Hlavní obsah

Voňavá domácnost za pár kaček? Tyhle osvěžovače to zvládnou!

Foto: Thinkstock

Váš domov může vonět přesně tak, jak si přejeteFoto: Thinkstock

Reklama

Líbí se vám, když hned po příchodu domů ucítíte oblíbenou vůni? Pak je nejvyšší čas, abyste si vyrobili některý z osvěžovačů vzduchu. Je to velmi snadné a levné!

Článek

Nemusíte kupovat drahé osvěžovače vzduchu. Je velmi jednoduché vyrobit si je doma – čistě ekologicky, bez chemie – a současně podstatně ušetříte. Navíc mohou vonět přesně tak, jak to máte rádi.

Citron v rozprašovači

Foto: archiv redakce

Velmi oblíbená, čistá a svěží vůně je z citronu. Pokud preferujete osvěžovače v podobě spreje, pak si můžete právě citronový lehce vyrobit. Kromě uvedených ingrediencí potřebujete jen starší lahvičku s rozprašovačemFoto: archiv redakce

Na půl litru vody potřebujete lžičku sody a polévkovou lžíci přes plátýnko nebo jemný cedník přecezené citronové šťávy. Vše smíchejte. Neděste se toho, že směs intenzivně pění. Až reakce sody skončí, přelejte směs do rozprašovače a používejte tak, jak jste zvyklí.

Náklady:80 g sody za 3,50 Kč, citron asi 2 Kč.

Voňavá soda

Foto: archiv redakce

Velmi jednoduchým osvěžovačem může být samotná jedlá soda, na kterou nakapete esenciální olejíček oblíbené vůněFoto: archiv redakce

Sodu dejte do skleničky od zavařeniny, do jejíhož víčka udělejte hřebíčkem otvory – klidně i do tvaru květiny, srdíčka. My jsme ale využili nádobku od cukrářského zdobení, která již otvory ve víčku má. Na půl sáčku sody (tedy asi 40 g) dejte asi deset kapek olejíčku. Pokud vůně zeslábne, stačí pár kapek doplnit. Sodu zcela vyměňte asi jednou za měsíc.

Náklady:80 g sody za 3,50 Kč, 10 ml za 25 Kč.

Gelový osvěžovač

Foto: archiv redakce

Velmi jednoduchá je i výroba gelového osvěžovače. Funguje, a pokud se vám povede, může být současně i pěknou dekoracíFoto: archiv redakce

Potřebujete sáček želatiny bez příchuti, sůl, esenciální olej vybrané vůně, potravinářské barvivo a něco, čím vše dozdobíte – ať už uvnitř, nebo navenek. Dle návodu výrobce připravte želatinu, přidejte vrchovatou lžičku soli, promíchejte a dejte chladnout.

Do připravené sklenice nakapejte 10–15 kapek vonného olejíčku a asi pět kapek barviva, trochu zchladlou želatinu na ně nalejte a promíchejte. Až želatina ještě ztuhne – asi na konzistenci medu, přidejte dovnitř mušličky, kamínky, nebo korálky. Naposledy promíchejte, a pak nechte zcela ztuhnout. Sklenku nechte otevřenou nebo přes ni dejte propustnou látku, podobně, jako jsme to udělali my.

Náklady: sáček želatiny 9,90 Kč, potravinářské barvivo 35 Kč, esenciální olejíček 25 Kč, dekorace – co máte po ruce, tedy ideálně zdarma.

Olejový osvěžovač

Foto: archiv redakce

Dlouhou trvanlivostí se může pochlubit olejový osvěžovačFoto: archiv redakce

Olejový osvěžovač připravte smícháním oleje bez vůně – například dětského – s esenciálním olejem. Asi 10 kapek vůně na 100–150 ml oleje. Směs nalejte ideálně do užší sklenice a vložte do ní několik špejlí. Jejich délku nejprve upravte tak, aby zhruba polovina vyčnívala z nádoby. Můžete využít lahvičku od parfému, ale i tu, co zbyla po koupeném bytovém parfému – stejně, jako v našem případě. Pokud už osvěžovač nevoní, přidejte esenciální olejíček.

Náklady: 250 ml dětského olejíčku 55 Kč, esenciální olej 10 ml 25 Kč, balení špejlí 15 Kč.

Voňavá kvítka

Foto: archiv redakce

Do koupelny, ale i na toaletu se bude skvěle hodit voňavá kytičkaFoto: archiv redakce

Jedlou sodu, vodu (převařenou) a esenciální olejíček lze velmi snadno přeměnit i ve voňavé kytičky. Stačí smíchat sodu s esenciálním olejem – do 80 g sody (1 sáček) dejte asi 10 kapek vůně – a trochou vody. Vodu přidávejte po troškách do doby, než vznikne tuhá kašička. Tu dejte ideálně do silikonových tvořítek na čokoládu nebo na muffinky a nechejte den až dva schnout.

Lepší déle, jak vidíte, tak těm našim den k naprostému zaschnutí a ztuhnutí nestačil.Pak je vyndejte a umístěte dle potřeby – nikdy ne přímo na dřevo nebo jiné citlivé materiály. Pokud už kytičky nevoní tak, jak si představujete, lze na ně kápnout vůni.

Náklady: balení 80 g sody 3,50 Kč, esenciální olejíček 10 ml 25 Kč.

Retro osvěžovače

Foto: Archiv redakce

Tipy pro méně zručné, nebo děti. To jsou poslední dva osvěžovačeFoto: Archiv redakce

Klasické, ale vždy fungující – to jsou dva tipy pro nejméně šikovné. Stačí do síťky nebo kapesníku nasypat obyčejnou zrnkovou kávu, nebo do pomeranče zapíchat hřebíček. Pro okamžité provonění kuchyně můžete použít i kůru od pomerančů, citronů nebo mandarinek, kterou byste jinak vyhodili – stačí ji svařit s kořením na sporáku a nechat volně vychládat.

Náklady:pomeranč asi 3 Kč, balení hřebíčku 12 Kč, 100 g zrnkové kávy 26 Kč.

Jen pro představu – na všechny nafocené osvěžovače jsme spotřebovali asi dvě třetiny balení 10 ml esenciálního olejíčku, 4 balení jedlé sody, 1 balení želatiny – za tyto suroviny jsme dali dohromady 49 Kč.

Čím si provonět domácnost?

Netroufnete si na výrobu domácích osvěžovačů? Pak se podívejte na nabídku v obchodech.

Foto: archiv firem

Luxusní difuzéry jsou i krásným dárkemFoto: archiv firem

Jakou vůni máte v bytě nejraději? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám