Hlavní obsah

Vady očí u dětí? Poznejte je včas!

Foto: Thinkstock

Oční vady se mohou projevit už u miminkaFoto: Thinkstock

Reklama

Máte pocit, že vaše miminko špatně vidí? Příliš slzí, oči mají podezřelou barvu, nereaguje dostatečně na podněty či podivně stáčí očička? Možná se jen zbytečně plašíte, ale přesto raději vyhledejte odborníky. Oční lékaři dokážou velmi přesně vyšetřit i ta nejmenší miminka a především ve většině případů umí pomoci. Ale je potřeba oční vadu objevit včas…

Článek

Dnešní medicína toho umí už vážně hodně. Brzy po narození miminka dokážou lékaři objevit i závažné vrozené oční vady, a to díky screeningovému programu, který je zavedený v porodnicích v celé republice. Tento program vypracovali odborníci na Oční klinice FN v Motole a miminkům a jejich rodičům pomáhá už několik let. „Princip vyšetření je poměrně jednoduchý. Po porodu dětský lékař prosvítí očička novorozence oftalmoskopem a podle vyvolaného reflexu zjistí, zda jsou optická media očí volná, bez překážek nebo patologií,“ vysvětluje primář Oční kliniky dětí a dospělých FN v Motole Milan Odehnal. Díky tomu se dá například včas zjistit vrozený šedý zákal, který je možné operovat již několik měsíců po porodu. A rychlost zákroku má v tomto případě značný vliv na budoucí rozvoj zrakových funkcí dítěte.

Vadu nejlépe odhalí rodiče

Řada onemocnění a vad očí ale vzniká u dětí až v pozdějším věku. Mohou si jich všimnout pediatři při pravidelných povinných prohlídkách, ale především rodiče, kteří jsou s dítětem v neustálém kontaktu. „Mohou například pozorovat, že dítě již brzy po porodu šilhá, tedy stáčí jedno nebo obě oči k nosánku, nebo naopak zevně,“ popisuje primář Milan Odehnal. Zvětšení nebo zešednutí jednoho či obou očí může značit zelený zákal. Šedý zákal či nitrooční nádor pak může signalizovat šedavé zabarvení nebo lesk v zorničce oka. „Bez povšimnutí se nemá nechat ani trvalé slzení jednoho oka, které může být příznakem vrozeného zúžení slzných cest. K dalším příznakům tohoto problému patří opakované záněty spojivek jednoho oka,“ vyjmenovává Odehnal.

Varovným příznakem jsou podle něj i viditelné kmitavé pohyby očí nebo bloudivé pohyby očí. „I novorozenec již několik týdnů po porodu reaguje na nabízené hračky, alespoň na chvilku se na ně oběma očima upřeně podívá, případně je sleduje,“ upřesňuje primář.

Foto: Thinkstock

Některé problémy s očima vyřeší brýleFoto: Thinkstock

Máte podezření? Spěchejte k odborníkům

Pokud máte i sebemenší podezření, že s očima vašeho dítěte není něco v pořádku, vyhledejte odbornou pomoc. Nikdy nečekejte na nějaký vývoj či zhoršení a vydejte se k očnímu lékaři. „I malé miminko lze dobře vyšetřit. Lékař udělá několik testů, ale především vyloučí vyšetřením závažné anatomické vady, které dítěti znemožňují normální vidění,“ říká primář Milan Odehnal.

A co když vaše dítě skutečně nějakou oční vadou trpí? Ve většině případů umí lékaři velmi dobře pomoci. Někdy problém vyřeší brýle nebo třeba jen léky, jinde je potřeba přikročit k operaci. Spoustu vad lze ale odoperovat během několika prvních měsíců života dítěte, takže v následném objevování světa ho již nemusí nic brzdit.

Jednoduše řečeno, dnešní medicína si dokáže poradit s lecčím a dětská očička nejsou výjimkou. Proto nevěšte hlavu, i když vaše dítko nemá zrak zrovna jako ostříž.

Reklama

Související témata:

Načítám