Hlavní obsah

Vánoční cukroví, po kterém nepřiberete!

Foto: Marie Bartošová

Trojice čtenářek zhubla a plánuje jak nenabrat kila přes svátkyFoto: Marie Bartošová

Reklama

Aktualizováno

Že byste se také chtěly po svátcích vejít zpět do svého oblečení? Co tedy můžete udělat, pokud nechcete přibrat? Máme pro vás tipy na dietní cukroví!

Článek

I trojice čtenářek, které už 8 týdnů sledujete, jak hubnou, přemýšlí, jak se na svátky připravit. Dana to bere jako zatěžkávací zkoušku. „Chystám se, že vlastní cukroví budu péct tak trochu netradičně – a pokusím se aspoň trochu zdravě.“ A Radka? Ta se rozhodla letos nepéct vůbec. „Přítel je spíš na řízky než na sladké, takže konzumace by byla jen na mně, a to nemůžu dopustit!“ Elen si trochu cukroví od maminky dopřeje, ale hodlá jej prý vyběhat na hřišti.

Pro Danu, ale hlavně také pro všechny z vás, co si chcete cukroví dopřát, ale rády byste ušetřily kalorie či si dopřály jeho zdravou podobu, jsme spolu s výživovými poradkyněmi Ladou Noskovou z Diet Plan a Ivou Veselou z Holmes Place připravily pár rad a receptů.

Máslová kolečka

  • 300 g ovesné vločky
  • hrstka semínek (sezamová, dýňová, slunečnicová)
  • hrstka nesířených rozinek
  • 2 polévkové lžíce kokosu + trocha na posypání
  • 1 polévková lžíce sušená syrovátka
  • 1 polévková lžíce pšeničné klíčky
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce Vajahit (rostlinná náhrada vajec)
  • 30 g másla
  • 3 polévkové lžíce Zajíc Vanilla extra protein (sušené sójové mléko)
  • med dle chuti (nemusí být moc, rozinky předem namočené ve vodě také těsto nasladí)
  • vinný kámen (kypřidlo bez fosfátů)
Foto: isifa

Jste-li na dietě, věřte, že vám budou chutnat!Foto: isifa

Postup:Všechny ingredience smíchejte dohromady a přilejte 0,4-0,5 litru vody. Nechte vločky vodu nasát, přidejte vinný kámen a v mírně tekuté konzistenci vylijte na nepřilnavý plech. Plech lehce posypte kokosem na ozdobu a pečte 30 až 35 minut na 180 až 200 stupňů dozlatova.

Kakaové cookies s kokosem

  • 2 šálky pohankové mouky (lze ½ na ½ s celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou)
  • 4 lžíce medu
  • ¼ šálku kvalitního slunečnicového nebo sezamového oleje
  • 2–3 polévkové lžíce kokosu
  • ¾ šálku sójového mléka
  • 2 polévkové lžíce odtučněného kakaového prášku
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku (bez fosfátu)
  • ½ šálku nasekaných vlašských ořechů, rozinek, kokosu, datlí…

Postup: Všechny suroviny zpracujte do „těstové“ konzistence. Pokud je těsto mírně lepivé, není to na škodu, sušenky se upečou také dobře. Na plech položte pečicí papír, vytvořte z těsta placičky (doporučuji navlhčit si ruce, pokud těsto bude lepit) a nechejte péct v troubě asi 10 minut.

TIP: Těsto můžete zpracovat do menších placiček, do nich udělat širší důlek a naplnit trochou rybízové marmelády.

Müsli placičky s medem

  • 3 hrnky vloček
  • ½ hrnku mouky (žitné, špaldové)
  • 100 g rozpuštěného vychlazeného másla (ne horkého)
  • 1/3 hrnku medu
  • 1 vejce
  • džem bez přídavku cukru
Foto: isifa

Nevypadají zle, viďte?Foto: isifa

Postup:Do mísy nasypte mouku a vločky. Ušlehejte spolu máslo, med a vejce. Přidejte směs z másla do mísy s moukou a vločkami a dobře zpracujte. Předehřejte troubu na 170°C, připravte si plech, na něj dejte pečící papír. Lžící tvořte na plechu hrudky – uprostřed udělejte důlek, do něhož dejte trochu džemu. Pečte asi 10 minut, aby měly placičky zlatavou barvu. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout.

Tip: Kdo má rád kokos, skořici, ořechy a podobně, může přidat trošku do těsta.

Celozrnné slepované cukroví

  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 50 g datlového sirupu
  • 100g másla + 100g Flory ligh)
  • 1 žloutek
  • špetka skořice
  • marmeláda bez přídavku cukru

Postup: Mouku prosejte, přidejte skořici a promíchejte. Přidejte změklé máslo, sirup a žloutek – udělejte tuhé těsto, dejte uležet na 2 hodiny do lednice. Těsto vyválejte a vykrajujte různé tvary. Pečte v troubě na 180°C asi 10 minut. Upečené cukroví slepujte marmeládou.

Zda tyto recepty vyzkoušíte, či zůstanete věrni klasice, je jen na vás… ale jestli je zkusíte, těšíme se v diskuzi na vaše reakce, protože budete mile překvapeni. Je to totiž opravdu dobré!

Reklama

Načítám