Hlavní obsah

Vitamin D: Pravděpodobně ho máte nedostatek. Co vám hrozí?

Foto: Profimedia

Sluneční svit je hlavním zdrojem vitaminu D. K jeho nedostatku proto nejvíce dochází v období, kdy slunce tolik nesvítíFoto: Profimedia

Reklama

Ještě donedávna vitamin D nikdo moc neřešil. Bral se jako důležitý nanejvýš pro kosti. Dnes se ale zjišťuje, že souvisí s řadou nemocí včetně rakoviny. Přitom ho má víc než polovina lidí nedostatek.

Článek

V současnosti je vitamin D jednou z nejzkoumanějších živin vůbec. Už ale mnoho studií dokázalo, že jeho nízká hladina souvisí s celým spektrem civilizačních chorob. Není to moc dobrá zpráva vzhledem k tomu, že jeho nedostatkem trpí minimálně polovina populace.

„Uvádí se, že asi 50 až 80 % populace má sníženou hladinu vitaminu D,“ upřesňuje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravý životní styl. Nejrizikovějšími skupinami jsou podle ní pak lidé nad 50 let, lidé snědší pleti, obézní, ale taky ti, kteří bydlí v lokalitě, kde nesvítí často slunce.

„Vitamin D se tvoří v těle při slunečním svitu. V našem podnebném pásu slunce ale tolik nesvítí, a tak u nás minimálně polovinu roku lidé trpí nedostatkem vitaminu D,“ podotýká výživový poradce a kouč Ing. Martin Škába.

Roztroušená skleróza, cukrovka i rakovina

Už opravdu nepočitatelné množství klinických studií prokázalo jasnou souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D a některými nemocemi. „Je to třeba diabetes, onemocnění srdce a cév, onemocnění trávicího systému, lupénka či autoimunitní onemocnění jako roztroušená skleróza a Crohnova choroba,“ uvádí MUDr. Hana Mojžíšová.

Dále by podle všeho měl chybějící vitamin D souviset i s psychickými potížemi včetně depresí i schizofrenie nebo také s některými druhy rakoviny. „Mnoho závěrů odborných prací dospělo k tomu, že vitamin D hraje podstatnou roli v prevenci nejčastějších typů rakoviny. Konkrétně tlustého střeva, prsu a rakoviny prostaty. Dle různých studií lidé s dostatečnou hladinou vitaminu D mají větší předpoklad delšího přežití,“ komentuje lékařka Hana Mojžíšová.

Mimo to má vitamin D vliv na vaši obranyschopnost. Jeho nedostatek pak vede k častějším infekcím, jako je třeba chřipka a nemoci dýchacích cest.

Foto: Profimedia

Na slunci byste měli strávit aspoň 30 minut denně. Ideálně bez ochranného krému, proto zvolte čas před desátou dopoledne nebo po třetí odpoledneFoto: Profimedia

Bez vitaminu D se hůře hubne

„Uvádí se, že dostatečná hladina vitaminu D dokonce pomáhá při hubnutí,“ říká Hana Mojžíšová.

Je samozřejmě jasné, že zde existuje minimálně sekundární vliv. Při zdravotních potížích je zdravé hubnutí – míněna ztráta hmotnosti, při níž dochází k redukci tuku a nabrání svalové hmoty – možné jen stěží. Podle všeho má ale vitamin D na hubnutí i vliv přímý.

„Studie poukazují na fakt, že obézní lidé mají nízkou krevní hladinu vitaminu D. Tělesný tuk na sebe váže vitamin D, a ten se pak dál v organizmu nevstřebává,“ vysvětluje MUDr. Hana Mojžíšová. Některé výzkumy přišly s výsledky, kdy při doplňování vitaminu D obézní lidé hubli snáze. Odborníci pak poukazují i na fakt, že sluneční svit redukci tuku podporuje, za čímž by mohl stát právě vitamin D.

Foto: Profimedia

Skvělým zdrojem vitaminu D je rybí tuk. Ten můžete užívat i v kapslíchFoto: Profimedia

Naordinujte si slunce

„Tělo si produkuje vlastní vitamin D vlivem působení slunečního záření, které dopadá na pokožku. Uvádí se, že ideální doba strávená na slunci je 15 až 30 minut denně. Bez slunečního krému, lépe tedy před 10. a pak po 15. hodině,“ uvádí Hana Mojžíšová.

V našich zeměpisných podmínkách ale slunce jako jediný zdroj vitaminu D nestačí. Řešením jsou pak doplňky stravy. Ty byste ale měli brát až ve chvíli, kdy opravdu víte, že máte nízkou hladinu vitaminu D, což zjistíte na speciálních vyšetřeních.

Pokud ale netrpíte vážnými zdravotními problémy, do kterých spadá i obezita, tak samozřejmě není hned nutné letět na vyšetření a následně začít brát doplňky stravy.Jako to platí u všech živin, stačí jen trochu upravit jídelníček.

Bohaté potraviny na vitamin D jsou zejména mastné ryby jako losos či makrela. Obecně zdraví prospěšný je rybí tuk, který se dá konzumovat i v kapslích. „Malé množství je obsaženo i ve vaječném žloutku, hovězích játrech, některých houbách, cereáliích a v mléce,“ doplňuje Hana Mojžíšová.

Už jste někdy užívali vitamin D?

Reklama

Načítám