Hlavní obsah
3,4
(150)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Na uvaření tohoto receptu vám postačí jen půlhodinka. Omáčka je delikátní a krémová, maso opravdu křehké a příprava tak nekomplikovaná, že ji zvládnou i začátečníci.

5 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 600 g vepřové panenky
  • 300 g žampionů
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 4 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Omyjte a osušte maso a nakrájejte ho na plátky asi 2 cm silné. Klouby ruky maso jemně stlačte tak, aby vznikly úhledné medailonky. Osolte a opepřete je po obou stranách.

02.

Žampiony očistěte, podle velikosti nakrájejte – menší na čtvrtiny, větší na plátky silné asi 0,5 cm – a nechte chvíli stranou. Oloupejte stroužek česneku.

03.

Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na vyšší teplotu. Na malý talíř nasypejte lžíci mouky a velmi zlehka v ní obalte maso, přebytečnou mouku oklepejte. Medailonky vložte do rozpáleného oleje a opečte po obou stranách dozlatova, potrvá to celkem asi 5 minut. Opečené maso vyjměte, dejte chvíli stranou a udržujte v teple.

04.

Do pánve přidejte žampiony a také je opečte do barvy, potrvá to asi 3–4 minuty. K opečeným žampionům přidejte prolisovaný stroužek česneku, osolte, opepřete a krátce orestujte. Přilijte víno, vařečkou seškrábněte ze dna všechny chutné přípečky a nechte víno téměř vyvařit.

05.

Nakonec vlijte do pánve smetanu, vraťte do omáčky medailonky i se šťávou, kterou pustily, společně prohřejte ještě asi 2 minuty a ihned podávejte – jako příloha se hodí bramborová kaše nebo těstoviny.

Reklama

Související témata:

Načítám