Hlavní obsah

Víkendové vaření: Tiramisu jinak. S kokosem!

Foto: Petr Makovička

Lahodné kokosové tiramisu jako letní dezertFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať milujete klasické tiramisu nebo ne, mě osobně dostala kokosová varianta! A jak chutná? Představte si hedvábný krém vonící po kokosu, jemný piškot zalitý amarettem a kávou, který se s krémem výborně doplňuje. Ve chvíli, kdy dojíte, sháníte se po dalším kousku a potom znovu a znovu... Zkuste se mnou tuhle kokosovou variantu ve Víkendovém vaření s Markétou.

Článek

Patřím k té menšině, která klasické tiramisu moc nemusí. Ani nevím proč. Možná je to tím hutným těžkým krémem... ale našla se výjimka! Moc jsem od toho neočekávala, ale první ochutnání úplně převálcovalo moje představy. Tohle tiramisu bylo dokonalé a já ho prostě musela mít!

Recept jsem samozřejmě nezískala, takže nezbylo nic jiného než si ho vymyslet. A jak to tak bývá, finální kousek byl úplně jiný, protože jsem si s ním trochu pohrála, jak mám ve zvyku, ale chutná také báječně :-).

Na kokosové tiramisu pro 4 osoby budete potřebovat:2 kokosové ořechy, 3 vejce, 250 g mascarpone, 4 lžíce silné kávy, 4 lžíce amaretta, 12 cukrářských piškotů, 50 g cukru, hrst čerstvě nastrouhaného kokosu a 1 lžíci kokosového mléka.

Foto: Petr Makovička

Není toho moc a je to ve výsledku tak dobréFoto: Petr Makovička

Jak doma rozbít kokosový ořech?

Kokosové ořechy zbavte suchého lýka, které se odlupuje ze skořápky. Stačí rukou nebo suchým kartáčkem. Je potřeba ořechy rozdělit na poloviny, ale nejdříve z nich dostat mléko. Tam, kde mají plody tři tmavší otvory, zkuste udělat ostrým nožíkem díru a kokosové mléko zachytit do skleničky. Pokud se vám to nepodaří, budete mít během rozbíjení ořechu mléko po celé kuchyni.

Foto: Petr Makovička

Rozbít kokos není tak lehkéFoto: Petr Makovička

Podle vůně a chuti poznáte, zda není ořech zkažený. Pokud je vše v pořádku, pokračujte v „dolování“ kokosové dužiny. Já jsem zkusila to, co bylo po ruce. Tedy nůž se zoubky, sekáček a paličku na maso. Skořápku jsem nejdříve nařízla zoubkovaným nožem, do mezery vložila sekáček a malou ranou paličky o hranu sekáčku rozklepla. Ořech se rozdělil během chvilky na dvě krásné půlky. Totéž opakujte s druhým plodem. Z obou polovin vydlabejte kokosovou dužinu a část jí nastrouhejte. Zbytek uschovejte do jiného jídla nebo snězte jen tak.

Kokosový krém

Připravte si vodní lázeň a smíchejte žloutky s cukrem. Pomalu šlehejte, dokud se vám nevytvoří žloutková pěna. Ta by měla nad horkou párou úplně zhoustnout a zežloutnout na krém. Konzistence je hodně podobná medu. Nechte chvíli vychladnout a v míse důkladně pomocí šlehače promíchejte s mascarpone. Podle chuti můžete přidat ještě cukr. Dochuťte jednou lžící kokosového mléka a hrstí strouhaného kokosu.

Foto: Petr Makovička

Ve vodní lázni smíchejte žloutky s cukrem...Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

a pomalu a dlouho šlehejte, hodně dlouhoFoto: Petr Makovička

Ze zbylých bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte do krému. Z cukrářských piškotů odřízněte vždy asi 3–4 cm dlouhé kulaté konce a položte je na dno skořápky ořechu do tvaru hvězdice. Zakápněte jednou lžící silné kávy a jednou lžící amaretta. Na piškoty navrstvěte krém a povrch uhlaďte. Zabalte ořech do alobalu a dejte vychladit do lednice tak, aby ořech stál vodorovně. Můžete si pomoct malou miskou, do které hotový dezert postavíte. Před servírováním můžete dozdobit opraženými plátky kokosu nebo postačí lístky máty či meduňky.

