Hlavní obsah

Vánoce: Letos barvami opravdu překvapí!

Foto: Thinkstock

A jaké budou Vánoce letos u vás?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodíte kolem výloh a zavíráte oči, protože ještě nechcete podlehnout vánočnímu šílenství? Užijte si to, zbývá vám posledních pár dnů. Příští týden začíná advent a sváteční výzdoby bude všude plno. Víte, do jakých barev ji doma letos ladit, chcete-li být in?

Článek

Také Vánoce mají svůj veletrh, jmenuje se Christmasworld, a už v lednu na něm byly prezentovány barvy, materiály a ozdoby, které budou vládnout letošnímu roku. „Čtyři trendy, které předpovídáme pro nadcházející sezonu, jsou stejně rozmanité a rozdílné, jako je příroda všestranná a krásná,“ říká Claudia Herke, designérka studia bora.herke, které se na veletrhu ve Frankfurtu na Mohanem prezentovalo, a pokračuje: „Jedno však mají společné: přírodní materiály, inspiraci různými kulturami a upřednostňování domácí výroby."

Vánoční výzdobě tak opět dominují přírodní materiály, jako je mech, dřevo, větvičky, ale i barevné ozdoby. „Do módy se znovu vrací červená a bílá, ale rozhodně nečekejte, že by je doplnila například zlatá, stříbrná či zelená jako v minulosti, třetí barvou je letos překvapivě modrá," říká Martina Krátká z dobříšského květinářství Letizia.

Podívejte se, který z trendů vám  bude letos nejvíce sedět...

Trend 1: exotika a barevnost

Tato móda potěší milovníky barev. Je totiž založena na kombinaci pestrých odstínů od karmínové a bordó až po citronově zelenou a petrolejovou. Bude vyhovovat i těm, kteří nutně nemusejí mít na Vánoce kolem sebe anděly a hvězdy, protože ke zdobení využívá i motivy květů, etnické a africké vzory. Klasické skleněné ozdobynahrazují modely zdobené africkými paličkovacími či pletacími  technikami.

Foto: Christmasworld

Trend pro ty, co si chtějí svátky užít: barevnost a pestrostFoto: Christmasworld

Aby toho nebylo málo a byt nevypadal nudně, to vše ještě doplňují drahokamy, perly, flitry a saténové stuhy.

Foto: Christmasworld

Modrá, fialová a olivová - netradiční, ale zajímavá kombinaceFoto: Christmasworld

Trend 2: příjemné odstíny a starý šarm

Druhý styl bude pro mnohé zřejmě příjemnější a přijatelnější, neboť si pohrává s šarmem a nostalgií z poloviny minulého století. Také barvy jsou více „sváteční" a najdete mezi nimi citronovou, bleděmodrou, lososovou, anýzovou a bílou. Současný nádech mu dává výrazná červená a tmavomodrá. A i dekorace se vracejí ke klasice – stuhy a ubrousky zdobí kostky, pruhy a květinové vzory. S nimi krásně ladí smalt, sklo a porcelán, šňůrky a krajky, síťovina a satén.

Foto: Christmasworl

Pro ty, co milují klasiku, jsou určené tradiční barvy i materályFoto: Christmasworl

Foto: Christmasworld

Bílá a krémová působí na stromku velmi elegantněFoto: Christmasworld

Trend 3:  hledejte ho na půdě!

Pokud byste si chtěli výzdobu interiéru sladit do tohoto trendu, nechoďte pro věci do květinářství, ale k babičce do komory nebo na půdu! Preferuje totiž vše, co vypadá jako použité a staré. Z materiálů se pak patina nejlépe projevuje na kameni, hlíně, kamenině a mědi, ale také stromové kůře, hrubé pletenině a paličkovaných materiálech.

Foto: Christmasworld

Tip pro milovnice ručních prací: pletený adventní věnecFoto: Christmasworld

Foto: Christmasworld

Zajímavé kombinace dosáhnete i střídáním lesklých a matných povrchůFoto: Christmasworld

To vše ještě podporují zvolené barvy – mořská zelená, námořnická modrá, okrová, rezavá a šedivá.

Foto: Christmasworld

K Vánocům třpyt patříFoto: Christmasworld

Trend 4: jednoduchost a minimalismus

Stále jste si nevybrali, protože vám na Vánocích vadí právě ta zdobnost a  načančanost? Designéři vás vyslyšeli a jako čtvrtý trend zvolili jednoduchost a minimalismus. Ideální pro něj jsou tlumené šedivé a hnědé barvy, které doplňuje maximálně něžně růžová či sytě žlutá.

Foto: Christmasworld

Vánoční dekorace lze zvládnout i v jednoduchém a minimalistickém styluFoto: Christmasworld

Aby výzdoba nevypadala nudně, pohrává si s kombinací lesku a matu, kdy  hladké a vyleštěné povrchy kontrastují s hrubými látkami, jako jsou například tvíd, juta a manšestr. Do popředí vystupují výrazné detaily, jako například výrazně stehy a prošití mašlí, hrubé a jemné materiály a podobně.

Foto: Christmasworld

Střídání jemných a hrubých povrchů může působit okouzlujícím dojmemFoto: Christmasworld

A jaké budou letos Vánoce u vás?

Reklama

Načítám