohou je skvělá přeslička rolní: „U přesličky pozor na záměnu při sběru, přeslička rolní ano, přeslička bahenní je jedovatá,“ varuje Monika Poledníková. Doporučuje si z této byliny vyrobit tinkturu a užívat ji zevně. „Nohy se omyjí, osuší a pak se vtírá přesličková tinktura do nohou.“

Botox proti pocení

Jednou z možností, jak pocení výrazně eliminovat, představuje i látka botulotoxin zvaná zkráceně botox, kterou nejspíše znáte jako prostředek ke zmírnění mimických vrásek. V tomto případě se však využívá především v oblasti podpaží, dlaní, plosek nohou a čela, což jsou ty největší plochy, kde se potíme. A cena? Za omezení pocení dlaní a podpaží botulotoxinem zaplatíte maximálně 15 000 Kč, plosky nohou vás vyjdou maximálně na 17 000 Kč, záleží na tom, kolik vpichů budete potřebovat.

  • Na vině pocení může být samozřejmě i menopauza, která přichází u žen většinou po padesátce. Neznamená to však, že musíte okamžitě běžet k doktorům na injekce do podpaží a chodidel. Někdy stačí jen pár bylinek a vše se může lépe srovnat. To už si však přečtěte v našem předchozím článku: Bylinky, které ochlazují.
Foto: dimid_86, Shutterstock.com

Malé vpichy nebolí a účinek se dostaví během pár dnůFoto: dimid_86, Shutterstock.com

„Botulotoxin aplikujeme drobnými vpichy přímo do podkoží v oblasti s nadměrným pocením. Látka pak zabraňuje převodu vzruchů z určitého typu nervových vláken na sval nebo potní žlázy. Už tři dny po aplikaci pak klienti cítí obrovskou úlevu a pocení se snižuje na naprosté minimum, až se v dané oblasti potit úplně přestanou,“ vysvětluje dermatolog MUDr. Jan Říčař, Ph.D. z pražské kliniky Laser Esthetic a dodává, že aplikace takzvaného botoxu je navíc nesmírně rychlá, bezpečná a bezbolestná. Dokáže prý přinést úlevu od pocení po dobu půl roku až jeden rok. „Tělo si dokáže poradit s ochlazováním organismu pocením na jiných částech těla a v případě aplikace zmíněného botolutoxinu se jedná o dávky, které nejsou pro organismus toxické, “ dodává na závěr MUDr. Jan Kučera.

Nadměrné pocení

  • Příčiny: hyperhidróza, vysoká teplota, stres, obezita, léky, hormonální změny, nemoci štítné žlázy, nádorová onemocnění, roztroušená skleróza, cukrovka, abstinenční stavy.
  • Jak si pomoci sám: U hyperhidrózy pomůže úprava stravy, pravidelné sprchování, častá výměna oblečení, používání funkčních materiálů a antiperspirantů, lékař může předepsat léky blokující tvorbu potu, pomoci mohou i injekce botulotoxinu.
  • Kdy jít k lékaři: Pokud vám pocení způsobuje potíže v životě nebo si nejste jisti příčinou, konzultujte ho s lékařem.

Reklama

Související témata:

Načítám