Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Aktualizováno

Zamiřte do kuchyně a připravte vaší lásce ručně dělané těstoviny s překvapením! Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem.

1 hod.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Náplň
  • 100 g čerstvého kozího sýru
  • 1 špetka pepře
  • 1 stroužek česneku
  • 1 balení listového špenátu
Těstoviny
  • 500 g polohrubé mouky
  • 5 ks vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce soli
  • 1 dl vody
Článek

Postup

01.

Na vál vysypte mouku, udělejte do ní větší důlek a vyklepněte vejce. Přidejte olivový olej a mírně osolte. Začněte zpracovávat těsto. Zpočátku se bude hodně lepit, ale po chvilce trpělivosti se suroviny začnou spojovat. V případě potřeby můžete trochu podlít vodou. Hotové těsto by se nemělo lepit na prsty, mělo by být hladké a všechny ingredience dobře propojené. Zabalte ho do sáčku a nechte v ledničce asi hodinu odpočinout.

02.

Pořádně propláchněte špenát a dejte spařit na pár minut do vroucí vody. Jeho objem se výrazně zredukuje. Lístky nechte okapat, popřípadě z nich „vyždímejte“ přebytečnou vodu, abyste neměli náplň moc řídkou. Dejte do misky spolu s čerstvým sýrem, dochuťte solí a pepřem a přidejte rozdrcený stroužek česneku. Vše promíchejte, podle chuti můžete ještě přidat česnek.

03.

Odkrojte si kousek těsta a vyválejte na hodně tenký plát o síle asi půl milimetru. Těsto ve vodě hodně nabobtná, takže čím tenčí, tím lepší. Ostrým nožíkem si odkrojte křivé strany, aby vám vznikl čtverec. Ten rozkrájejte na menší díly o velikosti asi 6 x 6 cm. Do středu každého čtverce dejte zhruba půl kávové lžičky náplně.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

05.

Do hrnce dejte vodu, přiveďte ji k varu a a těstovinové balíčky uvařte. Že jsou hotové poznáte, když vyplavou na hladinu.

Další tipy na náplně

Nasekejte vlašské ořechy nadrobno, utřete nivu a smíchejte v hustou kašovitou hmotu nebo zkuste kombinaci kozího sýra s ořechy. Špenát se smetanou patří ke klasice, které málokdo odolá. Zkuste ho spařit, ochutit česnekem, zalít trochou smetany a naplnit do těstovin. Přelijte smetanovou omáčkou ochucenou jen solí a pepřem.

Houby se smetanou jsou také oblíbená a osvědčená kombinace, nejlepší jsou čerstvé hříbky, ale postačí i houby sušené. Jen je nezapomeňte předem namočit. Osmahněte je na pánvi, ochuťte bylinkami a naplňte balíčky. Hotovou dobrotu zalijte smetanovou omáčkou.

Quattro formaggi. Těstoviny jsou plněné směsí cheddaru, ricotty, parmazánu a mozzarelly. Vše je zakápnuto trochou smetany a ozdobené pestem. Různé druhy bylinek v kombinaci s ricottou jsou také skvělé. Stačí ozdobit jen pár kapkami oleje smíchaného s bylinkami a posypat třeba plátky mandlí a hoblinkami parmazánu.

Pokud si troufnete na sladké těstoviny, určitě neprohloupíte! Zkuste namočit třeba švestky, meruňky nebo rozinky do rumu, smíchejte s ricottou nebo lučinou, popřípadě doslaďte trochou medu a naplňte. Zalít můžete vanilkovou omáčkou. Tu uděláte z vanilkového pudinku, do kterého přidáte ještě rum.

Reklama

Související témata:

Načítám