Hlavní obsah

Víte, kdy volat k dítěti sanitku?

Foto: thinkstock

Nebojte se zavolat záchranku, když je vašemu dítěti opravdu zle!Foto: thinkstock

Reklama

Noční můra všech rodičů je stav, kdy se jejich potomkovi zničehonic přitíží a oni nevědí, co mu je. Kdy je na tom dítě tak špatně, že byste měli zavolat sanitku? Řekneme vám to!

Článek

Nevolat zbytečně, ale ani se nebát ji použít, hlavně v případě, kdy si nejste jisti tím, co se děje. Tak zní poučka, kdy mají rodiče vytočit číslo 155.

„Nás postihly febrilní křeče, když byl Tomovi rok a tři čtvrtě. Stále mu rostla teplota a já jsem šla pro nurofen a pití. Než jsem mu to stihla dát, dostal se mi do křeče,“ popisuje maminka Martina. Okamžitě volala záchranku a dítěti poskytla první pomoc podle pokynů operátorky.

Lékař Robert Zelenák, který mnoho let pracoval u záchranky, paní Martinu chválí a radí, aby rodiče kontaktovali záchranáře ve chvíli, kdy si nejsou stavem dítěte jisti. „Vyhnou se tak úplně zbytečným tragickým úmrtím dětí. Zažil jsem třeba případ, kdy dítě zemřelo jen kvůli zapadlému jazyku, protože bylo ve špatné poloze.“

Počet výjezdů záchranky stoupá rok co rok o pět až deset procent. Jednak si lidé častěji volají sanitku k problému, se kterým se dřív jelo na pohotovost, jednak vzrůstá počet obyvatel, a také se některé pohotovosti zrušily.

Foto: thinkstock

Vysoké horečky mohou přivést nemocného i do stavu nebezpečných křečí. Telefonát na pohotovost je zcela namístěFoto: thinkstock

Případy, kdy k dítěti volat sanitku

  • Dýchání – Jakmile dítě ztrácí vědomí nebo například modrá. Může jít o akutní problém, například laryngitidu či těžký zánět průdušek nebo třeba vdechnutí předmětu.
  • Léky, kapaliny – Pokud dítě požilo léky nebo kapaliny, například chemické čisticí prostředky.
  • Úraz – Zhruba za 80 procenty dětských úmrtí jsou úrazy. U malých dětí jde zejména o pády, pokud zvrací, působí zmateně nebo je malátné, když na dítě něco těžkého spadne nebo má třeba těžkou zlomeninu.
  • Febrilní křeče – Objevit se mohou při vysokých horečkách. Na pozoru má být rodič už ve chvíli, kdy horečka u dítěte stoupá.
  • Závažné infekce – Například meningokok útočí velmi rychle a agresivně, pozná se podle vysokých horeček a krvavých skvrn po těle. Dítě může ztrácet vědomí.
  • Popáleniny – Při velkém zasažení těla, třeba vařící tekutinou nebo olejem. Jde o minuty.
  • Zásah proudem – Záleží na síle zásahu. Dítě může být navíc i popálené, hrozí i srdeční arytmie.
  • Alergická reakce – Může se objevit náhle, většinou jako vyrážka, svědění, otoky. Přijít ale může i reakce velmi prudká a může nastat i bezvědomí.

Operátorky pomáhají po telefonu

Kromě toho, že na místo vyrazí sanitka, vyškolená operátorka mezi tím „visí“ s rodičem na telefonu a radí, co dělat. „Odhadují situaci podle orientačních dotazů, jestli dítě dýchá, jestli je při vědomí a podle popisu události,“ říká Cabrnochová. „Pokud jde o dítě, nezlobila by se žádná operátorka ani za planý dotaz,“ míní Robert Zelenák.

Volali jste někdy ke svému dítěti sanitku?

Reklama

Načítám