Hlavní obsah

Měkké linecké cukroví

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Jen se po něm zaprášiloFoto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Reklama

Jak jsem obstál v souboji s tradičním lineckým? No, nebylo to snadné, ale nakonec se dílo podařilo! Vyzkoušel jsem recept po svojí babičce, která linecké pekla každé Vánoce. Zachutná „to její“ i vám? Jaký recept je nejlepší, aby bylo linecké cukroví měkké hned?

Článek

Každý, kdo o mém dnešním vánočním výtvoru čte, určitě linecká slepovaná kolečka zná. A udělat něco, co všichni znají, tak, aby nad tím neohrnovali nos, není jen tak.

Možná to bylo i tím, že jsem linecké neslepoval klasickou směsí, ale domácí rybízovou marmeládou, kterou jsem poctivě v létě připravil v domácí pekárně (přečíst si o tom můžete tady). Jestli vás ale potírání marmeládou tak úplně neoslovilo, zkuste místo toho nutelu, arašídové máslo anebo cukroví namáčet do poloviny v čokoládě. Je to taky dobrota!

Na slepovaná linecká kolečka potřebujete: 42 dkg hladké mouky, 24 dkg másla, 14 dkg cukru moučka, 4 žloutky, vanilku (nebo vanilkový cukr), citronovou kůru, marmeládu na potírání, moučkový cukr na posypání

Postup: Ze všech přísad vypracujte hladké těsto a nechte ho uležet v lednici. Pokud můžu poradit, zkuste objevit v prodejně bio citron, který není chemicky ošetřen, a můžete jeho kůru do těsta bez obav nastrouhat. Ta sušená v sáčku se s tím totiž vůbec nedá srovnávat. Těsto vyválejte na pomoučněném vále na asi 3 mm silný plát, vykrajujte z něj kolečka (nebo srdíčka, hvězdičky…) a do poloviny vykrojených tvarů ještě udělejte malými tvořítky menší otvory. Pokládejte na pečicí papír a pečte na 150 stupňů dorůžova. Spodní část lineckého pomazávejte marmeládou a přiklápějte ji vrchní částí, kterou jste ještě před tím posypaly moučkovým cukrem.

Reklama

Načítám