Foto: Petr Makovička

Sníh vmíchejte do krémuFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Piškoty nakrájejte a vložte do vyčištěné půlky kokosuFoto: Petr Makovička

Tipy a triky od Markéty

  • Ze zbylého kokosu se dají připravit další lahodné dezerty. Stačí nastrouhat a přidat tam, kam normálně dáváte sušený, nebo ho ráno přidat třeba do ovesné kaše, do tvarohového krému na palačinky a podobně. Dá se jíst i samotný jen tak ke svačině.
  • Nezapomeňte z dužiny odstranit tmavou vrstvu. Ta se nejí. Postačí vám ostrý nožík a trocha opatrnosti.
  • Skořápky nevyhazujte, můžete je použít na příště nebo schovat do zimy a použít jako krmítka pro ptáčky.
  • Pokud máte kutilskou dílnu, ořechy vám půjdou snadno rozříznout pilkou a pomocí vrtačky navrtáte do tmavých otvorů kokosu dírku na vylévání mléka.
  • Kosový ořech je bohatým zdrojem vápníku, vlákniny, proteinů, cukrů a nenasycených mastných tuků. Mléko obsahuje hodně draslíku, vitaminu C a B.
  • Na skořápce najdete tři otvory, dva slouží k vyživování plodu a během růstu zarostou tvrdou vrstvou. Třetí slouží k naklíčení a je zarostlý jen měkkou slupkou, kterou snadno prorazíte.
  • Pokud byste rádi vynechali čerstvý kokos nebo se vám s ním jednoduše nechce pracovat, můžete do mascarpone přidat podle chuti pár lžic kokosového krému, který seženete v plechovce v obchodě.
  • Někdo nemá rád v krému kousky kokosu, můžete je vynechat a kokosovou dužinu využít jinak.
  • Jestli máte čerstvá vejce, nemusíte se je bát použít. Pokud jim i tak nevěříte, můžete je vynechat. Přidejte jen víc mascarpone, aby krému nebylo málo, zatuhne i tak.

A jako tip navíc – domácí piškot

Místo cukrářských piškotů použijte tento natrhaný na kousky nebo vykrojený do požadovaného tvaru pomocí formiček na cukroví. Na piškot si připravte 100 g cukru písek, 4 vejce, 85 g hladké mouky, 50 g rozpuštěného másla.

Bílky a žloutky oddělte. Žloutky s cukrem utřete do pěny a přidejte rozpuštěné máslo. Bílky vyšlehejte v tuhý sníh. Do těsta přidejte postupně mouku a zamíchejte opatrně sníh tak, aby vám nespadl. Těsto nalijte na plech vyložený do výšky 1–2 cm pečicím papírem a dejte péct do trouby na pár minut při 180 stupních Celsia. Až začně povrch těsta zlátnout, zkuste párátkem píchnout do středu. Pokud je čisté, je piškot hotový. Nechte vychladnout a můžete se pustit vesele do díla.

Foto: Petr Makovička

Piškoty polejte kokosovým mlékem a kávou, nakonec přidejte vychlazený krémFoto: Petr Makovička

Tiramisu je snad jedním z nejdiskutovanějších témat. Každý má ten zaručeně pravý recept a rozhodně ví, co tam patří a co ne. Já myslím, že je to jako s naším bramborovým salátem. Každá domácnost, jiný recept. Nejsem zastáncem úplných náhražek, takže se snažím přiblížit tomu, co by tam asi dal Ital, ale pokud něco nemám a není to při výrobě díla zásadní, tak to prostě nahradím nejbližší možnou variantou. Další tipy, jak a čím nedostupné či drahé suroviny nahradit, najdete ve článku Víme, jak ušetřit při vaření!. A pokud chcete vyzkoušet tiramisu ještě trochu jinak, najdete recept zde!

Foto: Petr Makovička

Dozdobte opraženými plátky kokosu a nádhera je na světěFoto: Petr Makovička

Děláte doma tiramisu a zkoušíte i různé varianty třeba s ovocem? Nebo máte raději klasiku? Napište nám své tipy do diskuse.

Reklama

Související témata:

Načítám