Hlavní obsah

Vánoční máslové sušenky

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Nechceme vám lhát, proto přiznáme klidně bez mučení, že dnešní vánoční sušenky vlastně nejsou tak úplně vánoční. Když se totiž do pečení nepustíte zrovna o poslední adventní neděli, do Štědrého dne vám rozhodně nevydrží. Ale kdo říkal, že si je nemůžete upéct dvakrát...

Článek

Receptů na vánoční sušenky je spousta, ovšem v jednoduchosti je krása – důvěřujte nám a zkuste totálně snadné, ale lety ověřené sušenkové těsto. Snoubí se v něm tři jemné chutě: másla, mandlí a vanilky. Báječné jsou slepované džemem, zdobené cukrovou polevou nebo jen tak. Těsto navíc nemusíte nechávat odležet a hotovým sušenkám pak stačí i jen jeden den.

Vánoční máslové sušenky

Na asi 50 sušenek potřebujete: 225 g másla, hrnek cukru krupice (230 g), ¼ lžičky soli, ¾ lžičky mandlového extraktu, lžičku pravého vanilkového cukru, 1 vejce, 3 hrnky hladké mouky (470 g), lžičku kypřicího prášku

Na polevu: 1 bílek, 150 g prosátého cukru moučka, lžičku citronové šťávy, lžičku kukuřičného škrobu, několik kapek potravinářského barviva, zavařeninu na slepování

Na domácí vanilkový cukr: 1 vanilkový lusk, ½ hrnku cukru krupice

Foto: Jakub Jurdič

Chuť a vůni domácím sušenkám dodá máslo, vanilka a mandlová tresťFoto: Jakub Jurdič

Postup: Máslo s cukrem, solí, mandlovým extraktem a vanilkou šlehejte asi dvě minuty elektrickým šlehačem do pěny, poté na nejnižší stupeň zapracujte vejce a nakonec po částech i mouku s kypřicím práškem. Tento recept má tu výhodu, že s těstem můžete začít pracovat hned, bez odpočinutí.

Foto: Jakub Jurdič

Těsto na sušenky jednoduše zpracujete pomocí ručního mixéru a rukouFoto: Jakub Jurdič

Na pomoučeném vále ho rozválejte na 6 mm tlustý plát, vypichujte libovolné tvary (případně jako my zvažte, se kterými si v práci nejvíc šplhnete) a skládejte na plech vyložený pečicím papírem nebo nepřilnavou podložkou. Chcete-li mít jistotu, že budou mít sušenky pěkně ostré tvary, dejte je ještě na 10 až 15 minut zamrazit, než se vyhřeje trouba.

Foto: Jakub Jurdič

Poté ho rovnou, bez odpočinutí, vyválejte na asi 6 mm silný plát, ze kterého vypichujte oblíbené tvaryFoto: Jakub Jurdič

Sušenky pak pečte asi 10 minut při 180 °C, okraje by měly mít jen lehce růžové. Nechte vychladnout na plechu.

Foto: Jakub Jurdič

Moučkový cukr do polevy vždy pečlivě prosejte, aby v polevě nebyly hrudkyFoto: Jakub Jurdič

Hotové můžete slepovat oblíbeným džemem (na plotně nebo v mikrovlnce ho zahřejte a protlačte přes sítko) nebo zdobit bílkovou polevou. Aby měla správnou konzistenci, je třeba všechny suroviny skoro deset minut šlehat elektrickým šlehačem, až vznikne hustý sníh. Na závěr ho můžete obarvit několika kapkami potravinářského barviva.

Foto: Jakub Jurdič

Hotová poleva má konzistenci pevného sněhu a obarvit ji můžete i několika kapkami gelového potravinářského barvivaFoto: Jakub Jurdič

Na zdobení si pak pořiďte cukrářský sáček, nejlépe i s tenkou plastovou zdobicí špičkou, která vám poslouží lépe než jen ustřihnutý roh.

Foto: Jakub Jurdič

Pak už je jen na vás, jestli sušenky nazdobíte vánočními motivy citronovou bílkovou polevouFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Nebo pospojujete propasírovaným džememFoto: Jakub Jurdič

Když to vydržíte, nechte sušenky alespoň dva dny odležet, prý jsou tak nejlepší (to my bohužel potvrdit nemůžeme, protože do té doby nikdy nevydržely).

K pečení si můžete připravit i domácí vanilkový cukr: způsobů jeho přípravy je mnoho (někdo vydlabává pouze zrníčka, nebo naopak nechává lusk vcelku), nám se osvědčilo ho výkonným mixérem rozmixovat spolu s cukrem úplně celý – ani kousek tak nepřijde vniveč a cukr má opravdu výrazné vanilkové aroma.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud máte po ruce vanilkový lusk a výkonný mixér, domácí vanilkový cukr máte hotový během chvilkyFoto: Jakub Jurdič

Máte ve svém repertoáru také nějaký recept na sušenky, který sice vypadá nenápadně, ale chuťově je naprosto nepřekonatelný? Podělte se o něj!

Reklama

Načítám