Hlavní obsah

Vánoční cukroví: Milujete ořechy? Zkuste tyhle tři recepty!

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Reklama

Vánoce krom jiného určitě chutnají po ořeších. Proto jsme pro vás připravili tři skvostné tipy na nejlepší ořechové cukroví všeho druhu! Dáte přednost pusinkám, zdravé verzi, nebo slepované klasice?

Článek

Říká se, že cukroví by se mělo začít péct od druhé poloviny listopadu, nejdéle začátkem prosince. Co takhle vrhnout se v neděli s rodinou do kuchyně a společně se pustit do pečení vánočních dobrot? Užijete si spoustu zábavy a ještě budete mít hotovo včas! Začít můžete perníčky, nebo se rovnou pustit do dnešních tipů. A jaké to jsou? Ořechové pusinky, které máte hotové raz dva, zdravé mini sušenky pro ty, kteří si chtějí udržet štíhlou linii i přes Vánoce, a nakonec klasické slepované cukroví s krémem!

Ořechové pusinky

Na 2 plechy potřebujete: 6–8 bílků podle velikosti vejce, 100 g vlašských ořechů, 6 lžic moučkového cukru, sůl, pečicí papír

Foto: Mona Martinů

Aby pusinky vypadaly slavnostněji, můžete je dát do papírových košíčků s vánočním motivemFoto: Mona Martinů

Postup: Recept je velice jednoduchý, zvládne ho i malé dítě. Bílky dejte do dokonale čisté a suché misky, přidejte k nim špetku soli a vyšlehejte opravdu pevný sníh. Vlašské ořechy dejte do mixéru, rozmixujte je najemno a spolu s cukrem opatrně vmíchejte do sněhu. Pak pomocí cukrářského pytlíku nebo lžiček tvořte pusinky, které zvolna pečte na 120 °C asi 15–20 minut na plechu s pečicím papírem. Jsou krásně křehké a ořechová chuť v nich luxusně vynikne!

Celozrnné sušenky s ořechy a jablky

Na 2 plechy potřebujete: 250 g celozrnné mouky, 100 g ořechů, 100 g libovolných semínek (výborná jsou slunečnicová), 1 velké jablko, 4 lžíce medu, 4 lžíce olivového oleje, 4 bílky, sůl, pečicí papír

Foto: Mona Martinů

Křehké celozrnné sušenky potěší milovníky zdravého životního styluFoto: Mona Martinů

Postup: Bílky nejdříve se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu. V mixéru co nejjemněji rozmixujte semínka a ořechy, přidejte k nim najemno nastrouhané jablko, med a olej a promíchejte. Pak vmíchejte celozrnnou mouku a opatrně přidávejte vyšlehaný sníh. Navlhčenou lžičkou tvořte hrudky, které skládejte vedle sebe na plech s pečicím papírem. Pečte na 170 °C asi 15 minut.

Slepované cukroví s náplní

Na 4 plechy potřebujete: 300 g polohrubé mouky, 90 g cukru moučka, 200 g másla, 2 lžíce kakaa, 200 g ořechů, moučkový cukr na posypání, pečicí papír

Foto: Mona Martinů

Slepované cukroví se rozplývá na jazyku, naplnit ho můžete klidně i marmeládou nebo lískooříškovou pomazánkouFoto: Mona Martinů

Postup: Ořechy rozmixujte najemno. Přidejte k nim mouku, cukr a kakao a vpracujte změklé máslo (můžete ho nahradit i tukem na pečení). Těsto propracovávejte co nejdůkladněji, aby se krásně spojilo. Pak ho zabalte do potravinové fólie nebo sáčku a dejte minimálně na hodinu odpočinout do lednice (ideálně však přes noc).

Když je těsto odpočaté, nechte ho při pokojové teplotě trochu změknout. Pak buď těsto vtlačujte do ořechových formiček, nebo ho dejte do cukrářského sáčku (jde to trochu ztuha, pokud si chcete ulehčit práci, použijte strojek na cukroví) a na plech s pečicím papírem tvořte slzičky. Pečte při 170 °C 12–15 minut. Hotové cukroví nechte odpočívat a asi týden před Vánoci ho slepte náplní podle vaší chuti. My jsme použili tu z tohoto článku, vyzkoušet ale můžete i čokoládovou náplň. Nakonec cukroví pocukrujte a můžete začít mlsat!

Jaké ořechové cukroví pečete doma vy? 

Reklama

Načítám