Hlavní obsah

Věty rodičů, které dětem opravdu ublíží

Foto: Thinkstock

Mezi rodiči a dětmi by měla panovat důvěra a nikdo by neměl nikoho urážetFoto: Thinkstock

Reklama

Dítě odmlouvá, nosí jednu pětku za druhou a vy s ním večer místo odpočinku vedete nekonečné rozmluvy bez efektu. A tak vytáhnete silnější kalibr, výčitku, která určitě zabere. Jaké věty dětem ubližují?

Článek

Zuzana má pěkný vztah s rodiči, zajímají se o sebe, pomáhají si. Jako každý si ale z dětství nese křivdu. „Byla jsem klasický puberťák, zajímala mě zábava, škola vůbec, občas jsem se s rodiči pěkně chytla,“ vzpomíná Zuzana. Jednou z jejího táty vypadla věta, kterou si pamatuje dodnes. „V hádce mi řekl, že jsem se mu nepovedla a že ostatní mají lepší děti. Strašně mě to zasáhlo,“ přiznává Zuzana.

Zní nevinně, ale ubližují

Až se budete s dospívajícím potomkem zase hádat nebo budete toho menšího chtít za trest vystrašit, vynechte některé „oblíbené“ rodičovské věty. Možná vám zní nevinně a občas je říká každý, dítě ale mohou velmi zranit na duši. O jaké výroky třeba jde?

Měl bych tě radši, kdyby – Jedna z nejhorších vět, které na adresu dítěte můžete pronést. Místo bezpodmínečné lásky, kterou si dítě zaslouží, kladete podmínku. „Rodič říká, že láska bude, jen pokud dítě něco splní. Může to zafungovat, ale strašně to dítě znejistí,“ vysvětluje psycholog Jan Kulhánek z ambulance Psychoterapie Anděl. Když dítěti větu zopakujete při každé možné příležitosti, nabude dojmu, že když neuspěje, nebude ho mít nikdo rád a nemá mít rádo ani samo sebe.

Foto: Thinkstock

Děti musí cítit bezmeznou a bezvýhradnou lásku svých rodičůFoto: Thinkstock

Ty snad ani nejsi moje – Sami jste byli premianty třídy, šel vám sport, a navíc jste měli vždy vygruntováno a k rodičům se chovali dokonale. Jenže váš potomek je lempl, v pokoji má binec a odmlouvá. A tak si jednoho dne povzdechnete: „Ty snad ani nemůžeš být můj!" V hitparádě vět, které dětem ubližují, je tahle na čelních příčkách. „Tato věta jde na dřeň. A bez pochyby ji může dítě vzít doslova a pocítit pochybnosti, jestli je opravdu vaše,“ míní Jan Kulhánek.

Mladší dítě vystrašíte

Moc ses nám nepovedl – Stane se, že vás dítě zklame, ale řekněte mu přímo čím, takovéhle povzdechnutí mu udělá v hlavě zmatek. Myslete na to, že zvlášť dospívající potomci mají často pocit, že je na světě nikdo nemá rád, a uslyší-li takový výrok, všechno zapadne do sebe. „Je to velká a poměrně zdrcující kritika,“ vysvětluje Jan Kulhánek.

Kdyby šlo děti vyměnit, udělám to– Další top krutá věta. Nestojím o tebe, najdu si nějaké lepší dítě. Velké dítě dobře ví, že výměna možná není, malé to netuší. „Uvěří tomu a může pociťovat velký strach. Nakonec třeba začne lhát, jen aby nemělo průšvih a máma ho nevyměnila,“ zdůrazňuje terapeutka Lucie Horníková.

Foto: Thinkstock

Nevydírejte děti hrozbami. Ty malé jsou na výhružky velmi citlivé!Foto: Thinkstock

Nechci tě – Tuhle větu lze zaslechnout na dětském hřišti. Mámy ji směřují k malému dítěti, které se vzteká. „Dítě to může zasáhnout, a čím je starší, tím víc tomu rozumí. Pochybuje, jestli ho má rodič rád,“ poznamenává Lucie Horníková.

Naučte se omluvit

Že některou takovou větu z úst vypustíte automaticky, neznamená, že váš vztah s potomkem je nevratně narušen. Počítejte ale s tím, že dítě si to může pamatovat. „Rozumné je v takovém případě se dítěti omluvit a uvést věc na pravou míru. Uznat, že to rodič přehnal, udělal chybu a ve skutečnosti to tak nemyslel. Pokud ale podobné výroky padají v rodině často, dítě to poznamenat může,“ poznamenává Jan Kulhánek.

A věřte nebo ne, i takovéhle věty děti slyší od svých rodičů. Z těchto mrazí:

  • Buď ráda, že jsi, také jsem tě mohl utřít do kapesníku!
  • Tatínek od nás odešel, protože jsi zlobila.
  • Podívej se na sebe, všichni se ti budou smát.
  • Proč nejsi jako tvoje sestra?

Jaké věty jste od svých rodičů slyšeli vy?

Reklama

Načítám