Hlavní obsah

Vše, co je dobré vědět o soli: Kdy škodí a kdy pomáhá?

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soli se někdy říká bílé zlato a existují tisíce způsobů, jak ji lidstvo využívá. Jak člověku pomáhá a kdy naopak škodí? Kolik jí denně můžeme zkonzumovat a kolik druhů existuje? Pokud chcete znát odpovědi na tyto otázky, čtěte dál.

Článek

Proč je pro člověka „sůl nad zlato“? Lidské tělo si ji nedokáže vytvořit samo, přestože je pro něj kvůli obsahu sodíku, draslíku, jódu a dalších látek nezbytná k životu. Sůl jako dochucovadlo používalo lidstvo již ve starověku, většinou ji získávalo z odpařování mořské vody. Kolik soli však denně můžeme sníst? Denní příjem by dle Světové zdravotnické organizace (WHO) neměl přesáhnout 5 gramů. Pro představu, kávová lžička soli má gramů hned 8. Co s lidským tělem udělá, když solíme až příliš?

Nenápadný zabiják

Milovníci soli žijí s takzvaným tichým zabijákem. Lékařům se totiž podařilo prokázat, že zhruba třetina nadměrných konzumentů soli trpí nebezpečně vysokým krevním tlakem. Tím si zadělávají na cévní mozkové příhody i srdeční selhání. Čemu se především vyhnout, aby bylo riziko co nejmenší? Uzeným rybám, slanině, slaným sýrům, konzervám, fast foodům a trvanlivému pečivu. A jak jsou na tom Češi? Podle statistik zkonzumují v průměru 6 kg soli za rok na hlavu, což v přepočtu na denní dávku dělá víc než 16 g.

Lidé, kteří mají problémy s vysokým tlakem, by měli konzumovat hlavně potraviny s nižším obsahem sodíku. Sem patří například rýže, luštěniny, čerstvé sýry, kuřecí maso, jogurty, nesolené a nepražené ořechy či čerstvé ryby.

Tip: Jak se odnaučit solit nebo solení zmírnit? Místo soli naplňte slánku na stole sušenými a nadrcenými bylinkami, jako je pažitka, tymián nebo bazalka. Uvidíte, že si na změnu rychle zvyknete.

Foto: Jelena Zelen, Shutterstock.com

Solíme víc, než bychom měliFoto: Jelena Zelen, Shutterstock.com

Na silnici i do vody

Existuje zhruba 14 tisíc způsobů, jak se sůl využívá. Mezi ty nejdůležitější mimo konzumaci patří změkčování vody, které brání usazování vápníku, či konzervace potravin (jako „lednici“ ji používali již naši předkové, sůl prodlužovala trvanlivost potravin). Oblíbená je sůl i v kosmetickém nebo farmaceutickém průmyslu. Pomáhá nám také v boji s mrazem – narazíme na ni na silnicích či chodnících ve variantě posypové soli. Tyto soli ale nemají s tou poživatelnou nic společného.

Základní druhy jedlých solí

  1. Kuchyňská sůl (chlorid sodný): Běžná bílá sůl, kterou většina lidí používá při vaření. Může být rafinovaná nebo mořská.
  2. Mořská sůl: Získává se odpařováním mořské vody. Obsahuje různé minerály, což jí dává charakteristickou barvu a chuť. Existuje mnoho druhů mořské soli, včetně hrubé, jemné, šedé, růžové atd.
  3. Růžová himálajská sůl: Tato sůl pochází z důlních ložisek v pohoří Himálaje. Má růžovou barvu kvůli přítomnosti minerálů, jako je železo. Obsahuje také malé množství dalších minerálů.
  4. Černá sůl (kala namak): Tradiční sůl v indické kuchyni, získává se z indických sopečných jezer a obsahuje síru, což jí dodává charakteristickou vůni i chuť po vejcích.
  5. Fleur de Sel: Nazývaná také „solný květ“, je to mořská sůl, která se těží povrchově a ručně, často ve formě malých krystalů. Je považována za kvalitní a používá se jako servírovací sůl.

Sůl jako pomocník

Jak již bylo řečeno, bez soli se lidské tělo neobejde. Sůl pomáhá:

  1. Při tvorbě žaludečních šťáv – pro tvorbu trávicích enzymů jsou nutné součásti soli.
  2. Při svalových kontrakcích – aby svaly správně fungovaly, potřebují dostatek minerálních látek.
  3. Při přenosu nervového vzruchu – když je soli nedostatek, nemohou nervy přenášet informaci dále.
  4. Při udržování vody v těle – výměnu soli a vody řídí ledviny. Solný roztok zbavuje tělo odpadu a dodává mu důležité minerály.

Tip: Trápí vás často rýma? Proplachujte si pravidelně nos solným roztokem. Jednu vrchovatou lžičku soli rozpusťte ve skleničce vlažné vody a proplachujte několikrát denně dutiny.

Pomocí solné koupele lze zase účinně detoxikovat organismus. Vhodná je například sůl z Mrtvého moře. Stačí jí přidat zhruba tři lžíce do vany a koupat se přibližně 20 minut. Tento roztok vyžene z těla toxiny, podpoří prokrvení pokožky a uvolní nervový systém. Nezapomeňte ale na závěr na studenou sprchu. Tím podpoříte krevní oběh.

Hitem jsou také solné jeskyně, kterých jsou po Česku desítky. Pobyt v tomto prostředí napomáhá léčit chronické záněty a kožní onemocnění, zpomaluje procesy stárnutí a jedna kúra v takové jeskyni působí na tělo jako několikadenní pobyt u moře.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Návštěvou solné jeskyně uděláte malý zázrak pro své zdravíFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Neomezené zásoby?

Ročně se soli vytěží po celém světě stovky milionů tun. A díky neustále se obnovujícím zásobám v oceánu jí zřejmě nikdy nebude nedostatek. Podle odhadů je jí totiž v mořské vodě rozpuštěno přes 40 biliard tun. Sůl se získává z mořské vody, těží se také z povrchových i hlubinných dolů.

Reklama

Načítám